ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΕΥΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ
Απροστάτευτοι οι κτηνοτρόφοι και τα κοπάδια τους

Συζητήθηκε χτες η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ

Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2017

Μόνο ανησυχία μπορούν να προκαλούν στους κτηνοτρόφους της Λέσβου, που βλέπουν την ευλογιά να θερίζει τα κοπάδια τους, τα «ήξεις αφήξεις» του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, χτες από το βήμα της Βουλής, όταν κλήθηκε να απαντήσει στην Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Σταύρου Τάσσου για τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, για τον έλεγχο και περιορισμό της νόσου, τη στελέχωση των κρατικών κτηνιατρείων και αρμόδιων υπηρεσιών, την ουσιαστική στήριξη των κτηνοτρόφων.

Οπως ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, αν και το νησί έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η κυβέρνηση μέσω της Περιφέρειας και το δήμου «αντί να στηρίξουν τους κτηνοτρόφους με ουσιαστικά μέτρα, τους συμβουλεύουν το πώς ατομικά ο καθένας θα διαχειριστεί το θέμα, απειλώντας τους, μάλιστα, και με τσουχτερά πρόστιμα». Την ίδια ώρα, τόνισε, υπουργείο και Περιφέρεια «δεν τήρησαν καμία από τις υποχρεώσεις τους για τον έλεγχο και περιορισμό της νόσου, όπως τάφρος απολύμανσης, θανάτωση ζώων και υγειονομική ταφή. Με ευθύνη τους η αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία της Λέσβου είναι υποστελεχωμένη με τέσσερις μόνο κτηνιάτρους, ενώ ο οργανισμός της προβλέπει δεκατρείς».

«Παρά τα συνεχή κρούσματα ευλογιάς στο νησί - τόνισε - τα τελευταία χρόνια και παρά τις προειδοποιήσεις και υποδείξεις από τις 20/02/2017 των αρμοδίων κτηνιατρικών υπηρεσιών του υπουργείου για αύξηση της επιτήρησης, κανένα απολύτως μέτρο δεν πάρθηκε για την ουσιαστική προφύλαξη από τη νόσο».

Μετέφερε τα αιτήματα των κτηνοτροφικών συλλόγων της Λέσβου, που περιλαμβάνουν την άμεση πληρωμή όλων των εξόδων που έχουν προκαταβάλλει για την υλοποίηση του προγράμματος εκρίζωσης της νόσου, την πλήρη αποζημίωση με βάση το ζωικό κεφάλαιο και την έκτακτη επιδότηση για αγορά ζωοτροφών, το πάγωμα των χρεών στις τράπεζες και την εφορία, την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, ΕΦΚΑ, Φόρο Εισοδήματος, την εγγραφή τους ως «άνεργοι» στον ασφαλιστικό τους φορέα, τη στελέχωση των κρατικών κτηνιατρικών υπηρεσιών και ιδιαίτερα της κεντρικής κτηνιατρικής υπηρεσίας, τη δωρεάν εξασφάλιση των απαραίτητων υποδομών από το κράτος για την εκρίζωση της νόσου, λήψη μέτρων προστασίας στις πύλες εισόδου του νησιού, τον έλεγχο των ζωοτροφών, την ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού από υπεύθυνους επιστήμονες κ.ά., ρωτώντας αν και πότε θα υλοποιηθούν.

Ο υπουργός ανέφερε ότι «για τη στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών έχουμε εξασφαλίσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδότηση για την εφαρμογή προγράμματος επιτήρησης για τέσσερα νοσήματα, που είναι ο αφθώδης πυρετός, οζώδης δερματίτιδα, πανώλη και ευλογιά», χωρίς να αναφέρει αριθμό προσλήψεων, χρονοδιάγραμμα κ.ο.κ. Μίλησε επίσης αόριστα για την πρόσληψη πέντε κτηνιάτρων στην κτηνιατρική υπηρεσία, οι οποίοι, ακόμα και αν προσληφθούν, θα είναι συνολικά εννιά, που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες ενός νησιού με 450.000 αιγοπρόβατα και βοοειδή.

Οσον αφορά τις αποζημιώσεις, είπε ότι έχει βγει Υπουργική Απόφαση, ενώ επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για λιγότερο και από ψίχουλο, σημείωσε πως «αυτές τις δυνατότητες έχουμε. Ξέρετε και τις δεσμεύσεις που έχουμε».