ΑΛ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Νέο κύμα παρεμβάσεων

«Δε σκοπεύουμε να αφήσουμε τομείς και προβλήματα ανέγγιχτα», είπε χτες ο υπουργός Υγείας και ανήγγειλε συγχωνεύσεις και νέους ρόλους νοσοκομείων, που μπορεί να φτάνουν μέχρι και την κατάργησή τους

Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2001

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή έναρξη της λειτουργίας της Κεντρικής Υπηρεσίας των Α` και Β` ΠεΣΥ. Στο βήμα, ο Λ. Λιαρόπουλος
Με το δεύτερο κύμα των παρεμβάσεων, δε θα μείνει ανέγγιχτος κανένας τομέας της Υγείας, τόσο για τους χρήστες των υπηρεσιών της, όσο και για τους λειτουργούς της.

Αυτό ήταν το μήνυμα της ομιλίας του υπουργού Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου, στη διάρκεια της κήρυξης των εργασιών του Α` και Β` Περιφερειακού Συστήματος Υγείας (ΠεΣΥ). Ο υπουργός προσπάθησε να παρουσιάσει αυτές τις επιλογές ως απαίτηση που προκύπτει από το άκουσμα της κοινωνίας και των αναγκών του πολίτη. Κι ενώ ανάλωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στα τρωτά του συστήματος - που τα δημιούργησε πρωτίστως η μέχρι τώρα ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης - απέκρυψε επιμελώς ότι με τις νέες ρυθμίσεις θα υπάρχουν σοβαρές οικονομικές επιβαρύνσεις στην ώρα της ανάγκης - ιδιαίτερα με το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), που, όπως είπε ο υπουργός, θα «αποτελεί το δεύτερο κύμα των μέτρων και παρεμβάσεων» και την «αποτελεσματικότερη διαχείριση των πόρων μέσω του Οργανισμού Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ)».

Μάλιστα, η συνεχής αναφορά του υπουργού στα τρωτά - χωρίς αιτιολογία - του συστήματος δημιούργησε την αίσθηση της απαξίωσης του συστήματος και σε στελέχη που έχουν κληθεί να υπηρετήσουν τα νέα σχήματα. Ο Αλ. Παπαδόπουλος προσπάθησε να επιδείξει πυγμή -ενώ κατά βάθος φαινόταν η πρόθεση συνεννόησης - με τους πανεπιστημιακούς γιατρούς. «Εκείνοι, είπε, οι λίγοι που από ιδιοτέλεια θέλουν το ΕΣΥ "διασωληνωμένο και στην εντατική" ήρθε η ώρα να αποφασίσουν "με ποιους θα πάνε και ποιους θ' αφήσουν"».

«Οπως καταλαβαίνετε, ανοίγουμε όλα τα θέματα, είπε σε άλλο σημείο ο υπουργός. Η μεταρρύθμιση διαπερνά όλο το σύστημα απ' άκρου εις άκρον. Δε σκοπεύουμε να αφήσουμε τομείς και προβλήματα ανέγγιχτα, ούτε θα επιτρέψουμε να συνεχιστούν καταστάσεις, που συχνά υποθάλπουν φαινόμενα κακοδιοίκησης, σπατάλης, αδιαφάνειας και αναξιοκρατίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι πρόεδροι των Α` και Β` ΠεΣΥ Λ. Λιαρόπουλος και Σπ. Κόντος, αντίστοιχα. «Ο δρόμος είναι τραχύς, όσο πλησιάζουμε στη μήτρα της αντίστασης», είπε ο Λ. Λιαρόπουλος και κάλεσε τον υπουργό να επιμείνει στη γραμμή του.

Συγχωνεύσεις νοσοκομείων

Τόσο απ' την ομιλία του υπουργού, όσο και απ' τα στοιχεία για το αναπτυξιακό πρόγραμμα στα δυο ΠεΣΥ, που παρουσίασε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Χ. Σοφιανός, φάνηκε καθαρά ότι το βάρος δίνεται στα Ολυμπιακά νοσοκομεία («Ευαγγελισμός», «Αγία Σοφία», «Ερυθρός» και «Αγλαΐα Κυριακού» από τα 16 του Α` ΠεΣΥ και «Σωτηρία», ΚΑΤ, «Κρατικό», «Σισμανόγλειο» και «Αγία Ολγα» από τα εννέα νοσοκομεία του Β` ΠεΣΥ). Ακόμα και γι' αυτά τα προγράμματα που εξαγγέλθηκαν είναι, εν πολλοίς, τα ίδια που είχαν εξαγγελθεί και παλιότερα στα πλαίσια των κοινοτικών προγραμμάτων. Και γι' αυτά προβλέπονται συγχωνεύσεις όπως του «Αγία Σοφία» με το «Αγλαΐα Κυριακού» ή η συλλειτουργία των υποστηρικτικών λειτουργιών (πλυντήρια, μαγειρεία, κλιματισμός κλπ.) στο «Κρατικό Αθήνας» και τη «Σωτηρία».

Η ίδια λογική των συγχωνεύσεων φαίνεται να επικρατεί στην αντιμετώπιση και του «Ιπποκράτειου» και του «Λαϊκού», για τα οποία ο Αλ. Παπαδόπουλος είπε ότι το «υπουργείο εξετάζει εναλλακτικές λύσεις», ενώ για την «Πολυκλινική» είπε ότι «μελετάται νέος ρόλος». Ακόμα και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος αναρωτιούνταν αν οι εναλλακτικές λύσεις ή ο νέος ρόλος φτάνουν μέχρι και την κατάργηση των παραπάνω νοσοκομείων.

Τέλος, η υφυπουργός Χρ. Σπυράκη αναφέρθηκε σε ορισμένα στοιχεία από τις υγειονομικές μονάδες που τα παρουσίασε ως υγειονομικό χάρτη των Α` και Β` ΠεΣΥ.