Οι μαθητές προετοιμάζουν την Πανελλαδική Συνάντησή τους στις 28 του Γενάρη
Σάββατο 20 Γενάρη 2018 - Κυριακή 21 Γενάρη 2018

Από τις μαθητικές κινητοποιήσεις τον περασμένο Οκτώβρη
«

28 Γενάρη οι μαθητές όλης της Ελλάδας ενώνουμε τη φωνή μας στην Πανελλαδική μας Συνάντηση! Παλεύουμε για σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει»! Αυτό το κάλεσμα απλώνεται όλο και περισσότερο στους μαθητές σε όλη τη χώρα, που συζητούν, προετοιμάζονται, κλείνουν τα εισιτήρια και τα ραντεβού τους για την Πανελλαδική Συνάντηση Συντονισμού, που ορίστηκε να γίνει στην Αθήνα, την Κυριακή 28 Γενάρη, στη 1 το μεσημέρι, στο 4ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου (Πλουμπίδη 24, Χαϊδάρι).

Η πρωτοβουλία ανήκει στη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, που απηύθυνε κάλεσμα για τη συνάντηση στις Συντονιστικές Επιτροπές, σε Μαθητικά Συμβούλια και μαθητές όλης της χώρας. Το κάλεσμα των μαθητών της Αθήνας ταξίδεψε σε σχολεία και επιτροπές και βρήκε ανταπόκριση. Ετσι, σε πολλές περιοχές οι μαθητές συζητούν για την Πανελλαδική Συνάντηση και προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους.

Ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με εκλεγμένους μαθητές σε Συμβούλια και Συντονιστικές Επιτροπές και δίνει σήμερα μια εικόνα από αυτές τις προετοιμασίες.

Αίτημα για δωρεάν εκδρομές κόντρα στην απόφαση για κατάργησή τους στο εξωτερικό

Στον Πειραιά, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα για την Πανελλαδική Συνάντηση το Συντονιστικό Μαθητών Κερατσινίου - Δραπετσώνας, το οποίο, με τη σειρά του, προκειμένου να συζητηθεί πλατιά με τους μαθητές αυτή η υπόθεση, καλεί όλα τα σχολεία του Πειραιά, το Σάββατο 20 Γενάρη, στις 6 μ.μ., στο 3ο ΓΕΛ Πειραιά σε ανοιχτή συνάντηση συντονισμού.

Ανάμεσα στα αιτήματα αιχμής που ξεχωρίζουν οι μαθητές είναι: Δωρεάν εκδρομές για όλους τους μαθητές, βιβλία για τα ναυτικά ΕΠΑΛ, ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών τους για τη λειτουργία των σχολείων, άμεση κάλυψη των κενών με μόνιμους διορισμούς, ένα δωρεάν γεύμα για όλους τους μαθητές.

Οπως μας εξηγεί ο Αλέξανδρος Πυλαράς, μέλος του Συντονιστικού Κερατσινίου - Δραπετσώνας και του 15μελούς του 4ου ΓΕΛ Κερατσινίου, στα σχολεία της περιοχής έγινε συζήτηση το προηγούμενο διάστημα με αφορμή την απόφαση του υπουργείου Παιδείας για κατάργηση των εκδρομών στο εξωτερικό στο πλαίσιο πολιτιστικών και περιβαλλοντικών προγραμμάτων. «Μιλάνε για κοινωνική ανισότητα τις μέρες που έρχονται παιδιά στο σχολείο χωρίς να έχουν ένα πιάτο φαΐ. Η κυβέρνηση βρήκε 2,4 εκατομμύρια για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, ενώ λένε δεν υπάρχουν λεφτά για την Παιδεία και για δωρεάν εκδρομές για όλους τους μαθητές», σημειώνει ο Αλέξανδρος, ενώ εξηγεί ότι σοβαρό πρόβλημα είναι και αυτό του ναυτικού ΕΠΑΛ που δεν έχει βιβλία και ότι δεν μπορεί κανένας μαθητής να βρει μόνος του τη λύση, αλλά χρειάζεται να ενωθούν και να παλέψουν όλοι μαζί. Ετσι, τις μέρες αυτές σε καταλήψεις βρέθηκαν το 1ο ΓΕΛ Δραπετσώνας και το 4ο ΓΕΛ Κερατσινίου, προτάσσοντας κάποια από τα παραπάνω αιτήματα, ενώ για τη Δευτέρα 22 Γενάρη οι μαθητές προσανατολίζονται σε πορεία στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Πειραιά.

Πλατιά συζήτηση για το σχέδιο της κυβέρνησης για το νέο Λύκειο και την πρόσβαση

Ο Ορέστης Θεοδωρίδης, από τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης, η οποία έχει αποφασίσει τη συμμετοχή της στη Συνάντηση, εξηγεί ότι η Πανελλαδική Συνάντηση έρχεται ως συνέχεια της δράσης που ανέπτυξαν οι μαθητές το προηγούμενο διάστημα: «Δεν σταματήσαμε τη δράση από τις προηγούμενες κινητοποιήσεις, γιατί τα προβλήματα παραμένουν. Σε πολλά σχολεία υπάρχουν προβλήματα με τη θέρμανση, ελλείψεις βιβλίων και εκπαιδευτικών, ενώ το σχολείο παραμένει ένα εξεταστικό κέντρο που μας αναγκάζει να τρέχουμε στα φροντιστήρια. Με τις κινητοποιήσεις μας το προηγούμενο διάστημα δίνουμε απάντηση σε όσους μας λένε να μην κατεβαίνουμε σε πορείες, να καθόμαστε στ' αυγά μας και ότι δεν αλλάζει έτσι η κατάσταση. Εμείς λέμε ότι είναι κοινά τα προβλήματα και οι ανάγκες και κοινός πρέπει να είναι και ο αγώνας μας».

Μπροστά στην Πανελλαδική Συνάντηση, η Συντονιστική Επιτροπή ξεχωρίζει ως αιχμή την αντίθεση των μαθητών στο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το νέο Λύκειο και το σύστημα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση. «Καταθέτουμε ψηφίσματα καθημερινά σε όλα τα σχολεία και προσπαθούμε όλο και περισσότεροι μαθητές να ενημερωθούν και να συζητήσουν για το επικείμενο νομοσχέδιο», μας λέει ο Ορέστης. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία έχουν δηλώσει συμμετοχή στη Συνάντηση δεκάδες μαθητές, εκλεγμένοι σε 5μελή και 15μελή και άλλοι μαθητές που αναπτύσσουν πρωτοπόρα δράση. Επίσης, έχουν ήδη πάρει αποφάσεις για συμμετοχή στη συνάντηση πάνω από 10 Μαθητικά Συμβούλια (5μελή και 15μελή) και ο Ορέστης συμπληρώνει ότι «επιδιώκουμε να κάνουμε πλατύ άνοιγμα και να αξιοποιήσουμε τις αποφάσεις που ήδη έχουμε για να πάρουμε και νέες».

Παράλληλα, η Συντονιστική έχει σκεφτεί και μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες μπροστά στην Πανελλαδική Συνάντηση. Συγκεκριμένα, την Κυριακή 21 Γενάρη, διοργανώνει ανοιχτό συντονιστικό στις 6 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο, καλώντας όλους τους μαθητές να συζητήσουν για τα προβλήματα και τις ανάγκες τους. Ακόμα, την Παρασκευή 26 Γενάρη οργανώνει συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα, επιδιώκοντας τη συμμετοχή μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων, αλλά και με στόχο να ενισχυθεί οικονομικά η κάθοδος των μαθητών στην Αθήνα για τη Συνάντηση. Οπως μας εξηγεί ο Ορέστης, «υπάρχουν αρκετοί μαθητές που έχουν εκφράσει τη διάθεση να συμμετάσχουν, έχουν άδεια από τους γονείς τους, αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τα εισιτήρια. Ετσι προσπαθούμε με διάφορους τρόπους να ενισχύσουμε και οικονομικά τη συμμετοχή στη Συνάντηση και το επόμενο διάστημα θα κάνουμε εξορμήσεις και σε τοπικά μαγαζιά, στους δήμους και σε καθηγητές».

Πολύμορφες πρωτοβουλίες

Το «παρών» στη Συνάντηση θα δώσουν και μαθητές της Κρήτης, καθώς σχετική απόφαση έχει πάρει η Συντονιστική Επιτροπής Μαθητών Ηρακλείου κι ακόμα τα 15μελή του Καπετανάκειου Λυκείου και του Γυμνασίου Μοιρών. Και εκεί οι μαθητές πιάνουν το νήμα από τις κινητοποιήσεις τους το προηγούμενο διάστημα, από τη μαθητική πορεία στις 30 του Οκτώβρη, τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 14 του Δεκέμβρη, την παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο για κτιριακά προβλήματα, αλλά και προβλήματα έλλειψης θέρμανσης σε σχολεία.

Για τη δράση των μαθητών μπροστά στην Πανελλαδική Συνάντηση μας μίλησε η Ελευθερία Καμπουράκη, από το Γυμνάσιο Μοιρών Ηρακλείου, μέλος του 5μελούς της τάξης της και της Συντονιστικής Επιτροπής Ηρακλείου. Οπως εξηγεί, τα προβλήματα δεν λείπουν από τα σχολεία. «Από την έναρξη της χρονιάς είχαμε πάρα πολλά κενά εκπαιδευτικών που καλύφθηκαν μόλις τώρα, πρόσφατα», λέει χαρακτηριστικά. Ομως η Συντονιστική Επιτροπή δεν μένει μόνο σε αυτά, αλλά παίρνει πολύμορφες πρωτοβουλίες μπροστά στην Πανελλαδική Συνάντηση:

«Σκεφτήκαμε να διοργανώσουμε ένα τουρνουά ποδοσφαίρου, στις 27 Ιανουαρίου, στο γηπεδάκι στα Δειλινά στο Ηράκλειο. Το τουρνουά θα έχει σύνθημα "Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση για το σχολείο των αναγκών μας"! Επίσης, θα επιδιώξουμε να συναντηθούμε και με την Ενωση Γονέων Ηρακλείου, γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να παλεύουμε από κοινού. Στο σχολείο μου σκεφτήκαμε να φτιάξουμε ένα γράμμα για συμπαράσταση στην 16χρονη Παλαιστίνια Αχεντ Ταμίμι. Συζητήσαμε στο σχολείο και τα παιδιά κατανοούν ότι ο αγώνας της είναι και δικός μας αγώνας, γιατί η κυβέρνησή μας συνεργάζεται με ένα κράτος που τιμωρεί μια δεκαεξάχρονη κοπέλα επειδή έκανε το έγκλημα(!) να αγωνιστεί για την πατρίδα της», συμπληρώνει η Ελευθερία.

Παράλληλα, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Ηρακλείου, οι μαθητές θα προσπαθήσουν να οργανώσουν παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ τη μέρα που η κυβέρνηση θα καταθέσει το νομοσχέδιο που θα μετατρέπει το σχολείο σε εξεταστικό κέντρο θα απαντήσουν με κλειστά σχολεία και μαθητική πορεία.

Πλούσια μαθητική δράση από την αρχή της χρονιάς

Στην Πρέβεζα, η Συντονιστική Επιτροπή των μαθητών έκανε μια πρώτη συζήτηση για την Πανελλαδική Συνάντηση και ακολούθησαν συζητήσεις στα σχολεία, με τρία 15μελή συμβούλια να έχουν ήδη πάρει αποφάσεις συμμετοχής, ενώ αναμένεται να αυξηθούν. Συγκεκριμένα, η Συντονιστική έχει καλέσει σε ανοιχτή συνάντηση την Κυριακή 21 Γενάρη, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, όπου και θα οριστικοποιηθούν οι συμμετοχές. «Υπολογίζουμε όλα τα σχολεία να στείλουν τουλάχιστον από έναν αντιπρόσωπο», σημειώνει ο Μιχάλης Μπάκος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής και πρόεδρος του 15μελούς του Μουσικού Σχολείου.

Ο Μιχάλης μάς μιλάει για την πλούσια δράση που έχει αναπτύξει η μαθητική Συντονιστική Επιτροπή στην πόλη, σημειώνοντας: «Από πέρσι η Συντονιστική είχε αναπτύξει πολύμορφη δραστηριότητα και φέτος όλα τα σχολεία της πόλης συμμετέχουν στη Συντονιστική. Ετσι, "με το καλημέρα", από την αρχή της χρονιάς ήμασταν σε ετοιμότητα και με αφορμή μια επίσκεψη του υφυπουργού Παιδείας, Δ. Μπαξεβανάκη, στην πόλη, καταφέραμε να κάνουμε τη μαζικότερη μαθητική πορεία των τελευταίων πολλών ετών. Μετά από 10 μέρες ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα για πανελλαδική μέρα δράσης των μαθητών στις 30 του περασμένου Οκτώβρη.

Κι ύστερα ακολούθησαν κινητοποιήσεις ανά σχολείο, πάντα σε συνεργασία με τη Συντονιστική Επιτροπή.

Κινητοποιήσεις έγιναν στο ΕΠΑΛ ενάντια στο κόψιμο τμημάτων. Για να καταλάβετε, πρόπερσι το ΕΠΑΛ είχε 24 ειδικότητες, πέρσι μειώθηκαν και έγιναν 13 και φέτος έχουν μείνει μόνο 4!

Αντίστοιχα στο Μουσικό που είμαι εγώ, έγιναν κινητοποιήσεις ενάντια στις ελλείψεις εκπαιδευτικών, αλλά και για το κτιριακό πρόβλημα του σχολείου. Οι καθηγητές τώρα έρχονται σιγά - σιγά, ενώ πολλά παιδιά του Λυκείου δεν έχουν κάνει ακόμα μάθημα οργάνου επιλογής. Είμαστε στοιβαγμένοι σε προκάτ και κάνουμε μάθημα σε άσχημες συνθήκες. Μας έχουν υποσχεθεί ότι θα φτιαχτεί νέο κτίριο έξω από την πόλη, αλλά κολλάει στις μελέτες και στη γραφειοκρατία. Στη Λευκάδα που είχαν αντίστοιχο πρόβλημα έκανε δέκα χρόνια να φτιαχτεί το σχολείο...

Τις τελευταίες μέρες σε κινητοποιήσεις βρίσκεται το 2ο Λύκειο της πόλης. Εκεί το πρόβλημα είναι ότι οι μαθητές είχαν προγραμματισμένη για φέτος σχολική εκδρομή στο εξωτερικό αλλά τους την έκοψαν μετά την απόφαση του υπουργείου Παιδείας που καταργεί τις εκδρομές στο εξωτερικό για πολιτιστικά και περιβαλλοντικά προγράμματα».


Γ. Σ.