8η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΣ
Δυναμώνουμε τη φωνή μας - Δυναμώνουμε το ΜΑΣ!

Αποσπάσματα από την κεντρική εισήγηση

Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2017

Με τη συμμετοχή αντιπροσώπων δεκάδων Φοιτητικών και Σπουδαστικών Συλλόγων, Επιτροπών Αγώνα, Επιτροπών ετών και τμημάτων, έγινε την περασμένη Κυριακή η 8η Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). Η συζήτηση και οι αποφάσεις της Συνάντησης βγάζουν τις δυνάμεις του ΜΑΣ πιο δυνατές στον καθημερινό τους αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους «εταίρους» της ΕΕ - ΔΝΤ, που σαρώνουν τα δικαιώματα των σπουδαστών στη μόρφωση και τη δουλειά, στον αγώνα για να δυναμώσει η διεκδίκηση σε κάθε Σύλλογο, για να μαζικοποιηθούν, να ζωντανέψουν οι Σύλλογοι.

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα αποσπάσματα από την κεντρική εισήγηση στη Συνάντηση, την οποία έκανε ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, από την Εκτελεστική Γραμματεία, και θα συνεχίσει σε επόμενα φύλλα του να δημοσιεύει υλικά από τις εισηγήσεις, τις αποφάσεις και τη συζήτηση στη Συνάντηση.

Διεκδικήσεις με κριτήριο τις ανάγκες των φοιτητών

Βασική πλευρά της εισήγησης αφορά τα μέτωπα πάλης που ανοίγει το ΜΑΣ με κριτήριο τις ανάγκες των σπουδαστών, κόντρα στα σχέδια κυβέρνησης - ΕΕ - μονοπωλίων για τις σπουδές και τη ζωή τους. Σημειώνεται σχετικά:

«Στον ίδιο δρόμο με τις προηγούμενες κινείται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Και αυτό όχι μόνο γιατί διατηρεί όλες τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που προωθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια (όπως νόμο - πλαίσιο, σχέδιο "Αθηνά" κ.ά.), αλλά ταυτόχρονα προχωράει και προετοιμάζει νέες αλλαγές.

Ο Κ. Θεοδωρόπουλος
Απέναντι όμως στα δικά τους σχέδια για τις σχολές μας πρέπει να βρεθούν οι διεκδικήσεις και η πάλη μας:

Για την κατάσταση στο φοιτητικό κίνημα

«Η κατάσταση του φοιτητικού κινήματος πρέπει να αλλάξει. Είναι προϋπόθεση η αγωνιστική ανασυγκρότηση των συλλόγων μας για να δυναμώσει ο αγώνας μας», σημειώνει η εισήγηση και αναφέρεται στις προσπάθειες που έγιναν στις σχολές, στα έτη, στα τμήματα για να στηθούν εστίες αντίστασης επισημαίνοντας ότι αυτές οι προσπάθειες φανερώνουν δυνατότητες, δείχνουν όμως παράλληλα ότι παραμένουν σημαντικά εμπόδια για την ανάπτυξη των αγώνων. Σ' αυτό το πνεύμα το ΜΑΣ βάζει στόχο να μετρήσει βήματα ως εξής: