ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εναν χρόνο μετά η φωτιά εξακολουθεί να καίει
Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2001

Associated Press

Μικρός Παλαιστίνιος παρατηρεί φυλάκιο του ισραηλινού στρατού. Ο τοίχος πίσω του είναι «γαζωμένος» από τις σφαίρες...
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΓΑΖΑ-ΒΗΡΥΤΟΣ-ΤΕΧΕΡΑΝΗ-ΒΑΓΔΑΤΗ- ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Τουλάχιστον τρεις νεκροί και δεκάδες τραυματίες από πυρά του ισραηλινού στρατού είναι ο απολογισμός των χτεσινών διαδηλώσεων στην επέτειο της έναρξης της νέας Ιντιφάντα, καθώς η «εκεχειρία» που έχουν κηρύξει το Ισραήλ και η Παλαιστινιακή Αρχή μοιάζει να ισχύει μόνο κατ' όνομα...

Τα όπλα σίγησαν μόνο στην αρχή της χτεσινής μέρας, όταν οι καμπάνες, οι σειρήνες και οι ιαχές Αλλαχού Ακμπάρ («ο Αλλάχ είναι μεγάλος») των Παλαιστίνιων σηματοδοτούσαν την επέτειο, για την οποία τηρήθηκαν τρία λεπτά σιγής.

Ο επίσημος απολογισμός του ενός χρόνου της Ιντιφάντα, της Εξέγερσης, κάνει λόγο για 597 νεκρούς Παλαιστινίους και 169 Ισραηλινούς, ανάμεσα στους οποίους είναι και Ισραηλινοί Αραβες.

Απ' άκρη σ' άκρη της Μέσης Ανατολής έγιναν διαδηλώσεις για την επέτειο - στο Λίβανο, στο Ιράκ, στην Υεμένη, στο Ιράν και αλλού. Ωστόσο, στα παλαιστινιακά εδάφη, τα αυτόνομα και τα κατεχόμενα, ο ισραηλινός στρατός συνέχιζε τις φονικές τακτικές του: Οσοι προσπάθησαν να πάνε στο τέμενος Αλ-Ακσά (η επίσκεψη στο οποίο του σημερινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, σήμανε την έναρξη της Ιντιφάντα, για να μην ξεχνιόμαστε...) εμποδίστηκαν.

Παρά τη συνέχιση της βίας Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ασφαλείας συναντήθηκαν, με την παρουσία Αμερικανών πρακτόρων της CIA και Αμερικανών διπλωματών, για να συζητήσουν την εφαρμογή της «εκεχειρίας», στην οποία δεσμεύτηκαν αυτή τη βδομάδα ο Σιμόν Πέρες και ο Γιάσερ Αραφάτ. Δεν υπήρξε καμία σχετική ανακοίνωση.

Οι δύο από τους χτεσινούς νεκρούς, ένας 26χρονος και ένας 14χρονος, έπεσαν νεκροί από πυρά του ισραηλινού στρατού, ενώ ένας άλλος σκοτώθηκε όταν εξερράγη «εκρηκτικός μηχανισμός που ετοίμαζε», μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς, επικαλούμενο παλαιστινιακές νοσοκομειακές και αστυνομικές πηγές.