ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στη Γενεύη
Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2017

© KEYSTONE / MARTIAL TREZZINI

Ο επικεφαλής της συριακής κυβέρνησης φτάνει στη Γενεύη
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Με βραδείς ρυθμούς φαίνεται να εξελίσσονται οι διαβουλεύσεις του απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, με τις αντιπροσωπείες της συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Γενεύη της Ελβετίας.

Χτες το απόγευμα έφτασε στο χώρο των διαπραγματεύσεων η συριακή κυβερνητική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Σύρο πρέσβη στον ΟΗΕ Μπασάρ αλ Τζααφάρι, δίχως ο τελευταίος να προβεί σε δηλώσεις σε σχέση με την ατζέντα ή τους στόχους του όγδοου κατά σειρά γύρου ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων στη Γενεύη.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ στη Βηρυτό Γκέερτ Καπελέρε ανακοίνωσε νεότερα στοιχεία που καταγράφουν αύξηση των κρουσμάτων υποσιτισμού στο βορειοανατολικό προάστιο Ανατολική Γκούτα της πρωτεύουσας της Συρίας, Δαμασκού, που εδώ και χρόνια τελεί υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών ενόπλων. Ο αξιωματούχος της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ εκτιμά ότι έχουν εγκλωβιστεί στην περιοχή περίπου 400.000 άνθρωποι και πως σε έρευνα του οργανισμού που έγινε πριν μερικές βδομάδες, διαπιστώθηκε πως υποφέρει από οξύ υποσιτισμό το 11,9% των παιδιών ηλικίας έως πέντε ετών.

Οι δηλώσεις του εκπροσώπου της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ έγιναν ένα 48ωρο μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας πως η συριακή κυβέρνηση συμφώνησε στην τήρηση διήμερης εκεχειρίας στην Ανατολική Γκούτα.

Φονικές επιδρομές Τούρκων στο Β. Ιράκ

Στην Αγκυρα, πάντως, Τούρκοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι σε επιδρομές και άλλες επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν τη Δευτέρα σε θέσεις Κούρδων μαχητών του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ, σκότωσαν «περισσότερους από 80 τρομοκράτες». Τα περισσότερα θύματα αναφέρθηκαν στην περιοχή του Ασός, στο βορειοανατολικό Ιράκ.