ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αντιπολεμικός ξεσηκωμός
Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2001

Εντείνει την αντιπολεμική δράση του ο λαός της Θεσσαλίας, καταγγέλλοντας τα πολεμοκάπηλα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και απαιτώντας να μην εμπλακεί η χώρα μας σ' αυτά και να φύγει το Στρατηγείο του ΝΑΤΟ από την περιοχή και τη χώρα.

Αποφάσεις για νέες αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις πάρθηκαν στη Λάρισα, στη Μαγνησία και στα Τρίκαλα, σε συσκέψεις εκπροσώπων μαζικών φορέων των τριών νομών.

Στη Λάρισα, η σύσκεψη που συγκάλεσε η Επιτροπή Φορέων Κατά του Πολέμου στο Χατζηγιάννειο, πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς συμμετείχαν δεκάδες εκπρόσωποι μαζικών φορέων και παράγοντες του νομού, πολλοί Λαρισαίοι και Λαρισαίες. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η διοργάνωση αντιπολεμικού συλλαλητηρίου στις 23 Οκτώβρη, ημέρα απελευθέρωσης της Λάρισας από τους Γερμανούς, και μια σειρά άλλες πρωτοβουλίες, όπως να γίνουν συζητήσεις και να ληφθούν αποφάσεις στα ΔΣ των φορέων κ.ά.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν: Ο αντινομάρχης Λάρισας Κ. Σαμαρίνας, ο αντιδήμαρχος Λάρισας Π. Σάπκας, ο Τ. Τσιόγκας, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, εκπρόσωποι της Επιτροπής Ειρήνης, του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, της ΚΕΔΙΚΑ, των παραρτημάτων Λάρισας της ΠΕΑΕΑ και της ΠΕΕΠΠ, του Συνδικάτου Οικοδόμων, του Συλλόγου Συνεργείων Αυτοκινήτων, των Συνταξιουχικών Σωματείων ΙΚΑ και ΤΕΒΕ, της Αντιπολεμικής Κίνησης, του Πιστωτικού Συλλόγου «Σμόλικας» Φαλάνης, του Σωματείου Παντοπωλών, του Σωματείου Υδραυλικών, του Σωματείου Κομμωτών και Κομμωτριών, της Επιτροπής Ειρήνης Τυρνάβου, του Σωματείου Μετάλλου, της Επιτροπής Νέων Μετάλλου, του Σωματείου Εργαζομένων στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα, του Συλλόγου Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, του Συλλόγου Υπαλλήλων στους ΟΤΑ, του Σωματείου στο εργοστάσιο «ΟΛΥΜΠΟΣ», του Συλλόγου Μουσικών, της Ενωσης Γυναικών Λάρισας, της ΝΑΣ, της Δημοτικής Συνεργασίας. Συμμετείχαν, επίσης, ο Κ. Καλόγηρος, πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, ο Γ. Χατζηλάκος και άλλοι τοπικοί παράγοντες. Στη σύσκεψη εγκρίθηκε ψήφισμα καταδίκης των νέων ιμπεριαλιστικών σχεδίων, το οποίο υπέγραψαν ήδη 90 άτομα (εκπρόσωποι φορέων και πολλοί Λαρισαίοι), ενώ η συγκέντρωση των υπογραφών θα συνεχιστεί.

Στα Τρίκαλα...

Την αντιπολεμική του δράση εντείνει και ο λαός των Τρικάλων. Σήμερα, στα Τρίκαλα θα παραμείνουν κλειστά τα Λύκεια, με απόφαση των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα των μαθητών και θα πραγματοποιηθεί αντιπολεμική μαθητική πορεία στους δρόμους της πόλης. Οι μαθητές θα διαδηλώσουν την καταδίκη τους στα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ και θα απαιτήσουν τη μη εμπλοκή της χώρας μας σ' αυτά.

Σε ανοιχτή σύσκεψη εκπροσώπων μαζικών φορέων που συγκάλεσε η Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, αποφασίστηκαν η διοργάνωση αντιπολεμικού συλλαλητηρίου την ερχόμενη Δευτέρα και πολλές άλλες πρωτοβουλίες. Το συλλαλητήριο θα γίνει στην πλατεία Ρήγα Φεραίου στις 7.30 μ.μ. και οι φορείς που το διοργανώνουν θα εκδώσουν κοινό ψήφισμα - κάλεσμα συμμετοχής στο λαό των Τρικάλων.

Επίσης, το Σάββατο το βράδυ η Νεανική Δράση για την Ειρήνη Τρικάλων διοργανώνει αντιπολεμική συναυλία.

... και στο Βόλο

Σε σύσκεψη εκπροσώπων μαζικών φορέων που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημαρχείου Βόλου, ύστερα από κάλεσμα της Αντιπολεμικής Επιτροπής Φορέων, αποφασίστηκε η διοργάνωση αντιπολεμικής συναυλίας - συλλαλητηρίου, η ημερομηνία του οποίου θα καθοριστεί τις επόμενες μέρες και η έκδοση κοινού ψηφίσματος καταδίκης των πολεμοκάπηλων σχεδίων όπου θα συγκεντρωθούν υπογραφές. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Βόλου Κυριάκος Μήτρου, ο οποίος απηύθυνε και χαιρετισμό, καθώς και εκπρόσωποι πολλών μαζικών φορέων της περιοχής.