ΒΕΛΓΙΟ
«Ανοίγματα» Πούτιν στις Βρυξέλλες...
Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2001

Associated Press

Ο Β. Πούτιν με το βασιλιά του Βελγίου
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΝΤΟΥΣΑΝΜΠΕ.-

Δύο πράγματα προσπάθησε να καταστήσει σαφή ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν που ξεκίνησε χτες τη διήμερη επίσκεψή του στο Βέλγιο. Πρώτον πως η Ρωσία επιθυμεί τη στενή συνεργασία με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ σε οικονομικό (ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας...)όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο. Δεύτερον, πως οι διεθνείς προσπάθειες έναντι της τρομοκρατίας «είναι μεν περίπλοκες» αλλά «δε θα πρέπει να επικεντρωθούν στο στρατιωτικό επίπεδο αλλά στις ρίζες που τη δημιουργούν»...

«Θεωρώ πως η στρατιωτική βία δεν είναι αρκετή στη μάχη έναντι της τρομοκρατίας... Πρέπει να εξαλείψουμε τη βάση πάνω στην οποία δημιουργείται. Να εξαλείψουμε τα αίτια» είπε ο Πρόεδρος Πούτιν. Μιλώντας μετά τη συνάντηση που είχε χτες, μεταξύ άλλων, με τον πρωθυπουργό του Βελγίου, Γκι Βέρχοφσταντ, ο Πούτιν υποστήριξε πως η Μόσχα «είναι έτοιμη να ενισχύσει τη συνεργασία της με το ΝΑΤΟ και τις ευρωπαϊκές στρατιωτικές δομές, για να δοθεί μία νέα ποιότητα στις μεταξύ μας σχέσεις»...

Σε αρκετές περιπτώσεις, ο Ρώσος Πρόεδρος επέμεινε πως «η μάχη έναντι της τρομοκρατίας θα είναι περίπλοκη» και πως «δε θα πετύχει εάν δεν ενωθεί ολόκληρη η διεθνής κοινότητα». Εξέφρασε, απ' την άλλη, το φόβο πως «οι στρατιωτικές επιδρομές στο Αφγανιστάν θα οδηγήσουν σε πλήγματα σε βάρος αμάχων», αλλά εξέφρασε παράλληλα τη βεβαιότητα πως «θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να μειωθούν οι απώλειες σε αμάχους, μολονότι για κάθε σε βάρος τους πλήγμα, ευθύνονται οι τρομοκράτες και αυτοί που τους υποθάλπουν».

Μάλιστα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε αργότερα χτες στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος Πούτιν άφησε να εννοηθεί πως η Μόσχα δεν επιφυλάσσεται - εν πρώτοις, τουλάχιστον... - στο να τεθεί η αντιτρομοκρατική εκστρατεία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ενώ είπε ξεκάθαρα πως η χώρα του δε θέλει περαιτέρω αποδείξεις για να συμμετάσχει στη διεθνή αντιτρομοκρατική εκστρατεία...

Ο ίδιος, μάλιστα, επέκρινε τη Σαουδική Αραβία για την επιφυλακτικότητα που δείχνει στο να επιτρέψει στις αμερικανικές δυνάμεις να εξαπολύσουν επιθέσεις σε πιθανολογούμενα δίκτυα τρομοκρατών στο Αφγανιστάν από το έδαφός της λέγοντας: «Νομίζω ότι είναι ένα θεμελιώδες λάθος. Δεν πρόκειται για στρατιώτες που προετοιμάζουν επιθέσεις κατά μουσουλμάνων, αλλά μάλλον για στρατιώτες που προετοιμάζουν επιθέσεις κατά τρομοκρατών».

Η συνάντηση Πούτιν - Πάτεν

Ο Πούτιν συναντήθηκε χτες και με τον Ευρωπαίο επίτροπο για τις Εξωτερικές Σχέσεις, Κρις Πάτεν, μετά την ομιλία που έκανε σε φόρουμ Ευρωπαίων επιχειρηματιών. Εκεί ο Πάτεν, επαίνεσε την πολιτική του Ρώσου Προέδρου λέγοντας πως «η Ρωσία εντυπωσίασε πολλούς με την προθυμία της να παραμερίσει την ιστορία και να συνταχθεί με το διεθνή συνασπισμό κατά της τρομοκρατίας». Ο Πάτεν, έκανε στη συνέχεια, μία πολύ προσεκτική αναφορά στις από δω και πέρα επεμβάσεις που θα επιχειρήσει η Ρωσία έναντι της Τσετσενίας, εκφράζοντας την ελπίδα «πως θα ανοίξει ο δρόμος για μία ειρηνική διευθέτηση της σύρραξης στην Τσετσενία»... Οπως φάνηκε, δεν υιοθέτησε τις προτροπές μη κυβερνητικών οργανώσεων αλλά και άλλων Ευρωπαίων αξιωματούχων για «σκληρή κριτική» έναντι των ρωσικών χειρισμών στο τσετσενικό ζήτημα... Το αντίθετο... Ο Πάτεν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προοπτική που ανοίγεται στις σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ λέγοντας: «Το μεγαλύτερο μέρος του αιώνα, τεχνικές διαχωριστικές γραμμές έφερναν τη Ρωσία σε διαφορετικό μονοπάτι από την υπόλοιπη Ευρώπη. Τώρα, τα μονοπάτια συγκλίνουν... Στους επόμενους μήνες, η ΕΕ και η Ρωσία, ελπίζω, πως θα βάλουν κάποιες βάσεις για μία στενή οικονομική ολοκλήρωση»(!).

Σήμερα, το πρόγραμμα συναντήσεων του Ρώσου Προέδρου περιλαμβάνει μία ακόμη συνάντηση με τον Βέλγο πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν), Ρομάνο Πρόντι, άλλους αξιωματούχους της ΕΕ αλλά και με το ΓΓ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον.

Υπάρχουν και «άλλοι τρόποι» συνεργασίας...

«Οι ΗΠΑ δε θα πρέπει να καθυστερήσουν περαιτέρω στην εξαπόλυση μιας επίθεσης εάν έχουν τις λεπτομερείς πληροφορίες που συνδέουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη» δήλωσε χτες ο επικεφαλής των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, Νικολάι Πατρούσεφ, από την πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, Ντουσανμπέ, όπου ολοκληρώθηκε η διήμερη συνάντησή του με τους ομολόγους του από χώρες - μέλη της ΚΑΚ.

Υπογράμμισε πως ούτε η Ρωσία ούτε και άλλες δημοκρατίες δε θα πάρουν άμεσα μέρος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις (δηλαδή δε θα στείλουν στρατιώτες τους στο Αφγανιστάν ή αλλού) λέγοντας: «Η Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών δε θα πρέπει να πάρει μέρος σε επιχειρήσεις επί του εδάφους του Αφγανιστάν. Αυτή είναι η κοινή μας άποψη. Εντούτοις, θα πρέπει να πολεμήσουμε ενάντια στην τρομοκρατία και γι' αυτό το σκοπό είναι απαραίτητο να συντονίσουμε τις προσπάθειες όλων των κρατών που είναι έτοιμα να αντιταχθούν στην τρομοκρατία»...

Στη συνέχεια, ο Πατρούσεφ διαβεβαίωσε πως η Ρωσία «μοιράζεται όλες τις ευαίσθητες πληροφορίες που έχει με τις ΗΠΑ» και κατέληξε δηλώνοντας πως οι όποιες στρατιωτικές επιχειρήσεις γίνουν «δε θα πρέπει να είναι μακροπρόθεσμες».