ΗΠΑ
«Απειλές» από Κίνα και Ρωσία βλέπει ο Τραμπ

Στη διάρκεια διαγγέλματος για την «Κατάσταση του Εθνους» ζήτησε τη χορήγηση και άλλων δισεκατομμυρίων δολαρίων στα μονοπώλια, που κερδίζουν από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2018

Copyright 2018 The Associated

Διακομματική στήριξη στη συνέχιση της ιμπεριαλιστικής πολιτικής για τα κέρδη των μονοπωλίων ζήτησε ο Αμερικανός Πρόεδρος
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σταθερή «προσήλωση» στην αντιμετώπιση ισχυρών γεωπολιτικών αντιπάλων των ΗΠΑ, όπως «η Κίνα και η Ρωσία, που απειλούν τα συμφέροντά μας, την οικονομία μας και τις αξίες μας», έδειξε για μία ακόμη φορά ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στη διάρκεια του 80λεπτου διαγγέλματος που εκφώνησε χτες τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας για την «Κατάσταση της Ενωσης».

«Η αδυναμία είναι ο πιο σίγουρος δρόμος προς τη σύγκρουση», τόνισε ο Αμερικανός ηγέτης, καλώντας ακολούθως το Κογκρέσο να εγκρίνει νέα αυξημένα κονδύλια προς τα αμερικανικά μονοπώλια της πολεμικής βιομηχανίας, που κερδίζουν από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Απαίτησε έτσι, μεταξύ άλλων, «να εκσυγχρονιστεί και να ανασυνταχτεί το πυρηνικό μας οπλοστάσιο», ώστε να «καταστεί τόσο ισχυρό που θα αποτρέπει οποιαδήποτε επίθεση». Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι υπέγραψε προεδρικό διάταγμα προκειμένου να κρατηθούν ανοιχτές οι φυλακές και τα κολαστήρια στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα.

Ο Τραμπ δεν παρέλειψε να ασκήσει έντονες πιέσεις σε βάρος περιφερειακών αντιπάλων των ΗΠΑ, όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν. Οσον αφορά την περίπτωση της Β. Κορέας, προειδοποίησε εναντίον του «εφησυχασμού» και των «παραχωρήσεων», ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα «επαναλάβει τα λάθη προηγούμενων κυβερνήσεων που μας οδήγησαν σε αυτήν την πολύ επικίνδυνη κατάσταση». «Η επικίνδυνη προσπάθεια της Βόρειας Κορέας να αποκτήσει βαλλιστικούς πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνική γόμωση μπορεί πολύ σύντομα να μετατραπεί σε απειλή για την επικράτειά μας. Διεξάγουμε μια εκστρατεία άσκησης της μέγιστης πίεσης για να αποφύγουμε το να συμβεί αυτό», είπε, κοιτώντας με νόημα την κατάμεστη αίθουσα συνεδριάσεων του Κογκρέσου.

Αναφερόμενος στο Ιράν, καμώθηκε πως τάχα στέκεται στο πλευρό του «ιρανικού λαού στο θαρραλέο αγώνα του για την ελευθερία», αναφερόμενος στις πολυήμερες διαδηλώσεις και τα αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν στο τέλος του περασμένου Δεκέμβρη στην ιρανική επικράτεια. «Οταν ο ιρανικός λαός ξεσηκώνεται εναντίον των εγκλημάτων της διεφθαρμένης δικτατορίας του, δεν θα μένω σιωπηλός», είπε, απαιτώντας από το Κογκρέσο να επιλύσει «τα θεμελιώδη προβλήματα της καταστροφικής συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα».

Οσον αφορά ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, ο Τραμπ επανέλαβε τις υποσχέσεις για εκσυγχρονισμό των πολλών πεπαλαιωμένων υποδομών της χώρας και για «μεταρρυθμίσεις» στον τομέα Υγείας και Ασφάλισης, καλώντας το Κογκρέσο να σταθεί στο πλευρό του για την προώθηση πολιτικών «ώστε να τις διεκπεραιώσουμε για τον αμερικανικό λαό που μας εξέλεξε». Σε άλλο σημείο ισχυρίστηκε ότι «σήμερα είναι η καλύτερη εποχή για να ζήσει κανείς το αμερικάνικο όνειρο», επαινώντας τις πολιτικές της κυβέρνησής του υπέρ των αμερικανικών μονοπωλίων, τονίζοντας τους θετικούς δείκτες της καπιταλιστικής οικονομικής ανάπτυξης, τη σταθερή αύξηση του όγκου συναλλαγών στα χρηματιστήρια, την καμουφλαρισμένη (πίσω από ημιαπασχόληση και άλλες «ελαστικές» μορφές εργασιακής εκμετάλλευσης) μείωση της ανεργίας. Ζήτησε επίσης διακομματική στήριξη σε «μεταρρυθμίσεις» που αφορούν τη μετανάστευση, την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα και του «σωφρονιστικού» συστήματος, αλλά και την αντιμετώπιση της δράσης συμμοριών και άλλων οργανώσεων του οργανωμένου εγκλήματος.