ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΝΟΕΜΒΡΗ - ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2017
Δίνουμε τη μάχη με πείσμα και αυταπάρνηση

Συζήτηση με τον Κώστα Μπάτσικα, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ

Κυριακή 26 Νοέμβρη 2017

Τρεις βδομάδες μετράει ήδη η μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης του ΚΚΕ, και πανελλαδικά το πλάνο του Κόμματος έχει καλυφθεί κατά 51,07%. Μετά το πρόσφατο, τέταρτο «κλείσιμο», στην πρώτη θέση ανάμεσα στις ΚΟ, με βάση το ποσοστό κάλυψης βρέθηκε η ΚΟ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας, με ποσοστό κάλυψης 60,09%.

Για την οργάνωση της μάχης, μίλησε στον «Ριζοσπάστη» ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Αν. Στερεάς - Εύβοιας του Κόμματος.

***

-- Ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τη μέχρι τώρα προσπάθεια της ΚΟ;

-- Στην ΚΟ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας όπως και σε όλο το Κόμμα υπάρχει μια κατακτημένη πείρα, η οποία αξιοποιείται και πλουτίζεται συνεχώς, όχι μόνο στην περίοδο της Οικονομικής Εξόρμησης αλλά και στην τρέχουσα καθημερινή μαζική - πολιτική δράση των Οργανώσεων.

Ολα αυτά τα χρόνια, και ιδιαίτερα την περίοδο της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, το Κόμμα μας αντιμετώπισε τεράστιες δυσκολίες και ταυτόχρονα μια βρώμικη επίθεση για τα οικονομικά του που στόχευαν στο χτύπημα του ηθικού του κύρους.

Σ' αυτήν την επίθεση, οι κομμουνιστές, οι φίλοι του Κόμματος απάντησαν με αυτοθυσία και ένταση της δουλειάς, κάνοντας ακόμη μεγαλύτερο άνοιγμα στα εργατικά - λαϊκά στρώματα που είναι οι μόνιμοι σταθεροί ενισχυτές του Κόμματος.


Στην ΚΟ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας, η μέχρι τώρα θετική πορεία έχει να κάνει με τους εξής παράγοντες: Πρώτον, πριν ακόμα από το καλοκαίρι πήραμε μέτρα αντιμετώπισης των οικονομικών υποχρεώσεων της ΚΟ, συζητώντας με όλα τα κομματικά μέλη και τμήμα του περίγυρου του Κόμματος. Ταυτόχρονα, πάρθηκαν μέτρα οργάνωσης της οικονομικής δουλειάς στο επίπεδο των οργάνων και των ΚΟΒ. Μέσα στο καλοκαίρι, κόντρα στις ιδιαίτερες δυσκολίες που έχει η καλοκαιρινή περίοδος, η οικονομική δουλειά βελτιώθηκε σημαντικά. Η βελτίωση αυτή ανέδειξε τις δυνατότητες της ΚΟ και έφερε στο προσκήνιο την εκπλήρωση της ηθικής δέσμευσης που είχαν οι κομμουνιστές της περιοχής απέναντι στην προσφορά παλιών συντρόφων μας, που ορισμένοι δεν είναι στη ζωή, όπως η Ευσταθία Καψή, αδελφή του Θύμιου Καψή (καπετάν Ανάποδου), Διοικητή του Ανεξάρτητου Τάγματος Εύβοιας του ΔΣΕ, που άφησε στο Κόμμα ένα σημαντικό ποσό με την επιθυμία να αξιοποιηθεί για να αποκτήσει η ΚΟ ιδιόκτητα γραφεία.

Ετσι, λοιπόν, η προετοιμασία της Οικονομικής Εξόρμησης πήρε υπόψη και αυτόν το στόχο και τις αυξημένες απαιτήσεις που είχε. Και θα δώσουμε τη μάχη να υλοποιηθεί μέσα στο 2018, χρονιά που το Κόμμα μας συμπληρώνει τα 100 χρόνια.

Οπως καταλαβαίνουμε, οι αυξημένες απαιτήσεις είχαν ως προϋπόθεση την πολύ καλή και έγκαιρη προετοιμασία της ΚΟ και ιδιαίτερα της κάθε ΚΟΒ χωριστά.


Δεύτερον, η προετοιμασία ήταν όσο το δυνατόν πιο ολόπλευρη. Εξηγήθηκαν και συζητήθηκαν σ' όλη την ΚΟ, στο σύνολο των ΚΟΒ, οι στόχοι της KO που όμως προϋπόθεταν το μεγαλύτερο δυνατό άνοιγμα αλλά και την αυξημένη προσφορά και με στοιχεία αυτοθυσίας των κομμουνιστών και φίλων του Κόμματος. Ταυτόχρονα με την προετοιμασία στο εσωτερικό της ΚΟ υπήρχε κι η προετοιμασία φίλων και οπαδών του Κόμματος. Αυτό ήταν και το σημαντικότερο για να ξεκινήσει καλά η Οικονομική Εξόρμηση, καλύπτοντας η ΚΟ την πρώτη μέρα το 28% του πλάνου, γιατί από την αρχή της Εξόρμησης σημαντικό κομμάτι φίλων και οπαδών μπήκαν στη μάχη με το κουπόνι, έδωσαν την ατομική τους προσφορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι ΚΟΒ από την αρχή της Οικονομικής Εξόρμησης είχαν συμβολή, ανεξάρτητα εάν αυτή η συμβολή δεν ήταν στον ίδιο βαθμό από όλες τις ΚΟΒ στη βάση της κλιμάκωσης που έχουμε θέσει.

Δράση με άξονα την ολόπλευρη ισχυροποίηση του Κόμματος

-- Η μάχη με το κουπόνι δίνεται παράλληλα με τη δράση της ΚΟ στους τόπους δουλειάς και κατοικίας, στο εργατικό κίνημα. Πώς συνδυάζονται αυτά τα καθήκοντα;

-- Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι κομμουνιστές καλούνται να δώσουν τη μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης ενιαία με τις απαιτήσεις που έχει η οργάνωση της πάλης της εργατικής τάξης και άλλων λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η κομματική δραστηριότητα με συσκέψεις, συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης, η μάχη για τη διάδοση, αξιοποίηση, άνοδο της κυκλοφορίας του «Ριζοσπάστη». Η πείρα μας λέει ότι όσο τα όργανα, οι ΚΟΒ, το κάθε μέλος χωριστά κατανοούν και δρουν έχοντας καθαρό ότι όλα υπηρετούν τον κεντρικό στόχο της ισχυροποίησης του Κόμματος, τότε κανείς δεν μπερδεύεται και έχουμε τέτοια παραδείγματα, συντρόφων και ΚΟΒ που ενώ δίνουν λόγου χάρη τη μάχη των αρχαιρεσιών, της προετοιμασίας της απεργίας, αξιοποιούν το κουπόνι που δένει στέρεα αυτήν τη δουλειά. Αλλωστε, ο πρωτοπόρος κομμουνιστής, ο αγωνιστής, έχει κατακτημένο στο πρόσωπό του να αντανακλάται το κύρος του Κόμματος. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι πρωτοπόρες ΚΟΒ στην πλειοψηφία τους είναι ΚΟΒ εργατικές, κλαδικές, τόπων δουλειάς που δίνουν τη μάχη για την οργάνωση της πάλης, της απεργίας που είναι μπροστά, με τις ιδιαίτερες απαιτήσεις που έχει αυτή η προσπάθεια.

-- Δυσκολίες έχει αυτή η μάχη;

-- Οπως όλες οι μάχες, φυσικά και η Οικονομική Εξόρμηση, και μάλιστα για το ΚΚΕ παραπάνω, γιατί απευθύνεται σε εργατικά - λαϊκά στρώματα που έχουν τσακιστεί κυριολεκτικά από την πολιτική των αστικών κυβερνήσεων και την επίθεση του κεφαλαίου.

Ξεκινάμε όμως να αντιμετωπίζουμε αυτό το αντικειμενικό γεγονός με τη λογική «λιγότερα από πολύ περισσότερους» κι εδώ δεν υπάρχει ταβάνι. Οπως σε όλη την Ελλάδα, έτσι και στην περιοχή μας είναι πολλές χιλιάδες αυτοί που βλέπουν με σεβασμό και εκτίμηση το Κόμμα, είναι χιλιάδες οι εργατοϋπάλληλοι, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι που μαζί βρισκόμαστε στο μετερίζι της πάλης. Υπάρχει όμως και μια άλλη πλευρά: Η Οικονομική Εξόρμηση και η επιτυχία της εξαρτάται κυρίως από την αντιμετώπιση των δικών μας αδυναμιών. Ποιος μπορεί να τα βάλει με το πείσμα και το φιλότιμο των κομμουνιστών; Ποιος μπορεί να αναμετρηθεί με την αυτοθυσία, τη διάθεση για προσφορά; Ποιος, σε τελευταία ανάλυση, μπορεί να διαρρήξει τους δεσμούς - ακόμα και αίματος - που έχει το ΚΚΕ με την εργατική τάξη και το λαό; Εδώ είναι που λέμε δικιά μας δουλειά, δικιά μας υπόθεση, δικιά μας και η νίκη στη μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης.

Με πνεύμα αυτοθυσίας

-- Η ΚΕ του Κόμματος προκήρυξε άμιλλα ανάμεσα στις ΚΟ. Πώς αξιοποιείται από την ΚΟ της περιοχής;

-- Η μέχρι τώρα πείρα μας λέει ότι η άμιλλα επιδρά καθοριστικά στη μαχητικότητα, στον ενθουσιασμό, στη φαντασία των κομμουνιστών, στην αυξημένη προσφορά και αυτοθυσία. Οταν έγινε το κάλεσμα της ΟΠ Πελοποννήσου απαντήσαμε ότι την αποδεχόμαστε, γνωρίζοντας ότι η Οργάνωση Πελοποννήσου ήταν πέρσι 1η Οργάνωση και γενικά έχει δημιουργήσει θετική παράδοση στις Οικονομικές Εξορμήσεις.

Βέβαια, οι σύντροφοι της Πελοποννήσου δεν υπολόγισαν ότι ξεκινάμε τη μάχη στη Στερεά με διπλό στόχο (ν' ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας προς την ΚΕ και παράλληλα ν' αποκτήσουμε γραφεία) κι αυτός ο διπλός στόχος επιδρά, δίνει άλλη δυναμική, άλλωστε αυτό οι σύντροφοι από το Μοριά το γνωρίζουν καλύτερα από εμάς.

Τι να κάνουμε όμως; Αυτή είναι η άμιλλα. Εμείς απλά τους λέμε ότι θα φιλοξενήσουμε πολύ περισσότερους Μοραΐτες πρωτοπόρους κομμουνιστές εάν οι σύντροφοι «κερδίσουν» στη μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης. Η άμιλλα βέβαια με το Μοριά καλά κρατεί και θα κερδηθεί εάν συνεπάρει όλη την ΚΟ, όλους τους συντρόφους, όλες τις ΚΟΒ και είμαστε σε τέτοιο δρόμο. Μάλιστα, η ΚΟ Εύβοιας καλεί σε άμιλλα, για να πάρει φωτιά η μάχη, την ΚΟ Μεσσηνίας από την Πελοπόννησο.

Το πιο σημαντικό όμως είναι το πνεύμα αυτοθυσίας που επιδρά καταλυτικά στη μαχητικοποίηση της ΚΟ. Ηδη, ξεκινώντας από την Επιτροπή Περιοχής και τις Τομεακές, ομόθυμα καταλήξαμε να προσφέρουμε στην Οικονομική Εξόρμηση και να υποδεχτούμε τα 100 χρόνια του Κόμματος προσφέροντας ένα μηνιάτικο. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, που δείχνει την τεράστια ηθική υπεροχή των κομμουνιστών, πως ανταποκρίνονται φίλοι και σύντροφοι, απλήρωτοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι που προσφέρουν κυριολεκτικά από το υστέρημά τους, όπως το παράδειγμα απολυμένου από εργοστάσιο της Χαλκίδας που παρέδωσε τον κουμπαρά του με ό,τι είχε μαζέψει ευρώ - ευρώ στα τέσσερα χρόνια που είναι απολυμένος.