Προετοιμασίες με μπλόκα και άλλες κινητοποιήσεις
Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2018

Δυναμική κινητοποίηση χτες στη Λαμία, με συγκέντρωση και τρακτέρ από τους αγροτοκτηνοτρόφους του μπλόκου της Ανθήλης
Με σημείο αναφοράς τα μπλόκα που έχουν στηθεί σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς και τις άλλες κινητοποιήσεις που οργανώνονται καθημερινά, οι μικρομεσαίοι αγρότες εντείνουν την προετοιμασία τους για το μεγάλο συλλαλητήριο του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη.

Σε αυτό το πλαίσιο, Ομοσπονδίες, Αγροτικοί Σύλλογοι, Επιτροπές Μπλόκων και Επιτροπές Αγώνα δρομολογούν λεωφορεία από όλη τη χώρα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη.

Τα μπλόκα που έχουν στηθεί

Στο μεταξύ, χτες, προστέθηκε ένα ακόμα μπλόκο: Στήθηκε στη Μεσσηνία, από τον Αγροτικό Σύλλογο Χανδρινού, με συγκέντρωση τρακτέρ στον κόμβο Σουληναρίου.

Ετσι, αυτήν τη στιγμή, μπλόκα έχουν στηθεί σε Καρδίτσα (κόμβος «Δέλτα» Καρδίτσας στην Ε65), Τρίκαλα (κόμβος Μεγαλοχωρίου στην Ε65), Λάρισα (κόμβος Πλατυκάμπου στην ΠΑΘΕ), Μαγνησία (κόμβος Αερινού, στην ΠΑΘΕ), Ημαθία (διασταύρωση Νάουσας), Πέλλα (κόμβος Γυψοχωρίου), Φλώρινα (κόμβος Αντιγόνου), Πρέβεζα (κόμβος Φιλιππιάδας), Αιτωλοακαρνανία (μεταξύ των κόμβων Συκιάς και Ερμίτσας, στο δρόμο Αγρινίου - Μεσολογγίου), Φθιώτιδα (κόμβος Ανθήλης), Αργολίδα (κόμβος Ινάχου), Ηλεία (κόμβος Μαραθιάς), Μεσσηνία (σταθμός Μεσσήνης και κόμβος Σουληναρίου), Χανιά (Μεγάλα Χωράφια), Ηράκλειο (Πραιτώρια).

Πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες


Παράλληλα με τα μπλόκα, συνεχίζονται και οι υπόλοιπες πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αγρότες του μπλόκου των Τρικάλων, μαζί με εργατικά, επαγγελματικά και συνταξιουχικά σωματεία του νομού, πραγματοποίησαν χτες κινητοποίηση στα δικαστήρια των Τρικάλων κατά των πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών και χωραφιών. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Απ. Θωμόπουλος, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Τρικάλων «Η Ανοιξη», τόνισε την αποφασιστικότητα των αγροτών να παλέψουν για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους και απηύθυνε κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη.

Μαχητική κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι του μπλόκου της Ανθήλης, έχοντας στο πλευρό τους το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, εργαζόμενους, συνταξιούχους, φοιτητές και σπουδαστές. Αρχικά, συγκεντρώθηκαν στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας Φθιώτιδας στη Λαμία, στην πλατεία Ελευθερίας, αποκλείοντας την είσοδο με τρακτέρ. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας, Θ. Καραΐσκο, στον οποίο κατέθεσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους και επισήμαναν την άμεση ανάγκη να προχωρήσει η Περιφέρεια τα έργα υποδομής (αγροτική οδοποιία, προστασία από τις πλημμύρες, αποστραγγίσεις, διαχείριση υδάτων για άρδευση). Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης περιορίστηκε να δηλώσει ότι είναι δίκαιος ο αγώνας τους, ωστόσο στο διά ταύτα δεν έδωσε καμία συγκεκριμένη απάντηση και δέσμευση στα αιτήματά τους, επικαλούμενος τη γραφειοκρατία και τη δυσκολία στην εξεύρεση κονδυλίων.

Από την κινητοποίηση στα δικαστήρια Τρικάλων ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις
Αμέσως μετά, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής πραγματοποίησαν πορεία με τα τρακτέρ στο κέντρο της πόλης, ενημερώνοντας το λαό της Λαμίας για τον αγώνα και τα αιτήματά τους. Στη συνέχεια προχώρησαν για μία ώρα σε αποκλεισμό της Εθνικής οδού και στα δύο ρεύματα, στο ύψος του κόμβου της Ανθήλης. Ταυτόχρονα, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι του μπλόκου της Ανθήλης προετοιμάζουν τη μετάβασή τους στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 3 Φλεβάρη.

Στα Γιάννενα, παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΦΚΑ πραγματοποίησαν χτες το πρωί ο Αμπελουργικός και ο Αγροτικός Σύλλογος Ζίτσας. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με εκπρόσωπο του Ταμείου, θέτοντας τα αιτήματά τους, μεταξύ άλλων να καταργηθούν οι μεγάλες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές και να παίρνουν οι αγρότες συντάξεις αξιοπρέπειας. Ο εκπρόσωπος του Ταμείου περιορίστηκε να δηλώσει ότι θα μεταφέρει τα αιτήματα, ενώ οι μικρομεσαίοι αγρότες και παραγωγοί δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν την πάλη τους.

Σήμερα Πέμπτη, οι δύο σύλλογοι καλούν τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής, στις 10 π.μ., σε προσυγκέντρωση στο δημαρχείο Ζίτσας στην περιοχή Ελαιούσας Ιωαννίνων, προκειμένου οργανωμένα να επισκεφτούν στη συνέχεια το μπλόκο της Φιλιππιάδας, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους.

Επίσης σήμερα Πέμπτη, στις 11 π.μ., οι αγρότες του μπλόκου της Καρδίτσας θα πραγματοποιήσουν αγωνιστική κινητοποίηση στη Εφορία Καρδίτσας, καταγγέλλοντας τη φορομπηχτική επίθεση της κυβέρνησης σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών, των εργαζομένων και των αυτοαπασχολουμένων.