ΚΚΕ
Εξω από τον «τζόγο» τα Ταμεία

Την απόσυρση των κεφαλαίων των Ταμείων από το χρηματιστήριο και την κάλυψη των απωλειών τους ζητά το ΚΚΕ

Τρίτη 2 Οχτώβρη 2001

Αμεση απόσυρση των κεφαλαίων των ασφαλιστικών ταμείων από το χρηματιστήριο και κάλυψη των όποιων ζημιών υπήρξαν από τον κρατικό προϋπολογισμό απαιτεί το ΚΚΕ, με την Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Σπ. Στριφτάρη προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Συγκεκριμένα, το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης έχει ως εξής:

«Με τη δημοσιοποίηση του Κοινωνικού Προϋπολογισμού του 2000 αποκαλύφθηκε ότι η αξία του μετοχικού κεφαλαίου των ασφαλιστικών ταμείων από τα 1.799,8 δισ. δρχ. το 1999 μειώθηκε σε 1.332,5 δισ. δρχ. το 2000, δηλαδή κατά 467,3 δισ. δρχ. ή κατά 25,96%. Παίρνοντας υπόψη την πορεία του δείκτη του Χρηματιστηρίου (30-12-1999: 5.535,09 μονάδες, 29-12-2000: 3.388,86 μονάδες, ενώ στο τέλος της προηγούμενης βδομάδας κυμαινόταν στις 2.220 μονάδες) εύλογα υποθέτει κανείς ότι η αξία του μετοχικού κεφαλαίου των Ταμείων μειώθηκε ακόμα περισσότερο.

Οι εξελίξεις αυτές υπογραμμίζουν με δραματικό τρόπο το λαθεμένο της κυβερνητικής επιλογής για εισαγωγή αποθεματικών των Ταμείων στο χρηματιστήριο και αναδεικνύουν την αναγκαιότητα απόσυρσης των κεφαλαίων, που συγκεντρώθηκαν με το αίμα και τον ιδρώτα των εργαζομένων της πατρίδας μας. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση, η οποία ανέλαβε την τεράστια ευθύνη να "τζογάρει" με αυτά τα χρήματα, ρισκάροντας το μέλλον του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, πρέπει να καλύψει αμέσως την όποια ζημιά υπάρχει».

Ο υπουργός ερωτάται: «Ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να αποσυρθούν αμέσως τα κεφάλαια των ασφαλιστικών ταμείων από το χρηματιστήριο και να καλυφθούν οι όποιες ζημιές υπήρξαν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό;».