ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στρατιωτικοποίηση των πάντων!

Στη χτεσινή ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που συγκάλεσε ο Κ. Σημίτης δόθηκε το έναυσμα για τη «σε βάθος χρόνου» αυταρχικοποίηση της δημόσιας ζωής

Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2001

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε καθεστώς «απεριόριστης» (σσ κατά την ορολογία του Μπους) στρατιωτικοποίησης εισέρχεται η δημόσια ζωή της χώρας, καθώς η κυβέρνηση επιδεικνύει πρωτοφανή αντανακλαστικά, όσον αφορά την «εξειδίκευση» των σχετικών τρομολαγνικών αποφάσεων - εντολών που έχουν ληφθεί σε ΗΠΑ και ΕΕ, μετά το πλήγμα της 11ης Σεπτέμβρη.

Οπως προκύπτει από τη χτεσινή ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή των Β. Παπανδρέου, Α.Τσοχατζόπουλου, Γ. Παπανδρέου, Γ. Παπαντωνίου, Ν. Χριστοδουλάκη, Χ. Βερελή, Μ. Χρυσοχοΐδη, Χρ. Παπουτσή, Σ. Κοσμίδη, καθώς και του διοικητή της ΕΥΠ Π. Αποστολίδη, η ελληνική κοινωνία (σσ: στο όνομα της ενίσχυσης της ασφάλειας...) μπαίνει ολοταχώς και σε «βάθος χρόνου» (!) σε μια πορεία ολόπλευρης υπαγωγής της σε κατάσταση αστυνομοκρατίας και εξοικείωσής της με την εικόνα του... στρατού στους δρόμους.

«Ιδέα» για Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας...

Ενδεικτικές ως προς αυτό είναι οι πληροφορίες που φέρουν τον υπουργό Εθνικής Αμυνας να εισηγείται κατά τη χτεσινή συνεδρίαση τη συγκρότηση και στην Ελλάδα (κατά τα πρότυπα των ΗΠΑ και της της Τουρκίας...) ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Η συγκεκριμένη πρόταση, για την οποία φέρεται ότι ήταν ενήμερη και η υπουργός Εσωτερικών και προϊσταμένη της ΕΥΠ, Β. Παπανδρέου, μπορεί να μην έγινε δεκτή, δηλώνει ωστόσο το κλίμα στο οποίο οδηγεί η κυβέρνηση τη δημόσια ζωή. Εκείνο που όπως λέγεται οδήγησε τον πρωθυπουργό σε αρνητική στάση, δεν ήταν κάποια αντίθετη «φιλοσοφία» επί του θέματος, αλλά ότι αφενός δεν ήθελε την ενίσχυση του ρόλου Τσοχατζόπουλου σε ένα τέτοιο σχήμα (επομένως αρμόδιος για θέματα εσωτερικής ασφάλειας παραμένει ο Μ. Χρυσοχοΐδης και το υπουργείο Δ.Τάξης) και αφετέρου δεν ήθελε τη συμμετοχή στρατηγών κλπ σε ένα τέτοιο όργανο.

«Πιο αποφασιστικά» ο στρατός...

Αλλωστε, αντί της συγκρότησης ενός τέτοιου Συμβουλίου, ο Κ. Σημίτης συμφώνησε με την «αποφασιστική ενίσχυση του ρόλου του στρατού», σε ό,τι αφορά την «τήρηση των κανόνων εσωτερικής ασφάλειας» της χώρας. Ετσι, αυτός ο «αποφασιστικός ρόλος» του στρατού θα γίνει εμφανής με την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων για τη φύλαξη «πιθανών στόχων», όπως:

Ταμιευτήρες νερού και δεξαμενές ύδρευσης (Μόρνος, Εύηνος, Μαραθώνας, ΕΥΔΑΠ), λίμνες, λιμάνια, σταθμοί ηλεκτροδότησης, κέντρο ερευνών «Δημόκριτος», τηλεπικοινωνιακές υποδομές, διυλιστήρια, αεροδρόμια, μετρό, κυβερνητικά κτίρια, υπουργεία κλπ, κλπ... Μάλιστα, αυτή η παρουσία στρατού, πέραν της αστυνομίας, που σε πολλές περιπτώσεις θα είναι 24ωρης βάσης, εκτός από χώρους και τοποθεσίες, θα αφορά και πρόσωπα, όπως είπε ο Τηλ. Χυτήρης.

Τρομολαγνία σε «βάθος χρόνου»

Από τη συζήτηση που διεξήχθη, προκύπτει σαφώς ότι το καλλιεργούμενο κλίμα θα επιδιωχτεί να είναι μακράς διαρκείας, καθώς οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι τα μέτρα αυτά και όλα όσα στη συνέχεια προστεθούν και εξειδικευτούν, λαμβάνονται και θα λαμβάνονται με το βλέμμα στραμμένο τόσο στο 2003 (προεδρία της Ελλάδας στην ΕΕ), όσο και στο 2004 (Ολυμπιάδα).

Για το θέμα αυτό τα λόγια του πρωθυπουργού είναι χαρακτηριστικά: «Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας θα έχει βάθος χρόνου, συνεπώς η κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση και με κάθε ευκαιρία θα πρέπει να κάνει σαφή και ξεκάθαρη τη θέση της και τη στάσης της», φέρεται ειπών...

Ας σημειωθεί ότι τόσο ο Τηλ. Χυτήρης, που μετά τη σύσκεψη προέβη σε δηλώσεις, όσο και άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες, προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις. Ετσι, την ίδια την ώρα της... ψύχωσης που συνιστούν τα μέτρα τους, μιλούσαν για «ψυχραιμία», για «απλή ενίσχυση των ήδη υφιστάμενων μέτρων» και για μη ύπαρξη πληροφοριών που να συνδέουν την Ελλάδα και κάποιο χτύπημα.... Αυτό το τελευταίο, πάντως, επιβεβαιώνει ότι από τους βασικούς στόχους της κυβερνητικής «ετοιμότητας» να εναρμονιστεί με τα «αμερικανικά κόλπα», είναι η εμπέδωση κλίματος στρατιωτικοποίησης της εσωτερικής ζωής της χώρας.

Διαβατήρια, λογαριασμοί και παρακολουθήσεις... «γενικώς»!

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο διοικητής της ΕΥΠ αν και είπε ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για ύπαρξη λογαριασμών σε άτομα ύποπτα για επαφές με την τρομοκρατία, ωστόσο μίλησε για διαρκή επαφή με ξένες μυστικές υπηρεσίες. Εφόσον, δε, υπάρξουν συγκεκριμένες πληροφορίες, αποφασίστηκε το «πάγωμα» τέτοιων λογαριασμών. Επίσης αποφασίστηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών για την έκδοση νέου τύπου διαβατηρίων, που θα την αναλάβει η Αστυνομία.

Σε ό,τι αφορά τον Τηλ. Χυτήρη, ερωτηθείς για χτεσινό δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» περί παρακολούθησης 10 υπόπτων στην Ελλάδα, περιορίστηκε σε ήξεις - αφήξεις. «Δεν υπάρχει κάποια ειδική ειδοποίηση και από κανέναν», απάντησε. Ταυτόχρονα, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι μπορεί να μην γίνονται παρακολουθήσεις «ειδικώς», αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε γίνονται και «γενικώς»...

Τώρα, το πώς ακριβώς θα υλοποιηθούν τα παραπάνω θα φανεί τις επόμενες μέρες καθώς, όπως δήλωσε ο Τ. Χυτήρης, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης θα στείλει σε κάθε υπουργείο σχετικές κατευθύνσεις. Δεν παρέλειψε δε να επισημάνει ότι η πορεία επιβολής των μέτρων θα παρακολουθήσει και τη σχετική διαδικασία που υπάρχει στην ΕΕ...