ΤΣΕΧΙΑ
Γενική αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού

Ο μεγαλοκαπιταλιστής Αντ. Μπάμπις έχει την πρωτοβουλία για το νέο κυβερνητικό συνασπισμό

Τρίτη 24 Οχτώβρη 2017

Copyright 2017 The Associated

Ο νέος αστός πολιτικός μεγαλοκαπιταλιστής Αντ. Μπάμπις, που ετοιμάζεται να αναλάβει την πρωθυπουργία
Βουλευτικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο στην Τσεχία για το Κοινοβούλιο 200 εδρών, με ξεκάθαρο νικητή τον Αντρέι Μπάμπις, τον μεγιστάνα του λαϊκίστικου κόμματος ΑΝΟ («Δράση Ανικανοποίητων Πολιτών», που στην τσεχική γλώσσα σημαίνει και «ναι»), ο οποίος συμμετείχε έως το Μάη στην κυβέρνηση με επικεφαλής τους Σοσιαλδημοκράτες, ως υπουργός Οικονομίας, και αποπέμφθηκε μετά από καταγγελίες για το πώς απέκτησε το εισόδημά του. Το νεοφιλελεύθερο αυτό κόμμα συγκέντρωσε 29,6% (από 18% το 2012), ενώ το έως τώρα κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα σημείωσε μεγάλη πτώση, από 20,5% σε 7,3%. Ο Μπάμπις χτες συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της χώρας Μίλος Ζέμαν, όπου συμφώνησαν να του δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης την επόμενη βδομάδα.

Κύριο χαρακτηριστικό των αποτελεσμάτων των εκλογών, με συμμετοχή γύρω στο 60%, είναι η διευρυμένη προσπάθεια αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού, που ενισχύθηκε από αστικά ΜΜΕ και τμήματα του κεφαλαίου, με κεντρική κατεύθυνση την καλύτερη θωράκιση της τσεχικής αστικής τάξης μέσα στην ΕΕ αλλά εκτός της Ευρωζώνης. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το νεοφιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα των Πολιτών, με 11,3% (από 7,7% το 2012), το λαϊκίστικο φιλελεύθερο κόμμα των Πειρατών, με 10,7% (χωρίς εκπροσώπηση στην προηγούμενη Βουλή), το επίσης λαϊκίστικο Κόμμα Ελευθερίας και Αμεσης Δημοκρατίας,του Ιαπωνο-τσέχου επιχειρηματία Τόμιο Οκαμούρα, στο χώρο του αστικού ευρωσκεπτικισμού, με 10,64%.

Και ακολουθούν το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας με 7,8% (είχε 14,9%), το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα με 7,3%, το φιλελεύθερο ΤΟΡ 09 με 5,31% και το κόμμα Δήμαρχοι και Ανεξάρτητοι με 5,18%. Η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση, μέχρι τώρα στην κυβέρνηση, οι Πράσινοι και άλλοι σχηματισμοί από τους 33 που συμμετείχαν, δεν έπιασαν το όριο για την είσοδο στη Βουλή, που είναι το 5%.

Η «Αgrofert» άμεσα στην εξουσία

Ο Μπάμπις, που πολλά διεθνή ΜΜΕ παρουσιάζουν ως τον «Τσέχο Τραμπ ή Μπερλουσκόνι», έχει γεννηθεί το 1954 στη Σλοβακία, από διπλωμάτη πατέρα που έζησε στη Γαλλία και την Ελβετία, και σπούδασε στην Μπρατισλάβα οικονομικά. Το 1978 εργάστηκε στη χημική βιομηχανία «Ρetrimex» και το 1985 τοποθετήθηκε ως εκπρόσωπός της στο Μαρόκο. Από εκεί επέστρεψε μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και έγινε διευθύνων σύμβουλος της «Αgrofert», που στην πορεία εξελίχθηκε σε έναν τεράστιο όμιλο επιχειρήσεων που σήμερα ξεπερνάει τις 250, με εργατικό προσωπικό πάνω από 34.000 άτομα και πολύ μεγάλη κατοχή καλλιεργήσιμης γης, που απέκτησε κατά την περίοδο των ιδιωτικοποιήσεων της κρατικής ιδιοκτησίας μετά τις ανατροπές. Ο όμιλος αναπτύσσεται σε μια σειρά από τομείς όπως η αγροτοδιατροφή, η χημική βιομηχανία, τα βιοκαύσιμα, αλλά και τα πλαστικά, οι κατασκευές, μέχρι τις εκτυπώσεις και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Ο Μπάμπις έχει κατηγορηθεί για συνεργάτης των μυστικών υπηρεσιών την περίοδο του σοσιαλισμού, αξιοποιώντας την υψηλόβαθμη θέση του πατέρα του στην κρατική διοίκηση. Βεβαίως, πολλοί από τους σημερινούς μεγιστάνες, τόσο στην Τσεχία όσο και σε άλλες πρώην σοσιαλιστικές χώρες, έχουν περάσει από διάφορα πόστα, που μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές και τη διάβρωση των ΚΚ τούς βοήθησαν να κάνουν τεράστιες περιουσίες από την καταλήστευση της λαϊκής περιουσίας. Ο συγκεκριμένος αστός πολιτικός προβάλλει τον πιο ενεργό ρόλο της Τσεχίας στην ΕΕ χωρίς ένταξη στο ευρώ, τη στήριξη των επιχειρήσεων. Σταθερά υποστηρίζει το συντονισμό στο ζήτημα του περιορισμού της μετανάστευσης μουσουλμανικών πληθυσμών με την ομάδα χωρών του Βίσεγκραντ στην Κεντρική Ευρώπη, δηλαδή Πολωνία, Σλοβακία, Ουγγαρία. Επίσης δηλώνει ότι στο σχηματισμό της κυβέρνησης μπορεί να συνομιλήσει με όλους εκτός από «ακραίους», όπου συγκαταλέγει «τους ακροδεξιούς και τους κομμουνιστές».

Τα υπόλοιπα αστικά κόμματα που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις, χειραγωγούν με λαϊκίστικες υποσχέσεις περί καταπολέμησης της διαφθοράς, για πιο αποτελεσματικό κράτος και διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας. Στα προγράμματά τους είναι εμφανέστατη η στρατηγική σύμπλευση στα βασικά, στην ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, στη στήριξη της ιδιωτικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής και της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τρίτο σε δύναμη κόμμα, «Πειρατές», βασικά από νέους τεχνοκράτες υπηρέτες ενός δήθεν πιο ...δίκαιου καπιταλισμού, έχει πρόταση για νομιμοποίηση και επέκταση των καλλιεργειών κάνναβης, που θα φορολογείται από το κράτος και θα διατίθεται νόμιμα για φαρμακευτική και ψυχαγωγική χρήση, ενώ στην πρότασή τους θα προστατεύεται, υποτίθεται, η νεότητα με απαγόρευση της διαφήμισης του προϊόντος σε ανήλικους.

Από την πλευρά της, η ηγεσία του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας, με ένα πρόγραμμα περί «δίκαιης ανάπτυξης» στο πλαίσιο της διαχείρισης του καπιταλισμού, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «δεξιά συντηρητική στροφή», αλλά δηλώνει ότι θα συνεχίσει στην τακτική της συνεργασίας των αριστερών δυνάμεων (εννοεί με τη σοσιαλδημοκρατία), για να μην επιδεινωθεί η θέση των εργαζομένων. Ωστόσο, είναι φανερό ότι η έλλειψη επαναστατικής στρατηγικής στο μόνο που οδηγεί είναι στην ενσωμάτωση και την υποταγή, δυσκολεύοντας την αναγκαία ταξική αφύπνιση για τη σύγκρουση με την εξουσία του κεφαλαίου.