«ΜΕΔΟΥΣΑ 5» ΣΤO Ν/Α ΑΙΓΑΙΟ
Μεγάλη άσκηση στο φόντο οξυμένων αντιθέσεων
Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2017

Πλάνο του αιγυπτιακού ελικοπτεροφόρου «Ανουάρ αλ Ασαντ» από τη γέφυρα της φρεγάτας «Ελλη». Στα δεξιά ο αξιωματικός του αμερικανικού Ναυτικού, επιβλέπων - επισήμως ως «παρατηρητής» - την άσκηση...
Στα τελευταία της στάδια βρίσκεται η διακλαδική άσκηση Ελλάδας - Αιγύπτου, με την επωνυμία «ΜΕΔΟΥΣΑ 5», στο πλαίσιο της υφιστάμενης στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Ερχεται ως αποτέλεσμα προσπαθειών της ελληνικής αστικής τάξης για οικοδόμηση αξόνων με άλλα κεφάλαια της περιοχής, μέσα και από τη λεγόμενη «στρατιωτική διπλωματία», για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, ώστε να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο από την καπιταλιστική λεία στις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους της Ενέργειας.

Ζήτημα που προκαλεί και εντείνει ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, με συγκέντρωση στη χώρα μας στρατιωτικών μέσων μεγάλης ισχύος, ανάπτυξη δυνάμεων, ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η άσκηση

Στα τεχνικά στοιχεία, η άσκηση ξεκίνησε στις 29/10 και ολοκληρώνεται στις 4/11. Διακρίνεται σε φάσεις δραστηριοτήτων εν όρμω και εν πλω, στο Ναύσταθμο Κρήτης και στην ευρύτερη περιοχή Νοτίου - Νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Οι 2 πλευρές συμμετέχουν με πληθώρα μέσων, με ξεχωριστή την παρουσία του αιγυπτιακού ελικοπτεροφόρου «Ανουάρ αλ Σαντάτ», που συμμετείχε για πρώτη φορά σε αποστολή στη Μεσόγειο, εκτός των αιγυπτιακών υδάτων.

Επισήμως, «σκοπός της άσκησης είναι η περαιτέρω προαγωγή της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών σε θέματα θαλάσσιας ασφαλείας και σε επιχειρήσεις δυνάμεων σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών».

Την άσκηση παρακολούθησαν και παρατηρητές από ΗΠΑ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κύπρο.

Αναλαμβάνοντας «ρόλους» για ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, δήλωσε σχετικά ότι η άσκηση «στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε όλη τη Μεσόγειο (...) για τη διαμόρφωση ενός άξονα σταθερότητας που δίνει την ελπίδα σε όλες τις χώρες της Μεσογείου, στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική, στην περιοχή των Βαλκανίων». Οτι «η Ελλάδα αναβαθμίζεται και αποτελεί πλέον τον κεντρικό κορμό αυτών των δυνάμεων σταθερότητας και η Αίγυπτος, μια μεγάλη δύναμη, η ηγέτιδα δύναμη του αραβικού κόσμου, με την παρουσία της εδώ, επισφραγίζει ουσιαστικά τη διεθνή συνεργασία». Πρόσθεσε, στο γνωστό αφήγημα των ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ, ότι «ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας, η διασφάλιση των θαλασσίων οδών και η στενή συνεργασία στην αμυντική θωράκιση του ελεύθερου κόσμου δίνουν μια ελπίδα για την ευρύτερη περιοχή».

Εξάλλου, από ανώτερες στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές η άσκηση χαρακτηρίζεται «μεγάλη υπόθεση» καθώς, όπως λένε, η «σχέση εμπιστοσύνης» που εδώ και τουλάχιστον 4 χρόνια οικοδομούν τα δύο κράτη, συνδέεται με τις επιδιώξεις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ να αναδείξουν την Αίγυπτο σε κυρίαρχη ναυτική δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να καλύψουν το «κενό ασφαλείας» που αφήνει η Τουρκία, στο στρατιωτικό σκέλος, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν, τον «κλονισμό εμπιστοσύνης» μεταξύ των στελεχών των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και τα προβλήματα στην ιεραρχία.

Οπως επίσης δεν είναι τυχαίο πως ανώτατες στρατιωτικές πηγές, αποτυπώνοντας και τη συγκέντρωση πυρός στην περιοχή από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, αλλά και «υπονοώντας» τις πραγματικές στοχεύσεις, σημείωναν πως η Ρωσία δείχνει «κυρίαρχος» στην Ανατολική Μεσόγειο, έχοντας απλώσει 9 με 14 πολεμικά πλοία και 2 υποβρύχια που κάνουν επιθέσεις, επισήμως κατά των ισλαμιστών. Σημειωτέον, αντίστοιχες πληροφορίες συγκεντρώνουν αρμόδιοι κύκλοι και στην Κωνσταντινούπολη, όπου επιτελεία παρακολουθούν τη διέλευση από τα Στενά ρωσικών πλοίων υποστήριξης, που πηγαίνουν εφόδια στο ρωσικό στολίσκο της Ανατολικής Μεσογείου.

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί πως απώτερος στόχος είναι η πραγματοποίηση ασκήσεων από κοινού με Αίγυπτο και Ισραήλ, κάτι που, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι Ισραηλινοί το θέλουν, αλλά ακόμα το αρνείται η αιγυπτιακή κυβέρνηση για πολιτικούς λόγους, την αντίδραση που συναντά στο εσωτερικό της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία ετοιμάζεται να συμμετάσχει ξανά στην ισραηλινή άσκηση «Blue Flag», ενώ κανονίζεται να συμμετάσχει και σε άσκηση αεράμυνας στην Κυπριακή Δημοκρατία, με ελληνικά «F-16» να μετασταθμεύουν στο Ισραήλ και από εκεί να επιχειρούν εικονικά στη Μεγαλόνησο.

Αντιδράσεις από Τουρκία

Μια άλλη πλευρά, που «ακουμπά» πάνω στους ανταγωνισμούς των καπιταλιστικών κρατών, αφορά το ζήτημα της διαμόρφωσης ΑΟΖ στην περιοχή, αλλά και την προσπάθεια της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας να παρουσιάσουν πως η διαμόρφωση αυτών των αξόνων τάχα διασφαλίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Σε αυτό το φόντο, η άσκηση είχε στοιχεία αεραποβατικής ενέργειας στη Ρόδο (έγινε χτες), απλώνεται στα Δωδεκάνησα που η Τουρκία χαρακτηρίζει αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, ενώ ταυτόχρονα ακουμπά στην Ανατολική Μεσόγειο, κοντά στο σημείο που τέμνονται θεωρητικά οι σχεδιαζόμενες ΑΟΖ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. Επίσης, από το ΓΕΝ διαχεόταν πως η Αίγυπτος, τουλάχιστον προσώρας, ασπάζεται τις ελληνικές θέσεις. Οτι σε πρόσφατο συνέδριο στελεχών Πολεμικών Ναυτικών στη Βενετία, η αιγυπτιακή πλευρά φέρεται να παρουσίασε χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου, όπου αποτυπώνονται οι θαλάσσιες ζώνες της (υφαλοκρηπίδες, ΑΟΖ) σύμφωνα με τις θέσεις της Αθήνας.

Η τουρκική πλευρά αντέδρασε. Προχτές το απόγευμα ο στρατιωτικός ακόλουθος της Αιγύπτου στην Αγκυρα κλήθηκε στο τουρκικό ΥΠΕΞ για να δεχτεί «υποδείξεις» να μην προσεγγίζει το Κάιρο θέσεις της Αθήνας. Εξάλλου, υπήρξε και διάβημα διαμαρτυρίας για την τέλεση της άσκησης του τουρκικού προς το ελληνικό ΥΠΕΞ. Χτες, Πέμπτη, μέρα της αποβατικής ενέργειας στη Ρόδο, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία προχώρησε σε 15 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ καταγράφηκε και μία εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά.