ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Τα θέματα της «ασφάλειας» κυριάρχησαν στη συνάντηση Μέι - Μακρόν
Σάββατο 20 Γενάρη 2018 - Κυριακή 21 Γενάρη 2018

Associated Press

Στιγμιότυπο από την υποδοχή της Μέι στον Γάλλο Πρόεδρο Εμ. Μακρόν
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τις δυνατότητες «συντονισμού» και στενότερης συνεργασίας των στρατών και των μυστικών υπηρεσιών Βρετανίας και Γαλλίας σε ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό, με πρόσχημα την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας», μέτρα περιορισμού της μετανάστευσης στην πλευρά των βρετανικών συνόρων που έχουν μεταφερθεί από το 2003 στο Καλαί της Γαλλίας, αλλά και εξελίξεις που αφορούν τις δύσκολες διαπραγματεύσεις Λονδίνου - Βρυξελλών με στόχο την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, κυριάρχησαν την Πέμπτη στην πρώτη βρετανο-γαλλική Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στη βασιλική στρατιωτική ακαδημία Σάντχερστ στο Μπέρκσαϊρ (κοντά στο Λονδίνο), με τη συμμετοχή της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι και του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Στις διμερείς συναντήσεις συμμετείχαν επίσης ανώτατα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών αμφοτέρων χωρών, καθώς και υπουργοί των δύο κυβερνήσεων.

«Η σύνοδος αναδεικνύει ότι οι δύο χώρες παραμένουν αφοσιωμένες στην υπεράσπιση των λαών μας και της διατήρησης των αξιών μας σαν φιλελεύθερες δημοκρατίες απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή, είτε εντός είτε εκτός των συνόρων μας», είπε χαρακτηριστικά η Βρετανίδα πρωθυπουργός καλωσορίζοντας τον Γάλλο Πρόεδρο.

Η βρετανική κυβέρνηση είχε προαναγγείλει ότι θα αυξήσει την οικονομική συνδρομή της για τη φύλαξη των συνόρων στο Καλαί κατά 44,5 εκατομμύρια στερλίνες, πέρα από τα περίπου 100.000.000 που δίνει ετησίως για αυτόν το σκοπό. Το ποσό αυτό θα διατεθεί εξολοκλήρου σε μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στους τομείς των υπηρεσιών παροχής «ασφαλείας», σε εταιρείες που πωλούν συστήματα ανίχνευσης κίνησης ατόμων με υπέρυθρες ακτίνες, κάμερες και κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης, φράκτες, εξοπλισμό κατασκευής και συντήρησης φυλακίων ελέγχου κ.ά.

Επιπλέον, η βρετανική κυβέρνηση, θέλοντας να δείξει πως θα συνεχίσει τη συνεργασία σε διάφορα πεδία δράσης και εξαπόλυσης ιμπεριαλιστικών επιχειρήσεων με πρόσχημα την τρομοκρατία ισλαμικών φανατικών οργανώσεων, ανακοίνωσε πως θα διαθέσει τρία στρατιωτικά ελικόπτερα τύπου «Σινούκ» και αρκετές δεκάδες Βρετανούς στρατιώτες στο Μάλι της Δυτικής Αφρικής, όπου η Γαλλία έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις με αφορμή την καταστολή δράσης τζιχαντιστών της «Αλ Κάιντα» και πρώην αυτονομιστών της φυλής των Τουαρέγκ. Οι Γάλλοι από την πλευρά τους φαίνονταν έτοιμοι να στείλουν στρατιωτικές ενισχύσεις σε υπό βρετανικής ηγεσίας ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ στην Εσθονία το 2019, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ενδοϊμπεριαλιστικής κόντρας με τη Ρωσία.

Ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι στο πλαίσιο της βρετανο-γαλλικής Συνόδου Κορυφής θα γινόταν συνάντηση ανάμεσα στους επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών πληροφοριών αμφοτέρων χωρών.

Μην παραβλέποντας τα σκληρά παζάρια που πραγματοποιούνται εδώ και καιρό στην ΕΕ για το Brexit, ο Γάλλος Πρόεδρος δεν παρέλειψε και αυτός (μετά τις πρόσφατες σχετικές κινήσεις των υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΕΕ Ζ. Κλ. Γιούνκερ και Ντ. Τουσκ) να καλέσει, με νόημα, το Λονδίνο να επανεξετάσει τη στάση του, δηλώνοντας ότι η Γαλλία «θα κοιτάξει με καλοσύνη οποιαδήποτε απόφαση ανάσχεσης της διαδικασίας για Brexit».

Η βρετανο-γαλλική Σύνοδος Κορυφής προκάλεσε, πάντως, αντιδράσεις σε κόμματα της αντιπολίτευσης, που επέκριναν κυρίως τη σπουδή της κυβέρνησης να δώσει άλλα 44,5 εκατομμύρια στερλίνες για τη φύλαξη των συνόρων στο Καλαί ή να φανεί υποχωρητική στις πιέσεις του Παρισιού, προκειμένου να αναλάβει τη φροντίδα περισσότερων ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών και προσφύγων που επιθυμούν να μεταβούν στη Βρετανία αλλά έχουν εγκλωβιστεί στο γαλλικό έδαφος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμφωνία έντασης της καταστολής κατά των μεταναστών (2022-11-15 00:00:00.0)
Ενισχύουν την καταστολή των ξεριζωμένων με την FRONTEX (2021-11-30 00:00:00.0)
Στο Καλαί ο Μακρόν (2018-01-17 00:00:00.0)
Αυξάνονται οι πιέσεις για συμβιβασμό (2017-10-18 00:00:00.0)
Σκληρά παζάρια με φόντο ενδοκυβερνητικές κόντρες... (2017-10-10 00:00:00.0)
Δυσβάσταχτο το κόστος ασφάλισής τους (2013-07-05 00:00:00.0)