ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η απάντηση της εργατικής τάξης στη στρατηγική του κεφαλαίου

Την Τετάρτη 6 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Wyndham Grand Athens», με ομιλητή τον Δ. Κουτσούμπα

Κυριακή 3 Δεκέμβρη 2017

Σε πρωτοπόρους εργαζόμενους, που το τελευταίο διάστημα δίνουν τη μάχη σε κλάδους και χώρους δουλειάς, απευθύνει κάλεσμα η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, για να συμμετάσχουν στην εκδήλωση της ερχόμενης Τετάρτης, 6 Δεκέμβρη, με θέμα: «Η απάντηση της εργατικής τάξης στη στρατηγική του κεφαλαίου για την καπιταλιστική ανάπτυξη», με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 6.30 μ.μ., στο Ξενοδοχείο «Wyndham Grand Athens» (πρώην «Imperial Hotel», πλ. Καραϊσκάκη, σταθμός μετρό «Μεταξουργείο»).

Για το περιεχόμενο αυτής της πρωτοβουλίας και το στόχο που υπηρετεί, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τον Γιώργο Στεφανάκη, μέλος της ΕΠ Αττικής του ΚΚΕ και πρόεδρο του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής, και την Αφροδίτη Ρέτζιου, στέλεχος του ΚΚΕ και πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Τα στελέχη του Κόμματος σημειώνουν ότι το προηγούμενο διάστημα τόσο στους κλάδους που δραστηριοποιούνται, όσο και σε άλλους, σε διάφορους χώρους δουλειάς υπάρχουν αγωνιστικές διεργασίες, π.χ. οι αγώνες των νοσοκομειακών γιατρών ενάντια στην αντιδραστική διευθέτηση του χρόνου εργασίας, οι κινητοποιήσεις σε ξενοδοχεία κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν κ.ά. Από αυτούς τους αγώνες έχουν αναδειχτεί περιπτώσεις εργαζομένων που είτε μπήκαν τώρα στη μάχη είτε μετά από καιρό αδράνειας φαίνεται ότι αποκτούν ξανά εμπιστοσύνη στη δύναμη του οργανωμένου αγώνα.

«Με αυτούς τους εργαζόμενους θέλουμε να συζητήσουμε πιο συγκροτημένα», σημειώνει η Αφρ. Ρέτζιου, «να βγάλουν πιο ολοκληρωμένα συμπεράσματα για το χαρακτήρα και τις αιτίες της αντεργατικής επίθεσης, να εδραιώσουν το ταξικό τους κριτήριο».

Τα στελέχη του Κόμματος, αναφερόμενα στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, όπως για την υπογραφή Κλαδικών και Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, στέκονται στα εμπόδια που βάζουν η εργοδοσία και η κυβέρνηση, επικεντρώνοντας στην προπαγάνδα της κυβέρνησης με τις ψεύτικες ελπίδες περί «δίκαιης ανάπτυξης».

Εξηγώντας ότι αυτή η προπαγάνδα αυτούσια αναπαράγεται και από τις παρατάξεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, ο Γ. Στεφανάκης αναφέρει ως παράδειγμα την Ομοσπονδία Επισιτισμού - Τουρισμού, που πριν από λίγες μέρες εξέφρασε την ανησυχία της για την «καθυστέρηση» της επένδυσης στο Ελληνικό, καλώντας ουσιαστικά τους εργαζόμενους να συρθούν στους στόχους του κεφαλαίου.

Στο βαθμό που δεν εξουδετερώνονται αυτά τα ιδεολογήματα, που δεν απορρίπτεται μαζικά από τους εργαζόμενους η γραμμή της εργοδοσίας, δύσκολα θα αναπτύσσονται διεκδικητικοί εργατικοί αγώνες, με διάρκεια και αντοχή, τονίζει η Αφρ. Ρέτζιου. Αυτή η παραλυτική επίδραση της αστικής προπαγάνδας πρέπει να απαντηθεί επιθετικά από τους κομμουνιστές, τους πρωτοπόρους αγωνιστές που συμπορεύονται μαζί τους στην ταξική πάλη.

Γι' αυτό, όπως εξηγούν τα στελέχη του Κόμματος, ο σχεδιασμός των ΚΟ υπηρετεί την προσπάθεια να συζητηθεί πλατιά με τους εργαζόμενους η μοναδική εναλλακτική πρόταση που υπάρχει και που αυτή εκφράζεται στο Πρόγραμμα του Κόμματος. Σε αυτήν την προσπάθεια εντάσσεται η εκδήλωση της Τετάρτης 6/12.

Ο Γ. Στεφανάκης υπογραμμίζει, κλείνοντας, ότι η συμμετοχή στην εκδήλωση αυτή θα συμβάλει και στην καλύτερη προετοιμασία της απεργίας στις 14 του Δεκέμβρη που αποτελεί κορυφαίο σταθμό του εργατικού κινήματος αυτό το διάστημα. «Θέλουμε να αναδειχθεί με κάθε τρόπο ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να δυναμώσει το εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα. Να προχωρήσει πιο αποφασιστικά η ανασύνταξη του κινήματος, το στέριωμα της Κοινωνικής Συμμαχίας. Τα σωματεία να γίνουν ακόμα μεγαλύτερα, με περισσότερα μέλη, με πλούσια λειτουργία και δράση που να αγκαλιάζει όλους τους εργάτες. Με περιεχόμενο πάλης και αιτήματα τέτοια που θα βοηθούν να κατανοείται στην πράξη η ανάγκη ρήξης με τη σημερινή κατάσταση, σύγκρουσης για τη διεκδίκηση της εξουσίας από την εργατική τάξη, για να απολαμβάνει τον πλούτο που παράγει».