ΗΠΑ
Εκρηκτική αναμονή
Κυριακή 23 Σεπτέμβρη 2001

Associated Press

Οι ασκήσεις των ειδικών δυνάμεων έχουν ενταθεί
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ-ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ-ΛΟΝΔΙΝΟ-ΠΑΡΙΣΙ-ΜΟΣΧΑ.-

Η εικόνα που τείνει να διαμορφωθεί στο παγκόσμιο πλατό μετά την κήρυξη «νέου πολέμου» από τις ΗΠΑ, παραμένει σκοτεινή και θολή, τη στιγμή που τα παλιρροϊκά κύματα αυτής της κήρυξης χτυπούν τις «ακτές» όλου του πλανήτη.

Ηδη η κατάσταση στο ίδιο το Αφγανιστάν είναι εκρηκτική με μάχες να διεξάγονται στο βορρά, τη στιγμή που εκπρόσωπος του μουλά Ομάρ, του ανώτατου ηγέτη των Ταλιμπάν, επιβεβαίωσε ότι ο Νο1 καταζητούμενος παραμένει στη χώρα διαψεύδοντας κατά αυτόν τον τρόπο τις φήμες για μετάβασh του Οσάμα μπιν Λάντεν σε κάποιο άλλο κράτος. Παράλληλα, το υπουργείο Ενημέρωσης στην Καμπούλ ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του καθεστώτος των Ταλιμπάν κατέρριψαν ένα ελικόπτερο που ανήκει στη Βόρεια Συμμαχία και όχι ένα μη επανδρωμένο αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος, όπως είχαν ανακοινώσει νωρίτερα.

Δραματικό και επικίνδυνο είναι το κλίμα που επικρατεί στο γειτονικό Πακιστάν, με τους πρόσφυγες Αφγανούς να συνωστίζονται και να πιέζουν τα σύνορά τους, με τις ΗΠΑ να είναι έτοιμες για κάποιο χτύπημα, με την οικονομική συμφορά να το απειλεί. Το Πακιστάν, εντελώς ξαφνικά (;) βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα έχοντας χάσει παντελώς την παλιά ιδιότητα του «σταθερού κράτους» που το χαρακτήριζε, ενώ τα σχέδια που αποκαλύπτει η βρετανική Guardian για «πιέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης προς τους Eυρωπαίους συμμάχους για στρατιωτική επιχείρηση ώστε να ανατρέψουν το καθεστώς των Ταλιμπάν και να το αντικαταστήσουν με μία μεταβατική κυβέρνηση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», μάλλον θα πρέπει να ανησυχούν ακόμη περισσότερο τους Πακιστανούς, που μετά τη διακοπή των σχέσεων με το καθεστώς των Ταλιμπάν που ανακοίνωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, παραμένει αυτό μαζί με τη Σαουδική Αραβία, οι μόνες χώρες στον κόσμο που τo αναγνωρίζουν.

Περισσότερο λάδι στη μηχανή του πολέμου, ρίχνουν οι δηλώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον που σε χτεσινή συνέντευξή του, στη γαλλική εφημερίδα Figaro, τόνιζε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να συγκροτήσουν μια συμμαχία ικανή «να επιτεθεί στη ρίζα του κακού και όχι μόνο στα εμφανή παρακλάδια του».

Και ενώ όλα τα σημάδια δείχνουν ότι «βαδίζουμε σε μία πολεμική αναμέτρηση», ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, τόνισε ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του είναι έτοιμες να συνεργαστούν ακόμα πιο στενά με αυτές των ΗΠΑ «στη μάχη κατά της τρομοκρατίας»... αν και... «είναι αβάσιμη η άποψη ότι η ανθρωπότητα διατρέχει τον κίνδυνο να βρεθεί αντιμέτωπη με μιας μεγάλης κλίμακας στρατιωτική σύγκρουση».

Ισως ηη ευρεία στρατιωτική σύγκρουση αποφευχθεί, αλλά ο πλανήτης κινείται πια σε άλλη τροχιά. Οι συλλήψεις σε όλες τις χώρες είναι αθρόες. Χτες τα ξημερώματα 4 άνθρωποι συνελήφθησαν στο Λονδίνο και 8 τέθηκαν υπό κράτηση στη Γαλλία. Στην αντίπερα όχθη, ένα τζαμί στο Μπρισμπέιν, στη βορειοανατολική Αυστραλία, καταστράφηκε από εμπρησμό. Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση εναντίον μουσουλμανικού τεμένους στο Μπρισμπέιν μετά τις επιθέσεις της 11ης του Σεπτέμβρη.