ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Συνεχίζεται η κατάθεση του πρώτου «προστατευόμενου» μάρτυρα
Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2017

Συνεχίστηκε χτες παρουσία εισαγγελέα και πταισματοδίκη, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της ΓΑΔΑ, μέσω ηχητικού συστήματος τηλεδιάσκεψης και με τη φωνή αλλοιωμένη, η κατάθεση στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, του πρώτου «προστατευόμενου» μάρτυρα από τους πέντε.

Νωρίτερα, από τους υπερασπιστές των χρυσαυγιτών χαρακτηρίστηκε ως «ατυχές γεγονός» το ότι στην προηγούμενη δικάσιμο ισχυρίστηκαν πως υπήρχε και τρίτο πρόσωπο στο χώρο που κατέθετε ο μάρτυρας και του υπαγόρευε τις απαντήσεις. Παρ' όλα αυτά, έκαναν λόγο για «ψείρες» (σ.σ. μικροσυσκευές επικοινωνίας) που μπορεί να έχει ο μάρτυρας και να του υποβάλλουν τις απαντήσεις και επανέφεραν τα αιτήματα για βιντεοσκόπηση του χώρου εξέτασης, χωρίς να φαίνεται ο μάρτυρας, για μεταφορά του χώρου που καταθέτει στις φυλακές Κορυδαλλού και για μαγνητοφώνηση της κατάθεσής του. Το δικαστήριο απέρριψε τα αιτήματα.

Να σημειωθεί ότι ο αποκαλούμενος ως «Α» μάρτυρας, που έχει δηλώσει ότι ήταν μέλος της Χρυσής Αυγής μέχρι το 2013, έκανε λόγο και χτες, στην κατάθεσή του, για «στρατιωτικού τύπου» οργάνωση με σκληρή στρατιωτική εκπαίδευση, που έλαβε και ο ίδιος ως μέλος της Χρυσής Αυγής. Επανέλαβε, επίσης, ότι ο φάκελος της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα με τις καταθέσεις των μαρτύρων είχε πάει στα γραφεία της Νίκαιας και του Πειραιά, «όλος, σε φωτοτυπίες», προτού ακόμα τελειώσουν οι καταθέσεις.

Επτά χρόνια με αναστολή για την άγρια επίθεση στον φοιτητή

Το πρωτοπαλίκαρο του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκου, Χρήστος Ζέρβας, καταδικάστηκε χτες σε 7 χρόνια κάθειρξης με ανασταλτικό χαρακτήρα για ληστεία και επικίνδυνη σωματική βλάβη. Ενώπιον του Δ' Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ο Χρ. Ζέρβας δικάστηκε με τις κατηγορίες της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, που μετατράπηκε από το δικαστήριο σε επικίνδυνη σωματική βλάβη για τον άγριο ξυλοδαρμό του φοιτητή Αλέξη Λάζαρη και της ληστείας κατά συναυτουργία, για την τσάντα που αφαίρεσαν οι δράστες και περιείχε φωτογραφική κάμερα, κινητό και κλειδιά.

Το δικαστήριο αναγνώρισε την ενοχή του Ζέρβα για τη ληστεία και την οργάνωση της επίθεσης κατά του φοιτητή. Ο χρυσαυγίτης Ζέρβας θα αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, καταβάλλοντας χρηματική εγγύηση 2.000 ευρώ και δηλώνοντας παρουσία στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του κάθε 1η και 15 του μήνα έως την εκδίκαση της υπόθεσής του, στο Εφετείο.

Υπενθυμίζουμε ότι το μεσημέρι της 31/3/2017, ο Αλέξης Λάζαρης υπέστη δολοφονική επίθεση από τάγμα εφόδου των κεντρικών γραφείων της Χρυσής Αυγής στη Μεσογείων, απλώς και μόνο διότι έτυχε να περνάει έξω από τα κεντρικά γραφεία της και η εμφάνισή του να ταιριάζει στο «προφίλ» όσων η ναζιστική οργάνωση θεωρεί πολιτικούς της αντιπάλους.

Ο Ζέρβας αναγνωρίστηκε και από το ίδιο το θύμα, πέραν πάσης αμφιβολίας, αλλά και από αυτόπτες μάρτυρες. Είναι στέλεχος της Χρυσής Αυγής, στενός συνεργάτης του Μιχαλολιάκου και του Κασιδιάρη, πρώην υπάλληλός τους στη Βουλή, πυρηνάρχης Αμπελοκήπων και «υπεύθυνος ασφαλείας» των γραφείων στη Μεσογείων, δηλαδή υπεύθυνος για τη δράση του τάγματος εφόδου που επιτέθηκε στον φοιτητή.