ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΑ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ
Εκκληση για «επείγοντα μέτρα» αλλά πολύπλευρες διαφωνίες

Στο φόντο της νέας βαλλιστικής δοκιμής της Πιονγιάνγκ, οξύνονται οι ανταγωνισμοί και οι διεργασίες

Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2017

Copyright 2017 The Associated

Αποψη από την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΜΟΣΧΑ.--

Σε έκτακτη συνεδρίαση προχώρησε αργά προχτές το βράδυ το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, μετά τη νέα βαλλιστική δοκιμή στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα τα ξημερώματα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας), ισχυριζόμενη μάλιστα ότι πλέον κατάφερε «τον μεγάλο ιστορικό στόχο της μετατροπής (μας) σε πυρηνική δύναμη».

Αν και το ΣΑ δεν κατέληξε σε συγκεκριμένα μέτρα, το σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσαν τα Ηνωμένα Εθνη σημειώνει ότι έγινε έκκληση για «επείγοντα μέτρα», την ώρα που το παζάρεμα νέων κυρώσεων εντάσσεται στο πλαίσιο ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που κλιμακώνονται σε Ασία - Ειρηνικό.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ, Νίκι Χέιλι, κάλεσε όλες τις χώρες «να διακόψουν όλους τους δεσμούς με τη Βόρεια Κορέα (...) Πρέπει να σταματήσουν επίσης το εμπόριο με το (βορειοκορεατικό) καθεστώς παύοντας όλες τις εισαγωγές και τις εξαγωγές και διώχνοντας όλους τους Βορειοκορεάτες εργαζόμενους». Η Χέιλι αναφέρθηκε ειδικά στο ρόλο που το Πεκίνο μπορεί να διαδραματίσει, λέγοντας ότι «η Κίνα χρειάζεται να κάνει περισσότερα» και μεταφέροντας συζήτηση των Προέδρων ΗΠΑ - Κίνας, όπου τέθηκε ειδικά το ζήτημα της διακοπής της παροχής πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα. Αναφέρθηκε μάλιστα ονομαστικά στον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ και την «ευκαιρία» που έχει «να κάνει το σωστό προς όφελος όλων των χωρών». «Η Κίνα πρέπει να επιδείξει ηγετική ικανότητα», ανέφερε ακόμα, συμπληρώνοντας την ίδια στιγμή ότι «η Κίνα μπορεί να το κάνει μόνη της, αλλιώς μπορούμε να πάρουμε στα δικά μας χέρια την κατάσταση σχετικά με το εμπόριο πετρελαίου (προς τη Βόρεια Κορέα)». Καταλήγοντας, η Χέιλι εκτίμησε ότι με τη νέα βαλλιστική δοκιμή «ο δικτάτορας της Βόρειας Κορέας φέρνει τον κόσμο πιο κοντά στον πόλεμο, δεν τον απομακρύνει. Εμείς ποτέ δεν επιδιώξαμε τον πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα και ακόμα δεν το επιδιώκουμε. Αν έρθει ο πόλεμος, θα έρθει εξαιτίας συνεχιζόμενων επιθετικών ενεργειών όπως αυτές που είδαμε χτες (σ.σ. βαλλιστική δοκιμή). Και αν έρθει, μην απατάσθε, το καθεστώς της Βόρειας Κορέας θα καταστραφεί εντελώς».

Ο εκπρόσωπος της Ιαπωνίας, Κόρο Μπέσο, ανέφερε ότι «η Ιαπωνία δεν θα ανεχτεί ποτέ μια Βόρεια Κορέα εξοπλισμένη με πυρηνικά και μίλησε για «παγκόσμια απειλή για όλα τα μέλη (του ΟΗΕ).

Ο εκπρόσωπος της Νότιας Κορέας, Τσο Ταε - γιουλ, μίλησε για «προκλήσεις που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν (από τη διεθνή κοινότητα)», ωστόσο «είναι πρόωρο να εγκαταλείψουμε την ελπίδα» και κάλεσε την Πιονγιάνγκ «να αξιοποιήσει το παράθυρο της ευκαιρίας επίλυσης στο πυρηνικό ζήτημα ειρηνικά, που (όμως) κλείνει γρήγορα».

Η Κίνα και η Ρωσία

Οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων της Κίνας και της Ρωσίας ανέδειξαν ακόμα μια φορά με χαρακτηριστικό τρόπο τις πολύπλευρες διαβουλεύσεις που αναπτύσσονται, αλλά και αντιθέσεις που ξεμυτίζουν όλο και πιο σταθερά.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου του ΟΗΕ, ο εκπρόσωπος της Κίνας, Γου Χαϊτάο, κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει κάθε ενέργεια που κλιμακώνει τις εντάσεις περαιτέρω, επισημαίνοντας την ίδια στιγμή ότι έχει αποτύχει η επανέναρξη του διαλόγου. «Κάθε φορά που οι εμπλεκόμενες πλευρές υιοθέτησαν σκληρή στάση, δεν μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία» είπε, ακόμα, επαναφέροντας την πρόταση Κίνας - Ρωσίας για αναστολή των πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας αλλά και των ευρείας κλίμακας στρατιωτικών ασκήσεων των ΗΠΑ. Πρόσθεσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις αποφάσεις του ΣΑ (βλ. κυρώσεις), σχολιάζοντας ωστόσο ότι η επιτροπή, που είναι αρμόδια για τον ακριβή σχεδιασμό τους να εργάζεται «αμερόληπτα» και με βάση «ουσιαστικά στοιχεία».

Ο πρέσβης της Ρωσίας, Βασίλι Νεμπέζνια, εξέφρασε «βαθιά απογοήτευση» για τη νέα δοκιμή της Βόρειας Κορέας, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να είναι σαφές ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στο πρόβλημα» και ότι «η Ρωσική Ομοσπονδία κάλεσε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να τερματίσουν τις εντάσεις, να κάνουν ένα βήμα πίσω και να αναθεωρήσουν την πολιτική των εκατέρωθεν απειλών», ενώ υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για να επιδεινώνουν εκούσια την «ανθρωπιστική κατάσταση». Παίρνοντας τη σκυτάλη, χτες, ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι «τα πρόσφατα βήματα της Ουάσινγκτον μοιάζουν να επιδιώκουν σκόπιμα να προκαλέσουν την Πιονγιάνγκ να προχωρήσει σε σκληρές αποφάσεις». Σύμφωνα με το ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ, επέκρινε τις ΗΠΑ για τις νέες διευρυμένες στρατιωτικές ασκήσεις που ξεκινούν το Δεκέμβρη στη Χερσόνησο, λέγοντας πως «φαίνεται ότι τα κάνουν όλα σκόπιμα, για να κάνουν τον Βορειοκορεάτη ηγέτη να χάσει τον έλεγχο και να κάνει ακόμα μια απελπισμένη κίνηση». Συνέχισε ως εξής: «Οι Αμερικανοί πρέπει να εξηγήσουν σε όλους μας τι αληθινά θέλουν να κάνουν. Αν ψάχνουν ένα πρόσχημα για να καταστρέψουν τη Βόρεια Κορέα, πρέπει να το πουν ανοιχτά και η αμερικανική ηγεσία να το επιβεβαιώσει. Μετά πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα απαντήσουμε...».