ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Προετοιμασίες για απεργιακή απάντηση ενάντια στο νέο γύρο της αντεργατικής επίθεσης

Στο επίκεντρο η πάλη κατά της επίθεσης κυβέρνησης και κεφαλαίου ενάντια στο δικαίωμα στην απεργία

Τρίτη 14 Νοέμβρη 2017

Από το πρόσφατο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα
Η προετοιμασία απεργιακής απάντησης στην επικείμενη επίθεση κυβέρνησης και κεφαλαίου ενάντια στο δικαίωμα στην απεργία και τη συλλογική δράση των εργαζομένων μπαίνει στην «ημερήσια διάταξη» Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και συνδικάτων.

Το σχετικό κάλεσμα εννέα Ομοσπονδιών εργαζομένων και συνταξιούχων απευθύνεται σε κάθε συνδικαλιστική οργάνωση, με τις ταξικές δυνάμεις να δίνουν μάχη για να λαμβάνονται αποφάσεις από όλο και περισσότερα συνδικάτα, αλλά και για να γίνεται η υλοποίηση της απόφασης υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων, μέσα από πλατιά συζήτηση και προετοιμασία για μαζική συμμετοχή.

«Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία, την οργάνωση, τη συλλογική πάλη και δράση. Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων στη Βουλή, για να χτυπήσει και να τρομοκρατήσει την εργατική τάξη για να μη σηκώνει κεφάλι. Μπορούμε να βάλουμε φρένο στα σχέδιά τους. (...) Δηλώνουμε την απόφασή μας: Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε κανένα νόμο που θα βάζει εμπόδια στη λειτουργία και τη δράση, στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων. Θα απαντήσουμε με γενική απεργία. Δεν υποχωρούμε όσους νόμους και αν ψηφίσουν. Συνεχίζουμε τον αγώνα για την κατάργηση των αντεργατικών, αντιλαϊκών νόμων, των μνημονίων», επισημαίνουν μεταξύ άλλων στο κάλεσμά τους οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Τύπου - Χάρτου, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Λογιστών, Φαρμάκου, Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας, Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ) και Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Μέχρι στιγμής, στο κάλεσμα έχουν ανταποκριθεί τα Εργατικά Κέντρα Αγρινίου, Λάρισας, Λευκάδας - Βόνιτσας, Ζακύνθου, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Λέσβου και Σάμου, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Εμπορικής Ναυτιλίας, καθώς και 51 σωματεία εργαζομένων.

Γενικές Συνελεύσεις σωματείων

Με στόχο την οργάνωση της πάλης και τη μαζικότερη συμμετοχή των εργαζομένων, μια σειρά συνδικάτα προχωρούν σε Γενικές Συνελεύσεις:

-- Σήμερα Τρίτη, Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως). Καλεί όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο, σε τράπεζες και θυγατρικές, εισπρακτικές και δικηγορικά γραφεία, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, να πάρουν μέρος στη Συνέλευση και στην πάλη ενάντια σε παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα.

-- Την Πέμπτη 16/11, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αχαΐας καλεί σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου (Φώκαιας 26, πλατεία Ελευθερίας).

-- Την Κυριακή 19/11, σε Γενική Συνέλευση προχωρά ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, στις 11 π.μ., στην αίθουσά του, με θέμα την προετοιμασία απεργίας ενάντια στο προετοιμαζόμενο νέο χτύπημα στην απεργία.

-- Την Κυριακή 19/11, Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί και το Συνδικάτο Φαρμάκου, Καλλυντικού Αττικής, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος). Θα συζητηθούν η μάχη για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, οι κινητοποιήσεις ενάντια στα νέα μέτρα, τους πλειστηριασμούς και το συνδικαλιστικό νόμο. Στη συζήτηση θα τεθεί και το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης και της κατάστασης του ΤΕΑΥΦΕ.

Σύσκεψη και πρόγραμμα κινητοποιήσεων στην Κέρκυρα

Πλατιά σύσκεψη με θέμα την οργάνωση των κινητοποιήσεων του επόμενου διαστήματος διοργανώνει αύριο, Τετάρτη, η Γραμματεία Κέρκυρας του ΠΑΜΕ, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Καλεί σωματεία, εργαζόμενους, αγροτικούς συλλόγους, ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, φορείς φοιτητών και μαθητών να πάρουν μέρος.

Η Γραμματεία προετοιμάζει μια σειρά πρωτοβουλίες ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση που εξαπολύουν κυβέρνηση και κεφάλαιο κάτω από την προπαγάνδα της «δίκαιης ανάπτυξης».

Στο πλαίσιο αυτό:

-- Με αφορμή το περιφερειακό «αναπτυξιακό» συνέδριο της κυβέρνησης που θα πραγματοποιηθεί στις 4 και 5 Δεκέμβρη στο νησί, με την παρουσία του πρωθυπουργού, υπουργών, μεγαλοεπιχειρηματιών διαφόρων κλάδων, καλεί σε συλλαλητήριο την Τρίτη 5/12.

-- Ετοιμάζει αγωνιστική «υποδοχή» του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Τουρισμού, το Σάββατο 18/11, την ώρα που οι μεγαλοξενοδόχοι και λοιποί «φορείς» της περιοχής «θα συζητάνε πώς θα αυξήσουν ακόμα περισσότερο την εκμετάλλευση όλων των εργαζομένων για να εκτινάξουν τα κέρδη τους».

Καλεί, τέλος, τα σωματεία να βρίσκονται σε ετοιμότητα για κήρυξη απεργίας μπροστά στο ενδεχόμενο ψήφισης του νέου συνδικαλιστικού νόμου που θα βάζει εμπόδια στη δράση των σωματείων και την κήρυξη απεργιών.