ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Παρέμβαση στην κυβέρνηση για το θέμα του παραλιακού μετώπου

Επιστολή στο υπουργείο Οικονομικών απέστειλε ο δήμαρχος και ζητά άμεσα απαντήσεις για μια σειρά από ζητήματα

Παρασκευή 26 Γενάρη 2018

Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση για το παραλιακό μέτωπο της Πάτρας
Επιστολή προς την υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, απέστειλε χτες ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, σχετικά με το θέμα της απόδοσης του παραλιακού μετώπου στο λαό της Πάτρας. Υπενθυμίζεται ότι η απόδοση του παραλιακού μετώπου στο λαό της πόλης αποτελεί διαχρονική απαίτηση, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι πιεστικές λαϊκές ανάγκες σε αναψυχή, ξεκούραση, αθλητισμό, πολιτισμό, ανάσα ζωής για την περιοχή της Πάτρας. Επιπλέον, η δημοτική αρχή έχει προχωρήσει σε σειρά κινητοποιήσεων γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, ενώ ήρθε αντιμέτωπη με ακυρώσεις αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, σειρά από υπηρεσιακές γνωμοδοτήσεις υπουργείων που αρνούνταν την ουσία και αυτής της σύμβασης προσωρινής παραχώρησης που έχει υπογραφεί με την κυβέρνηση πριν από μερικούς μήνες.

Ετσι, λοιπόν, στην επιστολή του δημάρχου αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα:

«Είναι καθαρό για τη δημοτική αρχή και το λαό της Πάτρας ότι δεν αρκεί η παραχώρηση, ακόμα και ο δημόσιος χαρακτήρας της παραλιακής ζώνης, για να διασφαλιστεί ότι το παραλιακό μέτωπο θα αξιοποιηθεί για τις ανάγκες του πατραϊκού λαού. Είναι αναγκαία η αγωνιστική επαγρύπνηση όλων μας ώστε να αποτραπεί εν τοις πράγμασι στα επιχειρηματικά συμφέροντα να εκμεταλλευτούν την παραλιακή ζώνη. Το ζήτημα της άμεσης παραχώρησης είναι το πρώτο βήμα, που θα πρέπει να συνοδεύεται με σειρά από αναγκαίες προϋποθέσεις, όπως είναι ο κοινωφελής χαρακτήρας της παραχώρησης, η σαφής οριοθέτηση της παραλιακής γραμμής, η πρόνοια για τη δημόσια χρηματοδότηση των αναγκαίων κοινωφελών έργων παρέμβασης. Σε κάθε περίπτωση, τον τελικό λόγο τον έχει ο λαός της Πάτρας και το κίνημά του, που θα πρέπει να υπερασπιστεί το χώρο με τη δράση του και με τη διεκδίκησή του, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως χώρος ξεκούρασης, αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση του λαού της περιοχής και χωρίς τον κίνδυνο της εμπορευματοποίησής του.

(...) Η παραχώρηση πρέπει να γίνει κατά τρόπο καθαρό, ώστε να μην υπάρχουν νομικές εκκρεμότητες και κάθε είδους ασάφειες. Να είναι καθορισμένα τα εδαφικά τμήματα, τα κτίρια και οι εγκαταστάσεις να υφίστανται νόμιμα. Σύμφωνα πάντα και με τις σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου, στον εν λόγω χώρο θα διαμορφωθεί ένα αστικό παραλιακό μέτωπο προς όφελος του πατραϊκού λαού και υπέρ του κοινού συμφέροντος, εντός του οποίου θα διατηρηθούν ή θα δημιουργηθούν κοινόχρηστοι χώροι, πάρκα, χώροι στάθμευσης, περιπάτου και αναψυχής, μαρίνα μετά των εγκαταστάσεων και των τεχνικών της έργων και λοιπές κτιριακές και εδαφικές εγκαταστάσεις για κοινωφελείς, πολιτιστικές, μορφωτικές και αθλητικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις.

Σημαντικές επισημάνσεις

Ενόψει της ολοκλήρωσης των απαιτούμενων ενεργειών από μέρους σας, με τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης που χρειάζεται να γίνει, από τη μεριά μας επισημαίνουμε τα εξής κάτωθι σημεία που χρειάζονται διασφάλιση:

Σημειώνεται, τέλος, ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο με κεντρικό θέμα συζήτησης το παραλιακό μέτωπο.