ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Διακρατικές συναντήσεις και νέα δεδομένα
Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2017

Copyright 2017 The Associated

Στιγμιότυπο από διαδήλωση ενάντια στην επίσκεψη Τραμπ, στη Μανίλα
ΜΑΝΙΛΑ.--

Νέα δεδομένα στους οξυνόμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού προσθέτουν οι διακρατικές συναντήσεις που αυτές τις μέρες συνεχίζονται στη Νοτιοανατολική Ασία. Χτες αναμενόταν να ολοκληρωθεί η Σύνοδος Κορυφής της ASEAN (Ενωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας), ενώ μέχρι και αύριο συνεχίζεται η Σύνοδος χωρών της Ανατολικής Ασίας (East Asia Summit - EAS).

Σημειώνουμε ότι στη μεν ASEAN συμμετέχουν Βιετνάμ, Ινδονησία, Καμπότζη, Λάος, Μαλαισία, Μπρουνέι, Μιανμάρ, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη και Φιλιππίνες, στη δε EAS τα μέλη της ASEAN αλλά και Κίνα, Ιαπωνία, Αυστραλία, Νότια Κορέα, Ινδία, Νέα Ζηλανδία, ΗΠΑ και Ρωσία. Εκτός από τις Συνόδους Κορυφής, στις οποίες συμμετέχουν οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων των μελών των Ενώσεων, πραγματοποιούνται και μια σειρά άλλες συναντήσεις, με τα μέλη αλλά και «χώρες - εταίρους», μέσα και από μόνιμα σχήματα όπως ASEAN, «10 + 3» (που περιλαμβάνει τα δέκα μέλη της Ενωσης και Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα).

Ενδεικτική των πολύπλευρων διαύλων που ανοίγουν πιο ενεργά στην περιφέρεια, ήταν η επισήμανση του πρωθυπουργού της Κίνας Λι Κετσιάνγκ, που παρεμβαίνοντας σε συνάντηση της ASEAN τόνισε πως το Πεκίνο είναι έτοιμο να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις για την τριμερή Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (FTA) με Ιαπωνία και Νότια Κορέα (που ξεκίνησαν το Νοέμβρη του 2012). Μάλιστα, ο Λι συνέδεσε τη συγκεκριμένη FTA με την προώθηση του ευρύτερου σχεδίου για την «Περιφερειακή Συνολική Οικονομική Εταιρική Σχέση» (Regional Comprehensive Economic Partnership - RCEP), στην οποία πρωτοστατεί η Κίνα στον ανταγωνισμό της με σχέδια διείσδυσης των αμερικανικών μονοπωλίων. Ακόμα, ο Λι εμφάνισε και την RCEP ως ενδιάμεσο βήμα για τη διαμόρφωση μιας Περιοχής Ελεύθερου Εμπορίου σε όλη την Ασία και τον Ειρηνικό (Free Trade Area of the Asia-Pacific - FTAAP).

Πρόκειται για σχέδια που αναμορφώνονται και στο φόντο της απόφασης των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη Διειρηνική Συμφωνία Επενδύσεων και Εμπορίου (ΤΡΡ).

Την ίδια στιγμή, νέα δεδομένα προσθέτουν οι επιδιώξεις αστικών τάξεων όπως αυτής του Καναδά. Ο πρωθυπουργός της χώρας Τζάστιν Τριντό, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις που έγιναν και για τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυση της ASEAN, τόνισε πως η Οτάβα είναι έτοιμη να γίνει «κρίσιμος εταίρος της ASEAN για τα επόμενα 50 χρόνια», ώστε «να συμβάλουμε στην επιτυχία της ASEAN σε έναν κόσμο όλο και πιο παγκοσμιοποιημένο». Ο Τριντό στάθηκε ειδικά στην αξία της συμμετοχής στις συναντήσεις των υπουργών Αμυνας της ASEAN.

Μεταξύ άλλων, να σημειωθεί, πολλοί σχολίαζαν ότι τουλάχιστον μέχρι και χτες, τα επίσημα κείμενα της ASEAN δεν ασκούσαν κριτική στην κυβέρνηση της Μιανμάρ για τις μαζικές μετακινήσεις μουσουλμάνων Ροχίνγκια, μια υπόθεση που συνδέεται με πολλαπλούς ανταγωνισμούς στη Ν/Α Ασία.

Στο μεταξύ, έξω από τις πολυτελείς αίθουσες όπου συναντιέται το πολιτικό προσωπικό πανίσχυρων μονοπωλίων, χιλιάδες διαδηλωτές κατήγγειλαν τις αντεργατικές αποφάσεις και πολιτικές, καταδικάζοντας μεταξύ άλλων και την άφιξη Τραμπ στην περιοχή.