ΔΙΚΗ «ΔΥΣΤΟΣ»
Ενοχοι όλοι οι κατηγορούμενοι

Η καταδικαστική απόφαση για τους υπεύθυνους της «ΑΝΕ - ΗΡΑΚΛΗΣ» και του «Ελληνικού Νηογνώμονα» ανέδειξε και τις ευθύνες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας

Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2001

Δικαίωση για τους 20 νεκρούς του «ΔΥΣΤΟΣ»
Ηταν ναυτικό έγκλημα! Αυτό δέχτηκε χτες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά για το τραγικό ναυάγιο του τσιμεντάδικου πλοίου «ΔΥΣΤΟΣ», κρίνοντας ενόχους την πλοιοκτήτρια εταιρία «ΑΝΕ - ΗΡΑΚΛΗΣ» (θυγατρική της πολυεθνικής ΑΓΕΤ) και τον «Ελληνικό Νηογνώμονα». Το δικαστήριο καταδίκασε σε 7 χρόνια φυλακή τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της πλοιοκτήτριας εταιρίας Ν. Μαύρο και τον τότε πρόεδρο και γενικό τεχνικό διευθυντή του «Ελληνικού Νηογνώμονα» Τ. Λυσιμάχου και Δ. Μελισσηνό, αντίστοιχα! Επίσης 5ετή «καμπάνα» έριξε σε άλλα πέντε μέλη της διοίκησης της «ΑΝΕ - Ηρακλής», καθώς και στον επιθεωρητή του «Νηογνώμονα» κ. Τόλη, ο οποίος, κατ' εντολήν των παραπάνω, έβαλε την υπογραφή του στα ψευδή πιστοποιητικά αξιοπλοΐας του πλοίου.

Η απόφαση αυτή, ταυτόχρονα, έρχεται να καταδείξει με ανάγλυφο τρόπο τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για την πλήρη κάλυψη που παρείχε και εξακολουθεί να παρέχει στο επικίνδυνο δίδυμο εφοπλιστές - «Νηογνώμονας». Αλλωστε, όλων οι μνήμες έχουν καταγράψει τις δηλώσεις του υπουργού Στ. Σουμάκη στις 29 Δεκέμβρη 1996, δηλαδή την επομένη του ναυαγίου και όταν ακόμα ανασύρονταν τα πτώματα των 20 νεκρών ότι: «Φταίει ο πλοίαρχος»!

Το σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου δέχεται ότι το πλοίο ήταν «αναξιόπλοο» με ευθύνη της εταιρίας και ότι με προτροπή ειδικά του Ν. Μαύρου οι δύο αρμόδιοι του «Ελληνικού Νηογνώμονα» και ο επιθεωρητής εξέδωσαν στο πλοίο τρία πιστοποιητικά αξιοπλοΐας, τα οποία δεν είχαν σχέση με την πραγματική κατάσταση του πλοίου. Το σκεπτικό αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες της ΠΕΜΕΝ, του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ναυτεργατών, όπως του πλοιάρχου Ελευθερίου, που σε όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας δέχτηκαν τόνους λάσπης.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο απέδωσε στους Ν. Μαύρο, Τ. Λυσιμάχου και Δ. Μελισσηνό τις κατηγορίες: Ηθική αυτουργία από αμέλεια, πρόκληση ναυαγίου, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και σωματική βλάβη. Στους υπόλοιπους απέδωσε τις ίδιες κατηγορίες, εκτός από αυτήν της ηθικής αυτουργίας.

Η Αθηνά Τσάλου, σύζυγος του νεκρού ασυρματιστή του «ΔΥΣΤΟΣ», μέλος της μίας και μοναδικής οικογένειας, με δικηγόρο τον Τάκη Παπαθεοδωρόπουλο, που τα έβαλε με τα ...«μεγαθήρια», σχολιάζοντας την απόφαση, δήλωσε: «Επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες για την άθλια κατάσταση του καραβιού. Εχουμε ακόμα πολύ αγώνα μπροστά μας. Ομως, η απόφαση αυτή αποτελεί κάποια ανακούφιση».