Παράσταση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία
Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2017

Από την κινητοποίηση
Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με αξιοπρεπείς μισθούς και πλήρη εργασιακά - ασφαλιστικά - επιστημονικά δικαιώματα. Καμιά απόλυση - Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Να πληρωθούν τώρα όλα τα δεδουλευμένα, χωρίς καμιά εξαίρεση.

Αυτά είναι τα αιτήματα που προβλήθηκαν και στη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας που έγινε στο υπουργείο Υγείας, στην οποία συμμετείχαν με απόφαση των ΔΣ: Τα Σωματεία Εργαζομένων του «Ευαγγελισμού», του ΚΑΤ, του «Ασκληπιείου» Βούλας και του «Ελπίς». Επίσης, συμμετείχαν αντιπρόσωποι εργαζομένων από τα Νοσοκομεία «Αλεξάνδρα», «Αττικόν», «Αγ. Σάββας», «Ερυθρός», η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, επικουρικοί εργαζόμενοι, εργολαβικοί, αλλά και εργαζόμενοι μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, η αντιπροσωπεία των εργαζομένων έβαλε επί τάπητος συνολικά τα ζητήματα των ελαστικών σχέσεων εργασίας, επισημαίνοντας ότι κινδυνεύουν τμήματα να μείνουν χωρίς γιατρούς, όπως το Κυτταρολογικό και το Αγγειολογικό του «Ευαγγελισμού», το Παθολογοανατομικό του ΚΑΤ, τμήματα στο Νοσοκομείο Κοζάνης, τμήματα όπου υπηρετούν δύο επικουρικοί κι ένας μόνιμος, αν απολυθούν οι επικουρικοί θα μείνει μόνο ένας μόνιμος εργαζόμενος, δηλαδή θα είναι αδύνατο να λειτουργήσουν. «Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση θεωρεί το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά μη ρεαλιστικό», κατήγγειλε μετά το τέλος της συνάντησης η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ.

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι θα δοθεί παράταση για ένα χρόνο στους υπηρετούντες του ΟΑΕΔ κι όσοι θα προσληφθούν από 'δω και μετά μέσω ΟΑΕΔ θα είναι με διετή σύμβαση. Από τους 39 επικουρικούς που απολύθηκαν από τα στρατιωτικά νοσοκομεία επαναπροσλήφθηκαν οι 22. Δεν υπάρχει πολιτική κάλυψη για τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Οι επικουρικοί απολύονται. Για τους εργολαβικούς εργάτες δεν δόθηκε καμία εγγύηση. Ενώ είπε ότι με το κλείσιμο της «αξιολόγησης» θα γίνει συζήτηση με το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης συνολικά για το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων και των προσλήψεων στο σύστημα Υγείας.

«Το υπουργείο επαίρεται για τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, ότι είναι εφικτές, γρήγορες και τώρα παραπέμπει στη λήξη των μνημονίων. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ώστε να μην απολυθεί κανείς», είπε ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».