ΠΕΡΑΜΑ
Δεν περνάνε οι εκβιασμοί των χρυσαυγιτών για λογαριασμό της εργοδοσίας

Οι εργάτες γύρισαν την πλάτη στους τραμπούκους. Μεγάλη εξόρμηση του ΚΚΕ σε ναυπηγεία της Ζώνης

Κυριακή 22 Οχτώβρη 2017

Από τις περιοδίες της Παρασκευής
Με μαζική εξόρμηση και περιοδείες σε όλη τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος απάντησαν οι ΚΟ του ΚΚΕ το πρωί της Παρασκευής, στις απειλές χρυσαυγιτών σε συνεργείο του Κόμματος την περασμένη Πέμπτη. Θυμίζουμε ότι οι φασίστες προσπάθησαν με προβοκάτσιες και προκλήσεις να εμποδίσουν ομιλία του ΚΚΕ σε ναυπηγείο της Ζώνης, ενώ μοίραζαν και ανακοίνωση συκοφαντώντας το Συνδικάτο Μετάλλου, επειδή διεκδικεί Συλλογική Σύμβαση με αυξήσεις στα μεροκάματα και καλύτερες συνθήκες δουλειάς. Βεβαίως, η επιδίωξή τους έπεσε στο κενό γιατί οι εργάτες τούς γύρισαν για άλλη μια φορά την πλάτη και η ομιλία πραγματοποιήθηκε κανονικά.

«Ζήτησες κι εσύ το μεροκάματο; Θέλεις αυξήσεις και Σύμβαση; Αυτά θα διώξουν τους εφοπλιστές, θα φύγουν οι δουλειές...»: Με τέτοιους αισχρούς εκβιασμούς, τα τσιράκια των εργοδοτών απευθύνονταν στους εργαζόμενους μέσα στους χώρους δουλειάς. Στόχος τους, να μπουν εμπόδια στην πάλη των εργαζομένων, όμως η πλειοψηφία των μεταλλεργατών, συσπειρωμένη στο Συνδικάτο της διεκδικεί τις Συμβάσεις και τα δικαιώματά της, την ανάκτηση των απωλειών των προηγούμενων χρόνων.

Στην περιοδεία, το πρωί της Παρασκευής, επικεφαλής ήταν η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, που μίλησε σε συγκεντρώσεις εργαζομένων μέσα στα ναυπηγεία, ενώ συνεργεία του Κόμματος μοίρασαν την ανακοίνωση της ΚΟ Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης σε πολλούς χώρους δουλειάς.


«Οι εφοπλιστές, οι εργολάβοι, συνολικά οι εργοδότες θέλουν τους εργάτες φοβισμένους, να μη διεκδικούν τα δικαιώματά τους για να βγάζουν περισσότερα κέρδη. Γι' αυτό αμολάνε τα μαντρόσκυλά τους τους χρυσαυγίτες», ανέφερε μεταξύ άλλων η Δ. Μανωλάκου. Θέτοντας το ερώτημα, «ποιοι δεν θέλουν Συλλογική Σύμβαση και συγκροτημένα δικαιώματα;» απάντησε: «Τα αφεντικά, γιατί θέλουν φθηνούς εργάτες, και γι' αυτό οι φασίστες τρομοκρατούν τους εργαζόμενους για να μην τη διεκδικούν. Γι' αυτό τους πληρώνουν τους χρυσαυγίτες οι εργοδότες. Για να μην πληρώνουν τους εργάτες!».

Η Δ. Μανωλάκου ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι η Χρυσή Αυγή ακόμα και στη Βουλή έτσι λειτουργεί, πάντα για να προστατέψει τους εργοδότες. Υπενθύμισε μάλιστα ότι οι ναζί βουλευτές καταψήφισαν τη νομοθετική πρόταση του ΚΚΕ που προέβλεπε να τιμωρούνται οι εργοδότες που αφήνουν απλήρωτους τους εργάτες. «Θέλουν τον εργαζόμενο φτηνό και απλήρωτο, απροστάτευτο, να μπορεί άνετα να ξεσαλώνει η εργοδοσία για να μεγαλώνουν τα κέρδη της», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ακόμα, ανέδειξε τις ευθύνες της κυβέρνησης για το γεγονός ότι η εγκληματική - ναζιστική Χρυσή Αυγή συνεχίζει απρόσκοπτα την εγκληματική της δράση. Οπως είπε, έχει σοβαρή ευθύνη για την καθυστέρηση της δίκης, για το γεγονός ότι οι εγκληματίες που δολοφόνησαν τον Παύλο Φύσσα, που επιτέθηκαν δολοφονικά σε κομμουνιστές συνδικαλιστές, που κυνηγάνε μετανάστες και πρόσφυγες, παραμένουν ατιμώρητοι στα σπίτια τους, μετά από 4 χρόνια.

Η ομιλήτρια πρόσθεσε, άλλωστε, ότι στην προσπάθεια καταστολής που η εργοδοσία επιχειρεί να εξαπολύσει ενάντια στους εργάτες για να μη διεκδικούν, εκτός από τη δράση των χρυσαυγιτών, εντάσσεται και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος, στο πλαίσιο της 3ης «αξιολόγησης».

Με βάση τα παραπάνω, η Δ. Μανωλάκου κάλεσε τους μεταλλεργάτες να συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο. Συσπειρωμένοι στο ταξικό τους συνδικάτο, ασυμβίβαστα, να διεκδικούν αυτό που πραγματικά τους ανήκει. Να μην υποτάσσονται στους εκβιασμούς της εργοδοσίας και στην τρομοκρατία των μαντρόσκυλών της. «Χωρίς εσάς οι λαμαρίνες δεν γίνονται πλοία. Εσείς παράγετε τεράστιο πλούτο, όμως τον καρπώνονται τα αφεντικά. Γι' αυτό η πάλη για το μεροκάματο, τη Σύμβαση, την υγιεινή και την ασφάλεια, πάει μαζί με τον αγώνα για την ανατροπή της σημερινής εξουσίας, για να κάνουν κουμάντο οι εργάτες σε όλο αυτόν τον πλούτο, ώστε να ικανοποιούν όλες τις ανάγκες τους», σημείωσε χαρακτηριστικά.