ΔΙΕΘΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ
Υποκρισία για τη φτώχεια, ανησυχία για την καπιταλιστική ανάπτυξη
Τετάρτη 24 Γενάρη 2018

Copyright 2018 The Associated

Οι εκπρόσωποι των κεφαλαιοκρατών στο Νταβός
ΒΕΡΝΗ - ΝΤΑΒΟΣ.--

Οι ενδοκαπιταλιστικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε ηγέτες που εφαρμόζουν πολιτικές «προστατευτισμού» υπέρ των μονοπωλιακών συμφερόντων των χωρών τους και σε υπέρμαχους της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης και οι υποκριτικές «ανησυχίες» πολυεθνικών εταιρειών για την τεράστια όξυνση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων, που είναι απότοκο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας που όλοι υπερασπίζονται, κυριάρχησαν, χτες, πρώτη μέρα του 48ου Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Με φόντο το βασικό θέμα του φετινού φόρουμ, που είναι «Δημιουργώντας ένα κοινό μέλλον σε έναν κατακερματισμένο κόσμο», ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, σε παρέμβασή του, χτες, πρώτη μέρα, στήριξε την πολιτική της παγκοσμιοποίησης.

Ο Μόντι ιεράρχησε «τρεις βασικές προκλήσεις για την ανθρωπότητα»: Τις κλιματικές αλλαγές, τον οικονομικό, εμπορικό «προστατευτισμό» και την τρομοκρατία. Κάλεσε τις πλούσιες χώρες να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες να θωρακιστούν απέναντι στις κλιματικές αλλαγές, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι επενδύσεις του κεφαλαίου που υποτίθεται θα φέρουν και λαϊκή ευημερία. Σε μία έμμεση πλην σαφή αναφορά στις προστατευτικές πολιτικές του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ο Ινδός πρωθυπουργός δήλωσε «αφοσιωμένος» στην προώθηση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, αναγνωρίζοντας ότι η παγκοσμιοποίηση σήμερα «έχει χάσει το λούστρο της». Παρατήρησε ότι «οι δυνάμεις του προστατευτισμού σηκώνουν τα κεφάλια τους κατά της παγκοσμιοποίησης», λέγοντας ότι η λύση σε αυτήν την «ανησυχητική κατάσταση κατά της παγκοσμιοποίησης δεν είναι η απομόνωση». Υποσχέθηκε να αυξήσει τα μέτρα για την παραγωγή Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές και δήλωσε «αποφασισμένος» να μειώσει τα γραφειοκρατικά εμπόδια για να γίνουν περισσότερες επενδύσεις. Δεν είπε λέξη για τα δικαιώματα ή την αύξηση των πενιχρών μισθών που παίρνουν δεκάδες εκατομμύρια Ινδοί εργάτες, τους οποίους απομυζούν ντόπιοι και ξένοι καπιταλιστές...

Μήνυμα στο φόρουμ του Νταβός έστειλε χτες ο Πάπας Φραγκίσκος, χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα για τη συνέχιση της αυξανόμενης φτώχειας και αδικίας.

Μεταξύ των δεκάδων ομιλητών που συμμετείχαν σε διάφορα τραπέζια συζητήσεων ήταν και ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος Κένεθ Ρόγκοφ, από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Αναφέρθηκε στους φόβους ότι η επόμενη καπιταλιστική κρίση «παραμονεύει», λέγοντας ότι δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο για την αποτροπή της, δεδομένων των «ιστορικά» χαμηλών επιτοκίων και των πολλών κρατικών «περιοριστικών» προϋπολογισμών. Ισχυρίστηκε ότι βρισκόμαστε στο τέλος της ουράς της κρίσης του 2008, ωστόσο διέκρινε «κλασικά συμπτώματα μίας τυπικής εντεινόμενης οικονομικής κρίσης» στους δείκτες της κινεζικής οικονομίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος του χρηματοπιστωτικού μονοπωλίου επενδύσεων «Blackstone», Στέφεν Σουάρτζμαν, υποστήριξε ότι τα χρηματιστήρια σε αρκετές χώρες «πετάνε ψηλά» ανταποκρινόμενα στους θετικούς οικονομικούς δείκτες ανάπτυξης. Παρατήρησε εντούτοις ότι «παραμονεύουν κίνδυνοι».

Ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, φθάνοντας στο Νταβός ανήγγειλε ότι μετά από σκληρά παζάρια επιτεύχθηκε στο Τόκιο συμφωνία για την αναθεώρηση της Διειρηνικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΡΡ) που είχε πέρσι προκαλέσει την αποχώρηση των ΗΠΑ. Η αναθεωρημένη συμφωνία ανακοινώθηκε πως θα υπογραφτεί στις αρχές Μάρτη ανάμεσα στον Καναδά και τις άλλες 10 συμβαλλόμενες χώρες (Αυστραλία, Μπρουνέι, Χιλή, Ιαπωνία, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Μεξικό, Ν. Ζηλανδία, Περού και Βιετνάμ).

Σήμερα, αναμένονται οι εμφανίσεις σημαντικών Ευρωπαίων ηγετών, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντ. Τραμπ, αναμένεται την Παρασκευή, τελευταία μέρα του διεθνούς φόρουμ.