ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σε προειδοποιητικές απεργίες από χτες οι μεταλλεργάτες
Τετάρτη 10 Γενάρη 2018

Από χτεσινή κινητοποίηση μεταλλεργατών
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σε απεργιακές προειδοποιητικές κινητοποιήσεις βρίσκονται από χτες οι εργαζόμενοι στον κλάδο μετάλλου και ηλεκτρικής βιομηχανίας μετά από απόφαση του συνδικάτου IG Metall, διεκδικώντας για τους 3,9 εκατ. εργαζόμενους του κλάδου αυξήσεις στους μισθούς τους κατά 6% και μειωμένο ωράριο 28 ωρών τη βδομάδα (αντί για 35) για δυο χρόνια, για όσους εργαζόμενους έχουν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους που πρέπει να τους φροντίζουν οι ίδιοι. Σύμφωνα με την πρόταση της IG Metall, οι εργοδότες θα επωμίζονται μέρος της μισθολογικής διαφοράς για το μειωμένο ωράριο.

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα συντεχνιακό αίτημα, που όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά φορτώνει τη φροντίδα των παιδιών και των ηλικιωμένων στους εργαζόμενους, ενώ αυτό που απαιτείται είναι επαρκείς, δημόσιες και δωρεάν προνοιακές δομές για όλους.

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, ενώ παράλληλα οργανώνονται και άλλες παρεμβάσεις. Μόνο στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές περιοχές της χώρας, έχουν προγραμματιστεί 140 δράσεις. Σε όλη τη χώρα οι προειδοποιητικές απεργίες θα κλιμακώνονται και θα κορυφωθούν αύριο Πέμπτη, οπότε θα γίνει ο τρίτος γύρος διαπραγμάτευσης μεταξύ συνδικάτου και εργοδοτών.

Οι εργοδότες προτείνουν αυξήσεις κατά 2% και απορρίπτουν το αίτημα για μειωμένο ωράριο, επικαλούμενοι και την έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις τους.