ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Συνεδρίασε στην Αθήνα η Επιτροπή Νέων Εργαζομένων
Τρίτη 30 Γενάρη 2018

...και τη συνάντηση με τη Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ
Η Επιτροπή Νέων Εργαζομένων της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) συνεδρίασε το Σάββατο 27/1 στα κεντρικά γραφεία της ΠΣΟ στην Αθήνα. Στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής μετά το 3ο Συνέδριο Νέων της ΠΣΟ, το οποίο πραγματοποιήθηκε το Νοέμβρη του 2017 στη Ρώμη, συμμετείχαν αντιπροσωπείες από τη Δανία, τη Ρωσία, την Κύπρο, την Ελλάδα, το Βιετνάμ, την Παλαιστίνη, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Νότια Αφρική. Εκ μέρους της Γραμματείας της ΠΣΟ, στη συνεδρίαση συμμετείχε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας, Ντιβανίλτον Περέιρα.

Τόσο η εισήγηση του συντονιστή της Επιτροπής, Εμίλ Ολσεν, όσο και η συζήτηση που ακολούθησε, εστίασαν στην κατάσταση που αντιμετωπίζει η εργαζόμενη νεολαία, με τη γενίκευση της «ευελιξίας», την ανεργία, το χτύπημα μισθών και δικαιωμάτων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα προβλήματα των γυναικών και των μεταναστών, όπως και στη σημασία να αναδειχθούν στην εργαζόμενη νεολαία τα δικαιώματά της και ο δρόμος για την υπεράσπιση και τη διεκδίκησή τους.

Σε ό,τι αφορά τις δράσεις για το επόμενο διάστημα, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της καμπάνιας της ΠΣΟ «Νεολαία με δικαιώματα», με ορίζοντα την 1η Μάη 2018. Επιπλέον, έγινε συζήτηση για την αξιοποίηση της Παγκόσμιας Μέρας Δράσης της ΠΣΟ στις 3 Οκτώβρη, η οποία είναι φέτος αφιερωμένη στα θέματα της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σεμινάριο με τη Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ

Από τη συνεδρίαση της Επιτροπής...
Το πρωί της Κυριακής 28/1, η Επιτροπή Νέων Εργαζομένων της ΠΣΟ επισκέφθηκε το μνημείο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας στην Καισαριανή. Τα μέλη της Επιτροπής κατέθεσαν λουλούδια και άκουσαν από τον γενικό γραμματέα της ΠΣΟ, Γιώργο Μαυρίκο, δυο λόγια για το μνημείο, τους αγώνες και τους ήρωες του εργατικού κινήματος που αποτυπώνονται σε αυτό.

Στη συνέχεια, η Επιτροπή Νέων Εργαζομένων επισκέφθηκε τα γραφεία του ΠΑΜΕ, όπου την υποδέχθηκαν τα μέλη της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ. Ακολούθησε σεμινάριο με τη συμμετοχή των δύο επιτροπών, με θέμα «Οι κοινωνικές τάξεις σήμερα». Την εισήγηση στο σεμινάριο έκανε ο Γ. Μαυρίκος, ενώ ακολούθησε συζήτηση. Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου οι δύο Επιτροπές αντάλλαξαν δώρα, ενώ νωρίτερα είχε προηγηθεί προβολή του βίντεο που ετοίμασε το ΠΑΜΕ στο πλαίσιο της διεθνούς καμπάνιας της Επιτροπής Νέων Εργαζομένων της ΠΣΟ για την απελευθέρωση της 16χρονης Παλαιστίνιας Αχέντ Ταμίμι και όλων των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων που βρίσκονται φυλακισμένοι στο Ισραήλ.

Στο πλαίσιο της καμπάνιας, εξάλλου, ο Παλαιστίνιος αντιπρόσωπος που συμμετείχε στις εργασίες της Επιτροπής απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση υποδοχής νέων μελών που πραγματοποιούσε την ίδια ώρα στα γραφεία του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.