«ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» - «ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ»
Συλλειτουργία για εξοικονόμηση πόρων

Παρότι θα ενταχθεί και επταώροφη νέα ογκολογική μονάδα και τρεις ακόμα όροφοι, τα κρεβάτια στο παιδιατρικό συγκρότημα θα αυξηθούν μόλις κατά 60

Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2001

«Συμφωνώ απολύτως», είπε ο Αλ. Παπαδόπουλος μόλις αντίκρισε τους εργαζόμενους που ζητούσαν προσλήψεις προσωπικού και να μην ιδιωτικοποιηθεί η Υγεία. Ομως, δεν είπε κουβέντα για τις προσλήψεις, ενώ την ιδιωτικοποίηση την απέκρουσε στα λόγια
Τη συλλειτουργία των παιδιατρικών νοσοκομείων «Αγλαΐα Κυριακού» και «Αγία Σοφία», καθώς και την ανέγερση νέας ογκολογικής μονάδας, σε οικόπεδο που παραχώρησε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας δίπλα στα νοσοκομεία, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος, σε εκδήλωση που έγινε στο «Αγία Σοφία».

Ο υπουργός Υγείας στην ομιλία του - καθώς και όσοι μίλησαν - προσπάθησε να παρουσιάσει αυτή την αναδιάταξη ως σημαντική παρέμβαση στα πλαίσια της λεγόμενης μεταρρύθμισης. «Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στον εκσυγχρονισμό και στην επέκταση των παιδιατρικών νοσοκομείων», είπε ο Αλ. Παπαδόπουλος. Ωστόσο, όμως, δεν υπήρξε ούτε μία αναφορά στο τρίτο παιδιατρικό νοσοκομείο του Λεκανοπεδίου - και κατ' επέκταση της Ελλάδας - που έχει αφεθεί απ' τις κυβερνήσεις στην τύχη του, στην Πεντέλη.

Επειτα απ' τα λεχθέντα όσων πήραν μέρος στο σχεδιασμό, φάνηκε ότι αυτή η συλλειτουργία θα υπηρετεί τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων - καθώς τα δυο νοσοκομεία έχουν χαρακτηριστεί Ολυμπιακά - ενσωματώνοντας ταυτόχρονα τη νέα ογκολογική μονάδα που είναι δωρεά του συλλόγου «Ελπίδα», με πρόεδρο τη Μ. Βαρδινογιάννη. Ετσι, η εκδήλωση - πέρα από τ' άλλα - είχε και λιβανωτούς για την κ. Βαρδινογιάννη. Βέβαια, ο Αλ. Παπαδόπουλος έδωσε την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι «η νέα ογκολογική μονάδα θα ενταχθεί οργανικά και λειτουργικά στο ΕΣΥ» -αλλά παρόμοιες διαβεβαιώσεις δωρητών στο χώρο της Υγείας έχουν διαψευστεί στο παρελθόν. Η νέα ογκολογική μονάδα θα ανεγερθεί σε οικόπεδο 9,6 στρεμμάτων που παραχώρησε το υπουργείο Αμυνας, δίπλα στα παιδιατρικά νοσοκομεία.

Την κεντρική ιδέα αυτών των παρεμβάσεων την έδωσε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας: «Η γενική ρυθμιστική μελέτη - είπε μεταξύ των άλλων - προτείνει τομείς συλλειτουργίας και εξοικονομούνται πόροι για επενδύσεις, πόροι για τα λειτουργικά έξοδα, και το τελικό αποτέλεσμα ενισχύει τις ιατρικές υπηρεσίες για τα παιδιά μας, που έχουν την ατυχία να ασθενούν».

Η λογική εξοικονόμησης πόρων αποτυπώνεται και στη μελέτη που παρουσίασε η ΔΕΠΑΝΟΜ. Ετσι, μετά από όλες τις κτιριακές επεκτάσεις - ένα επταώροφο κτίριο στο νέο ογκολογικό νοσοκομείο και τρεις νέοι όροφοι στο «Αγλαΐα Κυριακού» - τα κρεβάτια του παιδιατρικού συγκροτήματος θα αυξηθούν συνολικά μόλις κατά 60 (Σήμερα οι διαθέσιμες κλίνες είναι 689 στο «Αγία Σοφία» και 398 στο Αγλαΐα Κυριακού». Δηλαδή συνολικά 1.087 κλίνες, που θα φτάσουν στις 1.146).

Στη μελέτη που παρουσιάστηκε αναφέρεται ότι θα μεταφερθούν μονάδες τμημάτων στο κτίριο του «Ελπίδα» και έτσι θα υπάρξει επέκταση των νοσηλευτικών μονάδων στα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία.

Σήμερα συλλειτουργούν εννέα τομείς: Το καρδιοχειρουργικό τμήμα, ο αξονικός και μαγνητικός τομογράφος, το ανοσολογικό και κυτταρολογικό εργαστήριο, η μονάδα μεταμόσχευσης μυελού οστών, η μονάδα τεχνητού νεφρού και το κέντρο δηλητηριάσεων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, αναμένεται να συλλειτουργήσουν ακόμα δώδεκα τομείς: Τμήμα Επειγουσών Περιπτώσεων, κτίριο «Ελπίδα» (νοσηλεία-θεραπεία κακοήθων αιματοπαθειών και νεοπλασιών), μαγειρείο, πλυντήριο, υπηρεσία αιμοδοσίας, επιστημονική βιβλιοθήκη, Η/Μ εγκαταστάσεις, συλλογή μολυσματικών αποβλήτων, ακτινοθεραπεία, τμήμα πυρηνικής ιατρικής, παθολογοανατομικό και κυτταρολογικό εργαστήριο.