ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ
«Με νέα απεργία να δείξουμε τη δύναμή μας»

Κάλεσμα σε σωματεία και μαζικούς φορείς να πάρουν αποφάσεις για 24ωρη απεργία όταν η κυβέρνηση φέρει το αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο

Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2017

Το πανό που ανάρτησαν τα σωματεία στο Εργατικό Κέντρο το μεσημέρι της Τετάρτης
Κάλεσμα στα σωματεία και τους μαζικούς φορείς να πάρουν αποφάσεις για 24ωρη απεργία, όταν η κυβέρνηση φέρει το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της 3ης «αξιολόγησης» για ψήφιση στη Βουλή, απευθύνουν σωματεία της Εύβοιας, που οργάνωσαν κοινή σύσκεψη το απόγευμα της Τετάρτης. «Μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις, περιοδείες και ενημερώσεις, να οργανωθεί αποφασιστική απάντηση στους σχεδιασμούς εργοδοσίας - κυβέρνησης», αναφέρουν τα Σωματεία Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας, Μετάλλου Ευβοίας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, Τεχνιτών - Οικοδόμων Χαλκίδας και Εργαζομένων στον «Νηρέα», δίνοντας συνέχεια στον αγώνα. Τα σωματεία εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην πρόταση που κατέθεσαν οι ταξικές δυνάμεις στη ΓΣΕΕ για κήρυξη νέας 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας. Σημειώνεται ότι με επιστολή τους στην ΕΕ της ΓΣΕΕ η παράταξη της ΔΑΣ έχει ζητήσει για σήμερα την έκτακτη συνεδρίαση του οργάνου και τη λήψη απεργιακής απόφασης. Τελικά, η συνεδρίαση της ΕΕ ορίστηκε για την προσεχή Τετάρτη 27 Δεκέμβρη όπου θα συζητηθεί και η πρόταση για απεργία.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος εκπρόσωποι εργατικών σωματείων, φορέων των σπουδαστών του ΤΕΙ και του Δημόσιου ΙΕΚ Χαλκίδας, συλλόγων γυναικών και συνταξιούχων. Την εισηγητική ομιλία έκανε ο Γιάννης Τζαβάρας, πρόεδρος του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας και μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας. Ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή εμπειρίας από τις μάχες που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα, ενώ εκφράστηκε η αποφασιστικότητα για συνέχεια και κλιμάκωση της δράσης ώστε να πάρουν απάντηση οι σχεδιασμοί εργοδοσίας και κυβέρνησης, με διεκδικήσεις που να ανταποκρίνονται στα συμφέροντα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Στη σύσκεψη έγινε εκτίμηση της απεργίας, της μάχης της περιφρούρησης που δόθηκε και σε μεγάλους χώρους δουλειάς, καθώς και των συγκεντρώσεων που έγιναν σε Χαλκίδα, Αλιβέρι, Κάρυστο και Ιστιαία. «Με νέα απεργία να δείξουμε τη δύναμή μας», αναφέρουν στο ψήφισμά τους τα σωματεία και τονίζουν ότι εργαζόμενοι και σωματεία πρέπει να πάρουν την υπόθεση της οργάνωσης της νέας κινητοποίησης στα χέρια τους. «Σε αυτή τη μάχη θα κριθεί και η υπόληψη των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων της Εύβοιας, της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, που στην απεργία της 14ης Δεκέμβρη κράτησε στάση είτε υπονόμευσης της επιτυχίας της είτε και οργανωμένης απεργοσπασίας. Οι μάχες για τη ζωή και τα δικαιώματά μας κρίνονται στην πράξη και όχι στα λόγια», επισημαίνουν.

Νωρίτερα, το μεσημέρι της Τετάρτης, τα πρωτοβάθμια συνδικάτα ανάρτησαν γιγαντοπανό στην πρόσοψη του Εργατικού Κέντρου με σύνθημα «Εμπρός για συνδικάτα των εργατών και όχι της κυβέρνησης και των εργοδοτών».

Συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες

Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν οι εξής πρωτοβουλίες:

Σήμερα Παρασκευή, στις 12 μ., θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ Χαλκίδας, για τις διακοπές ηλεκτροδότησης σε σπίτια εργαζομένων. Τα σωματεία κατήγγειλαν και στην προχτεσινή σύσκεψη περιστατικά διακοπών ρεύματος σε απλήρωτους εργάτες και διαμηνύουν πως δεν θα επιτρέψουν να μείνει κανένα εργατικό - λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα.

Επίσης σήμερα Παρασκευή, θα πάρουν μέρος στη γιορτή που διοργανώνει το Λαϊκό Φροντιστήριο που έχει δημιουργηθεί με πρωτοβουλία των σωματείων, στις 7.30 μ.μ., στο ΕΠΑΛ (Βούρκος).

Την Πέμπτη 28/12, στις 5.30 μ.μ., θα παραδώσουν είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα και ρούχα) στους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν πρόσφατα στην περιοχή της Αμαρύνθου. Συγκεντρώνουν επίσης είδη πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς της Μάνδρας.

Την Τετάρτη 3/1, στις 3.30 μ.μ., καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Ειρηνοδικείο Χαλκίδας ενάντια στους πλειστηριασμούς.

Σύσκεψη σήμερα στο Ηράκλειο

Κοινή σύσκεψη με θέμα την αποτίμηση της απεργίας και τον οργάνωση των επόμενων κινητοποιήσεων οργανώνουν σήμερα Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στο Πολυκέντρο Νεολαίας Δήμου Ηρακλείου, τα σωματεία Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Συνταξιούχων ΙΚΑ και Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης «Γαλάτεια Καζαντζάκη».

Αντίστοιχες συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν χτες στη Λάρισα από το Εργατικό Κέντρο και στην Πάτρα από εργατικά σωματεία της Αχαΐας.