ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Απολύσεις 120 εργαζομένων με τη μορφή της απόσχισης υπηρεσιών

«Crash test» για τις νέες μαζικές μειώσεις προσωπικού σε όλους τους τραπεζικούς ομίλους

Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2017

Από τη χτεσινή κατάληψη των εργαζομένων στις κεντροποιημένες υπηρεσίες της τράπεζας
Με το σύνθημα «Πάρτε πίσω τις απολύσεις», εργαζόμενοι στην Τράπεζα Πειραιώς πραγματοποίησαν κατάληψη χτες το μεσημέρι στις κεντροποιημένες υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς, αντιδρώντας στην απόφαση της διοίκησης να προχωρήσει σε απολύσεις εργαζομένων με τη μορφή της απόσχισης των υπηρεσιών στις οποίες απασχολούνται και της ανάθεσής τους σε εξωτερικές εταιρείες (outsourcing). Σε αυτή τη φάση πρόκειται για 120 εργαζόμενους στις υπηρεσίες καθαριότητας και φύλαξης.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν το κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Τομέα Αττικής, δυνάμεις του «Αγωνιστικού Μετώπου» σε όλα τα επιχειρησιακά σωματεία της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς και συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Η παραπάνω απόφαση της τράπεζας εντάσσεται στο στόχο της συνολικότερης μείωσης του προσωπικού, με βάση την απαίτηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τα μέτρα που παίρνουν οι τραπεζικοί όμιλοι για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους.

Η εξέλιξη αυτή, μάλιστα, επιβεβαιώνει δημοσιεύματα των τελευταίων μηνών για νέες μαζικές μειώσεις προσωπικού, που θα φτάσουν μέχρι και τους 10.000 εργαζόμενους τα επόμενα τρία χρόνια. Οπως αναφέρεται, η μείωση αυτή θα επιτευχθεί κυρίως μέσω της απόσχισης τμημάτων από τις τράπεζες μαζί με τους εργαζόμενους σε αυτά. Οι εργαζόμενοι θα αντιμετωπίζονται ως «εξωτερικοί συνεργάτες» για λίγο καιρό και ύστερα θα οδηγούνται πρακτικά στην ανεργία.

Καμιά διαβούλευση και συνδιαλλαγή - Πρόταση για απεργία

Την πρόταση ο κλάδος να απαντήσει με απεργία την Τετάρτη 27/12 ενάντια στις απολύσεις απευθύνει στα σωματεία της Τράπεζας Πειραιώς και στην Ομοσπονδία - καθώς αφορά το σύνολο του κλάδου - το «Αγωνιστικό Μέτωπο» στην Τράπεζα Πειραιώς.

Αναφερόμενο στις εξελίξεις και στους ισχυρισμούς της εργοδοσίας, επισημαίνει: «Προκαλεί τη νοημοσύνη των εργαζομένων όταν υποστηρίζει ότι δεν χάνουν οι συνάδελφοι τίποτα, ενώ την ίδια στιγμή παραδέχεται ότι τους θέτει εκτός κλαδικής και ότι η συμφωνία με τις ιδιωτικές εταιρείες είναι για 5-6 χρόνια. Εδώ δεν τηρούν καμία από τις συμφωνίες που υπέγραφαν για να πάρουν τις τράπεζες που πήραν, θα τηρήσουν οι ιδιωτικές εταιρίες αυτή τη συμφωνία; Δεν μπορούν να κοροϊδέψουν κανέναν».

Ακόμα τονίζει ότι η εξέλιξη αυτή αφορά όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο, είναι μια κίνηση «crash test για τις απολύσεις που έρχονται και θα είναι μεγαλύτερες σε αριθμό και ακόμα πιο βίαιες. Με απόσχιση κλάδων θα μπορούν να απαλλαχθούν από τα "κόκκινα" δάνεια, τον "έλεγχο", τη "μηχανογράφηση", τους ταμίες και πάει λέγοντας.

Γι' αυτό απαιτείται τώρα μαζική, αποφασιστική, αγωνιστική απάντηση από το σύνολο των εργαζομένων στην Πειραιώς, όχι ως ένδειξη συμπαράστασης στους συναδέλφους που απειλούνται σήμερα, αλλά για να πάρει το μήνυμα η Διοίκηση ότι τα σχέδιά της δεν θα περάσουν.

Η συνδιαλλαγή με τη Διοίκηση, η διαρκής υποχώρηση, το "σκύψιμο" στην εργοδοσία, η υιοθέτηση των πλάνων αναδιάρθρωσης από τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, είναι ο σίγουρος δρόμος για να προχωράει ανενόχλητη τα σχέδιά της η εργοδοσία.

(...) Περνάμε στην αντεπίθεση με κλιμάκωση του αγώνα και προκήρυξη απεργίας για τις 27/12».