ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ
Κοινή δράση φοιτητών και εργαζομένων

Κινητοποίηση αύριο το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας

Τρίτη 28 Νοέμβρη 2017

Από πρόσφατη κινητοποίηση
Σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση που πραγματοποιείται αύριο Τετάρτη στη 1 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας, καλούν φοιτητές και εργαζόμενοι που συντονίζουν τη δράση τους για τα ζητήματα της σίτισης των φοιτητών και της εξασφάλισης των θέσεων εργασίας στα εστιατόρια των φοιτητικών εστιών.

Η κοινή δράση αποφασίστηκε σε κοινή σύσκεψη του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Αττικής με τους φοιτητικούς συλλόγους και τον Σύλλογο ΕΤΕΠ ΕΜΠ, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο. Το Συνδικάτο, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Εστιών ΕΜΠ, ο Σύλλογος ΕΤΕΠ ΕΜΠ, ο Σύλλογος Οικοτρόφων Νέων Εστιών ΕΜΠ και η Επιτροπή Αγώνα Σπουδαστών ΑΣΠΑΙΤΕ απευθύνονται σε όλους τους εργαζόμενους στα εστιατόρια των φοιτητικών εστιών, στους οικότροφους φοιτητές, στους εργαζόμενους και φοιτητές σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Τους καλούν «σε κοινό αγώνα ενάντια στην εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις φοιτητικές εστίες της χώρας, με αποκορύφωμα το πρόβλημα της σίτισης, με χιλιάδες φοιτητές να μην έχουν ούτε ένα πιάτο φαΐ να φάνε και με τους εργαζόμενους να έχουν μείνει χωρίς δουλειά».

«Οι ευθύνες τόσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όσο και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι τεράστιες, καθώς η διαρκής υποχρηματοδότηση και η παράδοση σχεδόν όλων των πάγιων λειτουργιών των ιδρυμάτων σε εργολαβικές εταιρείες έχουν οξύνει τα προβλήματα στο έπακρο. Οι εργολάβοι, που στόχο δεν έχουν τη συντήρηση των εστιών και τη σίτιση των φοιτητών, αλλά το μέγιστο δυνατό κέρδος, αξιοποιούν όλο το αντιλαϊκό νομοθετικό πλαίσιο των τριών προηγούμενων μνημονίων για να επιβάλλουν χαμηλούς μισθούς μέσα από ατομικές συμβάσεις, καταργούν επιδόματα, απολύουν και επαναπροσλαμβάνουν εργαζόμενους για να μην δικαιούνται αποζημίωση, ενώ η απλήρωτη εργασία έχει γίνει κανόνας», σημειώνουν μεταξύ άλλων και διεκδικούν: Να ξεκινήσει άμεσα η δωρεάν σίτιση των φοιτητών στα εστιατόρια των εστιών σε όλη την Ελλάδα. Αμεσα να δοθεί η αναγκαία χρηματοδότηση σχετικά με τις υποδομές για θέρμανση, συντήρηση, καθαριότητα κ.ο.κ. των εστιών που διαμένουν φοιτητές. Να σταματήσει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στις φοιτητικές εστίες και συνολικά σε όλα τα ΑΕΙ - ΤΕΙ της χώρας. Να διασφαλιστούν με ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων στα εστιατόρια, την καθαριότητα και τη συντήρηση, που απασχολούνταν μέχρι σήμερα. Σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους, με άμεσες προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού.