ΠΟΛΟ
Παγκόσμιες οι Εθνικές νέων, νεανίδων
Σάββατο 30 Δεκέμβρη 2017 - Κυριακή 31 Δεκέμβρη 2017

Eurokinissi

Την κατάκτηση της κορυφής του κόσμου πανηγύρισε στο Βελιγράδι η Εθνική νέων στο πόλο
Για μια ακόμη φορά ο υγρός στίβος προσέφερε πληθώρα διακρίσεων στον ελληνικό αθλητισμό. Είναι χαρακτηριστικό πως συνολικά στα 6η αθλήματα της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας σε επίπεδο Εθνικών ομάδων και ατομικών αγωνισμάτων κατακτήθηκαν 97 μετάλλια σε διεθνείς διοργανώσεις. Από αυτά τα 15 ήταν χρυσά, τα 44 αργυρά και τα 38 χάλκινα. Σε επίπεδο Εθνικών ομάδων ξεχωρίζουν το χρυσό μετάλλιο της Εθνικής νέων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που έγινε στο Βελιγράδι και η 2η θέση της Εθνικής νεανίδων στην αντίστοιχη διοργάνωση.

Εθνική νέων: Συγκλονιστική πρωτιά

Πραγματοποιώντας μια συγκλονιστική πορεία η Εθνική νέων κατάφερε να αναρριχηθεί στην πρώτη θέση του κόσμου κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που έγινε στο Βελιγράδι σημειώνοντας σπουδαίες επιτυχίες επί παραδοσιακών και ισχυρών ομάδων. Σημειώνεται πως αυτό ήταν το δεύτερο χρυσό μετάλλιο που κατακτά η Ελλάδα στη συγκεκριμένη κατηγορία Εθνικών ομάδων καθώς είχε προηγηθεί το αντίστοιχο το 2001 στην Κωνσταντινούπολη με αντίπαλο και τότε στον τελικό την Κροατία. Επίσης, δύο φορές η Εθνική νέων πήρε το ασημένιο μετάλλιο, το 1995 στη Γαλλία (ηττήθηκε από την Ουγγαρία) και το 2011 στην Κροατία (ηττήθηκε πάλι από την Κροατία). Σε έναν συναρπαστικό τελικό το συγκρότημα του Τεό Λοράντου επικράτησε της Κροατίας στα πέναλτι με 5-3 και αφού προηγουμένως η κανονική διάρκεια είχε λήξει με τους δυο αντιπάλους ισόπαλους, 7-7. Μάλιστα, η Εθνική έχοντας πληθώρα ψυχικών αποθεμάτων είχε καταφέρει να ισοφαρίσει το σκορ στο τελευταίο δευτερόλεπτο και να στείλει τον τελικό στη διαδικασία των πέναλτι. Της επιτυχίας αυτής είχαν προηγηθεί η αντίστοιχη στον ημιτελικό, μάλιστα επί της οικοδέσποινας Σερβίας, την οποία η Ελλάδα νίκησε με 9-8, όπως και οι νίκες επί της Ισπανίας 8-7 στα προημιτελικά, για τον όμιλο της προκριματικής φάσης επί των ΗΠΑ με 7-6 και η ισοπαλία με τη Ρωσία 10-10.

Εθνική γυναικών: Δεύτερη στον κόσμο

Με συναρπαστικό τρόπο ήρθε και η επιτυχία της Εθνικής νεανίδων, που πήρε τη 2η θέση και το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο. Στον τελικό της διοργάνωσης η ελληνική ομάδα πάλεψε στα ίσα τη Ρωσία, η οποία όμως τελικά επικράτησε στα πέναλτι με 17-16. Προηγουμένως τα κορίτσια του Στέφανου Λινάρδου, αν και βρέθηκαν στις αρχές του αγώνα τρεις φορές πίσω στο σκορ με 3-1, 4-2 και 9-7, κατάφεραν και τις τρεις να ισοφαρίσουν, με την τελευταία (9-9) να είναι αυτή που οδήγησε στα πέναλτι. Πριν από τον τελικό η Εθνική είχε πάρει σπουδαία πρόκριση από τα ημιτελικά επικρατώντας της Ολλανδίας με 7-6, ενώ είχε προηγηθεί και μια σημαντική νίκη επί των κατόχων του τίτλου το 2013 και 2015 ΗΠΑ με 4-3, που σήμανε και την πρόκριση στην τετράδα.