ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ»
Τεράστιες ελλείψεις και σημαντικά προβλήματα στην ασφάλεια και υγιεινή

Το σφράγισμα της αποθήκης ξηρών τροφίμων φέρνει στην επιφάνεια τα συνολικότερα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο

Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2017

Στιγμιότυπο από την πρόσφατη μαζική παράσταση διαμαρτυρίας εργαζομένων στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου
Το σφράγισμα της αποθήκης ξηρών τροφίμων στο Γενικό Νοσοκομείο «Ελενα Βενιζέλου», κατόπιν μικροβιολογικού ελέγχου από συγκεντρωμένα ύδατα στο χώρο, στον οποίο διαπιστώθηκε η ύπαρξη δυνητικά εντεροπαθογενών μικροοργανισμών (τα επίσημα αποτελέσματα του ελέγχου από το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας αναμένονται σήμερα), φέρνει στην επιφάνεια συνολικά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθεί και βαθαίνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στα χνάρια των προκατόχων της.

Επιχειρώντας να «κουκουλώσουν» τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για τα προβλήματα αυτά, ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας με χτεσινή ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για «διασπορά ψευδών ειδήσεων» και «δημιουργία ανασφάλειας απέναντι στο δημόσιο σύστημα Υγείας», επιχειρώντας να μετατρέψουν το όλο θέμα σε μια κόντρα με την ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ (η οποία σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο για χολέρα στην αποθήκη του «Ελενα»).

Οι εργαζόμενοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και μήνες

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών επαναφέρουν τα σοβαρά προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής καθώς και αυτά σε ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας, με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και μήνες.

«Ανεξάρτητα από το μικρόβιο, το οποίο πιθανώς να ταυτοποιηθεί, είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τα υδραυλικά συστήματα του νοσοκομείου είναι σε άθλια κατάσταση και εμφανίζουν διαρκώς διαρροές εδώ και μήνες, κάτι που από μόνο του εγκυμονεί πολλούς κινδύνους. Η Τεχνική Υπηρεσία αδυνατεί να υποστηρίξει τις αναγκαίες επισκευές λόγω της τραγικής υποστελέχωσης. Τα γεγονότα που ήρθαν στην επιφάνεια αποτελούν έναν ακόμη κρίκο σε μια μακρά αλυσίδα προβλημάτων εξαιτίας της διαρκούς υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των νοσοκομείων που επιβάλλει η πολιτικών όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα», δηλώνει στον «Ριζοσπάστη» ο Στέφανος Αρχοντάκης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων, εκλεγμένος με το «Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων». Και προσθέτει: «Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έχουμε επανειλημμένα αναδείξει τα σοβαρά προβλήματα, τα έχουμε επισημάνει και στις διοικήσεις, οι οποίες ωστόσο δεν λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα. Εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για τη συσπείρωση των εργαζομένων, τον αγώνα για ένα πραγματικό δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, με βάση τις σύγχρονες και πραγματικές κοινωνικές ανάγκες».

Σε αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε και η κινητοποίηση του Σωματείου Εργαζομένων που έγινε πριν από ένα μήνα, ύστερα από πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, απαιτώντας να μεταφερθούν τα εργαστήρια από τα υπόγεια σε άλλο χώρο. Αφορμή για την κινητοποίηση στάθηκαν οι άθλιες συνθήκες στις οποίες είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν οι εργαζόμενοι στα εργαστήρια του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων, ο τεχνικός ασφαλείας καταγράφει συστηματικά σοβαρές παραβιάσεις και ελλείψεις στο επίπεδο υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας στα εργαστήρια.

Επανειλημμένα τα εργαστήρια μικροβιολογικό, αιματολογικό, βιοχημικό και ανοσολογικό έχουν πλημμυρίσει, καταστρέφοντας αντιδραστήρια και εξοπλισμό. Η «λύση» που έχει δοθεί από τη διοίκηση είναι... η τοποθέτηση των υλικών στα πάνω ράφια των αποθηκών και των αναλυτών σε υπερυψωμένα σημεία. Οι συνθήκες ασφαλείας του χώρου είναι ανεπαρκείς (έλλειψη εξόδων κινδύνου, πυρασφάλειας). Εμφανίζονται επανειλημμένα προβλήματα στα υδραυλικά συστήματα και στο δίκτυο αποχέτευσης, με αποτέλεσμα διαρροές από τους σωλήνες στους τοίχους των εργαστηρίων και εμφάνιση υγρασίας σε αυτούς, επιδεινώνοντας το ήδη ανθυγιεινό περιβάλλον εργασίας, με αποτέλεσμα την αυξημένη συχνότητα εμφάνισης αναπνευστικών προβλημάτων σε εργαζόμενους. Ο εξαερισμός είναι ανεπαρκής, ο χώρος ανάπαυσης του προσωπικού βρίσκεται σε αποθήκη υλικών, ενώ καταγράφεται ακόμα και σποραδική εμφάνιση αρουραίων!

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με την υποστελέχωση των εργαστηρίων (όπως συμβαίνει και σε άλλα τμήματα του νοσοκομείου), με συνεπακόλουθο τη μη καταβολή δεκάδων ρεπό και αδειών, την εντατικοποίηση, την εξουθένωση του προσωπικού και την έκθεσή του σε μεγαλύτερο επαγγελματικό κίνδυνο. Παρά τις τεράστιες ανάγκες, η κάλυψη σε προσωπικό γίνεται σε μεγάλο βαθμό με εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας (επικουρικοί, ΟΑΕΔ), που εργάζονται σε καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ απαιτούν την επαρκή στελέχωση όλων των εργαστηρίων με μόνιμο προσωπικό και μονιμοποίηση όλου του υπάρχοντος προσωπικού που εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας.