Μικρές ιδέες
Κυριακή 30 Σεπτέμβρη 2001
Παλιές, αλλά φρέσκες ιδέες

Ας σκεφτούμε λιγάκι και ας αναλογιστούμε, αν όντως μας αρέσουν τα μοντέρνα μπάνια. Εκείνα τα απαστράπτοντα μπάνια που θυμίζουν το στιλ της «τόλμης και γοητείας», αλλά σε ακόμη πιο βάρβαρη «βλαχομπαρόκ» εκδοχή. Οχι, βέβαια, πως δεν υπάρχουν εξαιρετικά μοντέρνα μπάνια, απλά, λιτά, απέριττα, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε και να απορρίπτουμε παλιές ιδές, που είναι πιο φρέσκες σήμερα από ποτέ άλλοτε. Προσέξτε, φερ' ειπείν, τη φωτογραφία. Είναι ένα παλιό τραπέζι, που καλύπτει τους δυο νιπτήρες, και στο μεγάλο ράφι υπάρχει άφθονος χώρος για τις πετσέτες και τα μπουρνούζια, αλλά ακόμη και ένα καλάθι για τα καλλυντικά και όλα όσα μας είναι απαραίτητα μέσα στο μπάνιο. Και δυο καθρέφτες με ξύλινη κορνίζα, ο ένας στερεωμένος πιο ψηλά από τον άλλο για λόγους ευνόητους, κάνουν το μπάνιο να μοιάζει, απλό και κομψό χωρίς πολλά πολλά... Ετσι κι αλλιώς, μια ιδέα δίνουμε, δεν είστε υποχρεωμένοι και να την υιοθετήσετε...

Κρασάτο

Τι λέτε να κάνουμε ένα χταπόδι κρασάτο; Τι χρειαζόμαστε; Ενα τέταρτο του κιλού χταπόδι, ένα φλιτζάνι τσαγιού λάδι, δυο φλιτζάνια του τσαγιού κρασί μαύρο, ένα κρεμμύδι μέτριο, 3/4 του κιλού ντομάτες ώριμες ή μια μέτρια κουταλιά πάστα ντομάτας, αλάτι και πιπέρι.

Αν το χταπόδι είναι ξερό, θα το βάλουμε από το βράδυ στο νερό να μαλακώσει. Ας υποθέσουμε, όμως, ότι δεν είναι. Τότε: Θα το κόψουμε σε μεγάλα τεμάχια μήκους 3-4 δακτύλων και το βάζουμε στην κατσαρόλα με το λάδι και το κρεμμύδι, ώστε να καβουρντιστεί. Τα σβήνουμε τότε λίγο λίγο με το κρασί και προσθέτουμε τις ντομάτες ή την πάστα λιωμένη σε ένα φλιτζάνι νερό, ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει τόσο ώστε να μείνει με ελάχιστη σάλτσα. Επειτα; Καλή μας όρεξη.