ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΤΥΠΟΥ
Η εργοδοσία δεν θα ξεμπερδέψει εύκολα με τον αγώνα τους

Νέα συγκέντρωση χτες στα δικαστήρια, όπου η «Ευρώπη» ζητάει υπαγωγή στον πτωχευτικό κώδικα

Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2017

Από τη χτεσινή σύσκεψη στα γραφεία του σωματείου
«Θα μας βρίσκουν κάθε μέρα μπροστά τους». Αυτό το μήνυμα στέλνουν για μια ακόμα φορά οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία διανομής Τύπου τόσο στους εκδότες, όσο και στην κυβέρνηση. Απέναντι στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας, που έχει αφήσει ξεκρέμαστους και απλήρωτους περίπου 250 εργαζόμενους στο πρακτορείο «Ευρώπη» από τον περασμένο Αύγουστο, και την ίδια στιγμή επεκτείνει την εργολαβική εργασία και χτυπά μισθούς και εργασιακά δικαιώματα στο εναπομείναν πρακτορείο «Αργος», οι εργαζόμενοι και το σωματείο τους ξεκαθαρίζουν πως δεν μένουν με τα χέρια σταυρωμένα.

Στην προγραμματισμένη για χτες εκδίκαση της αίτησης της εταιρείας «Ευρώπη» για υπαγωγή στον πτωχευτικό κώδικα ασκήθηκε κύρια παρέμβαση από το σωματείο κατά της πτωχευτικής διαδικασίας, γιατί μέσω αυτής οι εκδότες επιχειρούν την αποφυγή πληρωμής των απαιτήσεων πρώτα και κύρια των εργαζομένων. Η εκδίκαση αναβλήθηκε για τις 6 Δεκέμβρη. Η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών θα παρέμβει στη διαδικασία με στόχο να αναδείξει τις μεθοδεύσεις και τις αιτίες που 250 οικογένειες έχουν βρεθεί «στον αέρα» και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων, κόντρα στα επιχειρηματικά «παιχνίδια» των εργοδοτών.

Οι εργαζόμενοι έδωσαν μαζικό «παρών» στο δικαστήριο ενώ στη συνέχεια προχώρησαν σε σύσκεψη στα γραφεία του σωματείου, προκειμένου να ενημερωθούν για τις εξελίξεις και να συζητήσουν για τα επόμενα βήματα των κινητοποιήσεών τους. Ο πρόεδρος του σωματείου, Παναγιώτης Κατάρας, υπενθύμισε πως από την πρώτη στιγμή το σωματείο επισήμανε ότι στόχος των εργοδοτών είναι να «ξεφορτωθούν» τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους.

Οπως εξήγησε, αυτό που μεθοδεύει η εργοδοσία είναι η «πτώχευση της ζωής των εργαζομένων» αφού οι μεγαλομέτοχοι της επιχείρησης όχι απλά δεν «πτωχεύουν» αλλά προχωρούν παράλληλα σε επενδύσεις σε άλλους τομείς και κλάδους στους οποίους δραστηριοποιούνται. Οσο για τη στάση της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν εκ νέου το γεγονός ότι αρνείται να δώσει έστω και ένα έκτακτο βοήθημα στους απλήρωτους για πάνω από τρεις μήνες συναδέλφους τους, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν και να συνεχίσουν τον αγώνα για τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους.

Οι εργαζόμενοι θα δώσουν συνέχεια στις κινητοποιήσεις τους και με τη συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, πίσω από το πανό του σωματείου τους. Τις επόμενες μέρες το σωματείο θα αποφασίσει νέες παρεμβάσεις και πρόγραμμα δράσης, υλοποιώντας την αποφασιστικότητα που εξέφρασαν οι εργαζόμενοι στη χτεσινή σύσκεψη να αποδειχθούν δύσκολοι αντίπαλοι στα σχέδια των εργοδοτών.