ΗΠΑ
Αντιπαραθέσεις για το βιβλίο για τον Τραμπ
Τρίτη 9 Γενάρη 2018

Copyright 2018 The Associated

Ο αποπροσανατολισμός... στο μεγαλείο του
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τις αλγεινές εντυπώσεις που προκαλούν οι λεγόμενες «αποκαλύψεις» από το βιβλίο «Φωτιά και Οργή στον Λευκό Οίκο του Τραμπ», του Αμερικανού δημοσιογράφου Μάικ Βολφ, για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και το στενό του περιβάλλον επιχειρούν να διασκεδάσουν τις τελευταίες μέρες στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο διευθυντής της CIA, Mάικ Πομπέο, και η πρέσβειρα της χώρας στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι.

Ο Πομπέο, δίνοντας προχτές συνέντευξη στο CNN, υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι «απολύτως ικανός» για το αξίωμά του και ότι διάφορες πλευρές επιχειρούν να τον μειώσουν και να τον απαξιώσουν. Ερωτηθείς για τυχόν ρωσική ανάμειξη στις τελευταίες αμερικανικές προεδρικές εκλογές, ο Πομπέο απέφυγε να απαντήσει ευθέως, αρκούμενος να δηλώσει ότι η Ρωσία επιχειρεί να υπονομεύσει τις ΗΠΑ «εδώ και δεκαετίες», όπως κάνουν και άλλοι αντίπαλοί τους, σε βάρος της «δυτικής δημοκρατίας».

Επιπλέον, ο αναπληρωτής σύμβουλος πολιτικής στο Λευκό Οίκο, Στίβεν Μίλερ, ερωτηθείς σχετικά από το δίκτυο CNN, χαρακτήρισε το βιβλίο του Μ. Βολφ «σωρό από σκουπίδια» και τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην επικεφαλής στρατηγικής στον Λευκό Οίκο Στίβεν Μπάνον για τον Τραμπ «τραγικές και ατυχείς».

Ο Μπάνον, πάντως, που φέρεται πως είναι από τις βασικές «πηγές» των αποκαλύψεων που γίνονται στο βιβλίο του Μ. Βολφ (που περιέχει και «πιασάρικες» λεπτομέρειες για τον γυναικά Τραμπ, την κόμη του κ.λπ.), αναγκάστηκε να επανέλθει απολογούμενος για την καθυστέρηση της αντίδρασής του σε «ανακριβείς» πληροφορίες περί των συναντήσεων του μεγαλύτερου γιου του Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ νεότερου, με Ρωσίδα δικηγόρο το προπερασμένο καλοκαίρι, που τώρα διαψεύδει και ισχυρίζεται ότι δεν συμμετείχε ο ίδιος αλλά ο Πολ Μάναφορτ, επίσης μέλος του επιτελείου του Τραμπ. Ωστόσο, ο συγγραφέας του βιβλίου τον αμφισβητεί. Η πληθώρα συνεντεύξεων που δίνουν πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ γίνεται μετά την αποτυχία των δικηγόρων του να εμποδίσουν την κυκλοφορία του βιβλίου, που έγινε ήδη μπεστ σέλερ. Ο δε Μ. Βολφ διαβεβαίωσε ότι δεν σκόπευε να γράψει σκοπίμως βιβλίο αρνητικό για τον Αμερικανό Πρόεδρο, λέγοντας στο δίκτυο NBC: «Είχα ενθουσιαστεί με ένα άλλο θέμα: "Ο Ντόναλντ Τραμπ, αυτός ο απρόσμενος Πρόεδρος, που πραγματικά θα πετύχει". Ομως, δεν είναι έτσι τα πράγματα. Δεν πρόκειται να πετύχει. Είναι χειρότερα απ' όσο πιστεύαμε».

Υπό τη βαριά σκιά των εντυπώσεων που προκαλεί το βιβλίο, ο Πρόεδρος Τραμπ μετέβη χτες βράδυ στο Νάσβιλ του Κεντάκι επιδιώκοντας να κάνει βαρυσήμαντη ομιλία για το «μέλλον της γεωργίας» και τη δήθεν «ενίσχυση» των μικρομεσαίων αγροτών στη χώρα του. Είχε μάλιστα επιλέξει να υπογράψει παράλληλα και σχετικό προεδρικό διάταγμα, πέρα από το νομοσχέδιο για τη γεωργία που ετοιμάζει να προωθήσει στο Κογκρέσο η κυβέρνησή του.

Τουλάχιστον 22 οι νεκροί από το ψύχος

Στις βορειοανατολικές πολιτείες της χώρας συνεχίζονται εδώ και περίπου δύο βδομάδες το δριμύ ψύχος και οι πολικές θερμοκρασίες, προκαλώντας το θάνατο σε τουλάχιστον 22 ανθρώπους, σοβαρότατα προβλήματα σε αεροπορικές και οδικές συγκοινωνίες, στη λειτουργία επιχειρήσεων και ορισμένες περιπτώσεις στην ηλεκτροδότηση νοικοκυριών.

Στη Βοστόνη, τα θερμόμετρα έδειξαν χτες το πρωί μείον 19 βαθμούς Κελσίου, που θεωρείται ρεκόρ από το 1896.