ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Κλιμακώνουν την πάλη με μπλόκα και πολύμορφες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Εντείνονται οι προετοιμασίες για το μεγάλο συλλαλητήριο στις 3 Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη

Τρίτη 30 Γενάρη 2018

...και των Τρικάλων
Με τα μπλόκα να παραμένουν μαχητικά και να αυξάνονται συνεχώς σε κομβικά σημεία σε όλη τη χώρα, με τις άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις να πληθαίνουν, καθώς και με τις προετοιμασίες για το μεγάλο συλλαλητήριο, στην «Agrotica», το Σάββατο 3 Φλεβάρη να εντείνονται, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι κλιμακώνουν την πάλη τους, αυξάνουν την αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση για τα δίκαια και ζωτικής σημασίας αιτήματά τους.

Παράλληλα, ενισχύεται διαρκώς η εργατική - λαϊκή συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, με ανακοινώσεις στήριξης αλλά και με συγκεντρώσεις αλληλεγγύης που πραγματοποιούνται στα ίδια τα μπλόκα.

Χαιρετιστήριο και κάλεσμα ενίσχυσης του αγώνα

«Χαιρετίζουμε τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους που συμμετέχουν στα μπλόκα του αγώνα και καλούμε όσους δεν βγήκαν ακόμα, να πάρουν μέρος», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Οπως επισημαίνει, μέχρι στιγμής, έχουν στηθεί μπλόκα σε Καρδίτσα (κόμβος Δέλτα Καρδίτσας στην Ε65), Τρίκαλα (κόμβος Μεγαλοχωρίου στην Ε65), Λάρισα (κόμβος Πλατυκάμπου στην ΠΑΘΕ), Ημαθία (στον κόμβο Κουλούρας και στη διασταύρωση Νάουσας), Πέλλα (κόμβος Γυψοχωρίου), Φλώρινα (κόμβος Αντιγόνου), Πρέβεζα (κόμβος Φιλιππιάδας), Αιτωλοακαρνανία (μεταξύ των κόμβων Συκιάς και Ερμίτσας, στο δρόμο Αγρινίου - Μεσολογγίου), Φθιώτιδα (κόμβος Ανθήλης), Αργολίδα (κόμβος Ινάχου), Ηλεία (κόμβος Μαραθιάς), Μεσσηνία (σταθμός Μεσσήνης), Χανιά (Μεγάλα Χωράφια), Ηράκλειο (Πραιτώρια).

Από τις συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στα μπλόκα της Καρδίτσας...
Η Πανελλαδική Επιτροπή τονίζει ότι νέα μπλόκα θα στηθούν, τις επόμενες μέρες, και σε άλλες περιοχές της χώρας, ενώ ταυτόχρονα χαιρετίζει «όλους τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους που συμμετέχουν και σε όλες τις άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις (συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια, παρεμβάσεις σε υπηρεσίες κ.ά.), τις οποίες οργανώνουν Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, απαιτώντας την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας που αφορούν στην επιβίωσή μας. Χαιρετίζουμε τους τευτλοπαραγωγούς που, καταγγέλλοντας την αθέτηση των υποσχέσεων από την κυβέρνηση, προχώρησαν σε κατάληψη των γραφείων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, στη Θεσσαλονίκη, διεκδικώντας να πληρωθούν για τη σοδειά που παρέδωσαν πέρσι».

Οπως υπογραμμίζει, «σταθμό σ' αυτήν την αγωνιστική μας πορεία θα αποτελέσει το μεγάλο συλλαλητήριο που οργανώνουμε το Σάββατο 3 Φλεβάρη, στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της έκθεσης "Agrotica". Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι, στο Αγαλμα Βενιζέλου και θα ακολουθήσει πορεία προς τον χώρο της έκθεσης».

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων θα δώσει συνέντευξη Τύπου για το συλλαλητήριο, αύριο Τετάρτη 31/1, στις 12 το μεσημέρι, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (7ος όροφος).

«Ολοι στα μπλόκα και στις άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις - Ολοι στο μεγάλο συλλαλητήριο το Σάββατο 3 Φλεβάρη στην "Agrotica". Συνεχίζουμε - Θα νικήσουμε!», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή.

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στα μπλόκα της Θεσσαλίας

Την Κυριακή 28/1 και στα τρία μπλόκα της Θεσσαλίας πραγματοποιήθηκαν μαζικές συγκεντρώσεις συμπαράστασης, στις οποίες, πέρα από τις οικογένειες των αγροτών, συμμετείχαν εργαζόμενοι και άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι των σπουδών και γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων από χωριά και πόλεις της περιοχής.

Στην Καρδίτσα, τη συμπαράσταση κι αλληλεγγύη τους εξέφρασαν εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου, του Εμπορικού Συλλόγου, του δήμου Σοφάδων, των Σωματείων Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Οικοδόμων, Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων, του Συλλόγου Φοιτητών Γεωπονίας - Φυτικής Παραγωγής Βόλου, της Επιτροπής Ειρήνης Καρδίτσας, των Σωματείων Συνταξιούχων ΙΚΑ και Δημοσίου, του Παραρτήματος Καρδίτσας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, των Συλλόγων Γυναικών Καρδίτσας και Σέκλιζας, της Ομάδας Γυναικών Ταμασίου.

Στη συγκέντρωση τους καλωσόρισαν ο Βαγγέλης Μπούτας και ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος και γενικός γραμματέας αντίστοιχα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, που αναφέρθηκαν στους λόγους που οι αγρότες είναι ξανά στους δρόμους. Τόνισαν επίσης την ανάγκη να συνεχιστεί και να δυναμώσει η αγωνιστική συμπαράταξη της μικρομεσαίας αγροτιάς με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Γιώργος Καπράνας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, ο Δημήτρης Καραμαγκιώλας, από τον Εμπορικό Σύλλογο, καθώς και εκπρόσωποι των συνδικάτων, των φοιτητών και των συνταξιούχων.

Στη Λάρισα, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου, των εργατικών σωματείων Επιπλοποιών, Επαγγελματιών Οδηγών Αυτοκινήτων, Οικοδόμων Φαρσάλων, των Σωματείων συνταξιούχων ΙΚΑ Λάρισας και Φαρσάλων, πρώην ΔΕΚΟ - Τραπεζών (παράρτημα Θεσσαλίας), του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων, του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας, της Ενωσης Γυναικών Λάρισας, του Συλλόγου Γυναικών Ανάβρας - Αγιάς.

Παρών ήταν και ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, ο οποίος εξέφρασε την πλήρη συμπαράσταση του Κόμματος στις κινητοποιήσεις και τα δίκαια αιτήματα των αγροτών, υπογραμμίζοντας ότι «η τραγική κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί τα τελευταία χρόνια οι μικρομεσαίοι αγρότες είναι αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών της ΕΕ, όλων των κυβερνήσεων αλλά και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Πολιτικές που ενισχύουν τους εμποροβιομήχανους και τους μονοπωλιακούς ομίλους, που αγοράζουν φτηνά τα προϊόντα τους και τα πουλούν πανάκριβα στα λαϊκά νοικοκυριά, πολιτικές που εκπορεύονται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) για να στηρίξουν το μεγάλο κεφάλαιο, με αποτέλεσμα το ξεκλήρισμα της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς».

Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Γιάννης Μπλέκος, αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, και ο Γιάννης Κουκούτσης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Πλατυκάμπου και αντιδήμαρχος Κιλελέρ.

Στην ομιλία του, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε: «Σαφέστατα χρειάζονται πολύ πιο μαζικοί και δυναμικοί αγώνες για να μπει ένα φρένο στην πολιτική της κυβέρνησης και να μπορέσουμε να έχουμε κατακτήσεις. Ο,τι κατακτήσαμε ήταν αποτέλεσμα μαζικών αγώνων, σκληρών συγκρούσεων, είτε στα μπλόκα του αγώνα είτε και με άλλες μορφές, γιατί εμείς δεν είμαστε μόνο για τα μπλόκα, η δράση μας είναι όλη τη χρονιά με πολύμορφες κινητοποιήσεις. Η συμμετοχή παίζει σημαντικό ρόλο και με την κοινή δράση με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους μπορεί να δώσει και δίνει δύναμη και προοπτική στον αγώνα μας».

Αναφερόμενος στις κατηγορίες περί «διάσπασης και κομματικοποίησης του αγώνα», από κάποιους που κάνουν κριτική από τον καναπέ ή κάνουν ό,τι μπορούν για να υπονομεύσουν την πάλη της μικρομεσαίας αγροτιάς, επισήμανε: «Η πραγματική ενότητα είναι αυτή στους Αγροτικούς Συλλόγους, όπου συμμετέχουν αγρότες και κτηνοτρόφοι από ένα χωριό, ή μια ομάδα χωριών με διαφορετικές αφετηρίες, με διαφορετικές ιδεολογίες, με διαφορετικό βαθμό συνείδησης, με διαφορετικά πολιτικά πιστεύω, κι ενώνονται όχι μόνο με βάση το πρόβλημα που είναι κοινό, αλλά και τα αιτήματα και με ποιον έχουν απέναντί τους αντίπαλο».

Στη συγκέντρωση στο μπλόκο των Τρικάλων την αλληλεγγύη τους εξέφρασαν με αποφάσεις και με την παρουσία τους τα Συνδικάτα Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Μισθωτών Λογιστών Τρικάλων, Αυτοκινητιστών Δημόσιας Χρήσης Εθνικών & Διεθνών Μεταφορών, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας, οι Ενώσεις ΕΒΕ Φαρκαδόνας και Καλαμπάκας, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο Σύλλογος Γυναικών Τρικάλων, η Επιτροπή Ειρήνης.

Παραβρέθηκαν επίσης συνδικαλιστές εκλεγμένοι σε διοικήσεις συλλόγων και σωματείων της περιοχής, καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Γ. Λιατίφης, πρόεδρος του Συνδικάτου Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, ο Θανάσης Ρίμπας, πρόεδρος της Ενωσης ΕΒΕ Φαρκαδόνας, και ο Θανάσης Καραγιώργος, από το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Στην ομιλία του ο Αποστόλης Θωμόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Τρικάλων «Η Ανοιξη», μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Με αφορμή τα μπλόκα, αναδείχτηκαν οι δύο γραμμές που υπάρχουν και δρουν μέσα στο αγροτικό κίνημα. Η μία του συνεπούς αγροτικού κινήματος, της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, των Ομοσπονδιών και των Αγροτικών Συλλόγων που έχουν δράση όλο το χρόνο, που συμπαραστέκονται και παλεύουν με το λαϊκό κίνημα γενικότερα, που έχουν πλαίσιο αιτημάτων και διεκδικήσεων που στρέφεται και αντιπαλεύει την ΚΑΠ της ΕΕ, τα μνημόνια και τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων, η γραμμή που στρέφεται ενάντια στους εμποροβιομήχανους και τους μονοπωλιακούς ομίλους που εκμεταλλεύονται το μόχθο της αγροτιάς (...) Η άλλη γραμμή είναι αυτή της εξυπηρέτησης των συμφερόντων μιας χούφτας αγροτοκαπιταλιστών, που θέλουν να βγάλουν από τη μέση εμάς τους μικρούς και μεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους για να περάσουν στα χέρια τους εξολοκλήρου η γη και η παραγωγή».

Χτες, οι αγρότες του μπλόκου πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην Εφορία Τρικάλων κατά της φορομπηχτικής πολιτικής, ενώ αύριο, Τετάρτη, στις 3.30 μ.μ., θα πάρουν μέρος σε συγκέντρωση, στα δικαστήρια Τρικάλων, κατά των πλειστηριασμών.