Με το δάκτυλο στη σκανδάλη
Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2001

Associated Press

Αμερικανικό καταδιωκτικό πάνω από τη βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΡΩΜΗ.--

Ηγκικεν η ώρα για την εκδήλωση των στρατιωτικών αντιποίνων, όπως μας ανακοίνωσαν τις τελευταίες δύο μέρες τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους, αλλά και ο Βρετανός ομόλογός του, Τόνι Μπλερ; Πόσο άραγε θα χρειαστεί να βρίσκεται η οικουμένη εν αναμονή; Αραγε θα είναι μόνο το Αφγανιστάν ή θα είναι και άλλες χώρες, όπως παραδείγματος χάριν το Ιράκ, που βομβαρδίζεται έτσι κι αλλιώς ανηλεώς και δεν είναι δυνατόν να συγκαταλεγεί στην επίθεση στο πλαίσιο του «νέου πολέμου»;

Δεν είναι λίγα τα ερωτηματικά που αιωρούνται όσον αφορά τη στρατιωτική «Επιχείρηση Διαρκής Ελευθερία». Γεγονός αναντίρρητο είναι ότι η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ασία, συνολικά, συνεχώς διογκώνεται, ενώ χτεσινό δημοσίευμα των «Ταϊπέι Τάιμς», αναφέρει ότι το σχέδιο ανάπτυξης των αμερικανικών δυνάμεων στη Νότια και Ανατολική Ασία «είναι μέρος μίας μελέτης ρουτίνας για τη δύναμη των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων», μελέτη η οποία κάνει λόγο για πολύ ισχυρή παρουσία των ΗΠΑ στα νερά του Ειρηνικού ωκεανού, όπως αναφέρεται στο «Quadrennial Defense Review». Η αλλαγή στην κατεύθυνση της άμυνας των ΗΠΑ φημολογείται εδώ και ένα χρόνο στους κύκλους της Ουάσιγκτον, παρότι -σημειώνουν οι «Ταϊπέι Τάιμς»- οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνούνταν πεισματικά αυτή την εκδοχή. Τώρα όμως η παρουσία πολεμικών στόλων στο δυτικό Ειρηνικό ωκεανό αυξάνει πάρα πολύ την αποτελεσματικότητα και τη δύναμη, τόσο της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, όσο και των δυνάμεων των πεζοναυτών που βρίσκονται στην περιοχή.

Οι στόχοι και οι αριθμοί

Τα νούμερα είναι σαφή. Σύμφωνα τόσο με το βρετανικό BBC όσο και με το αμερικανικό CNN, ΗΠΑ και Βρετανία έχουν ήδη συγκεντρώσει σε απόσταση βολής, ισχυρή στρατιωτική δύναμη που αποτελείται από 4 αεροπλανοφόρα με περισσότερα από 300 αεροπλάνα, πλοία οπλισμένα με πυραύλους «Κρουζ» και άλλες επίλεκτες δυνάμεις. Παράλληλα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Πενταγώνου, Βικτόρια Κλαρκ, πάνω από 30.000 στρατιώτες ήδη βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή και όλες οι αμερικανικές βάσεις είναι σε πλήρη ετοιμότητα.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ουάσιγκτον, περισσότεροι από 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες, της 10ης μονάδας ορεινών καταδρομών ήδη ξεκίνησαν τη νύχτα της Τρίτης από τη βάση του Φορτ Νταμ της Νέας Υόρκης με προορισμό το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν, με αποστολή να προσφέρουν υποστήριξη σε ενδεχόμενες επιχειρήσεις διάσωσης Αμερικανών πιλότων που θα καταρριφθούν στο Αφγανιστάν. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου διέψευσαν χτες το δημοσίευμα της «Ουάσινγκτον Ποστ»... ως προς το χρόνο αναχώρησης της μονάδας, αφήνοντας πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο να εκπληρωθεί η αποστολή. Εκτός αυτών το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι καλεί επιπροσθέτως 2.263 εφέδρους και στα τρία Σώματα, φτάνοντας το συνολικό αριθμό των επιστρατευμένων εφέδρων από τις 11 Σεπτέμβρη, σε 22.400.

Επίσης εκτός της Βρετανίας, στρατιωτική βοήθεια στις ΗΠΑ υποσχέθηκε η Τσεχία, η οποία θα προσφέρει στρατεύματα ειδικά εξοπλισμένα για να αντιμετωπίσουν μια ενδεχόμενη επίθεση με χημικά όπλα. Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του τόνισε πως ο λαός της χώρας του θα πρέπει να επιλέξει με ποια πλευρά θα συνταχθεί και προσφέρει βοήθεια στους συμμάχους του. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι θα προσφερθούν στις ΗΠΑ κινητές νοσοκομειακές μονάδες και μια μονάδα επίλεκτων κομάντος.

Και ρωσικές δυνάμεις;

Στο μεταξύ, σε μία παράλληλη εξέλιξη, η Ρωσία ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν διατηρεί 55 στρατόπεδα, γραφεία και κατοικίες, τα οποία εξυπηρετούν τη δράση της αλ Κάιντα, ενώ σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν εντοπίσει 23 «στρατόπεδα εκπαίδευσης τρομοκρατών» στο Αφγανιστάν. Τα στρατόπεδα αυτά αποτελούν στόχους σε ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, που επικαλείται δημοσίευμα της «Ουάσινγκτον Ποστ», οι οποίοι τήρησαν την ανωνυμία τους.

Τέλος, χθεσινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Ιντιπέντετ», τονίζει ότι ο «ρωσικός παράγοντας» γίνεται διαρκώς ολοένα και πιο σημαντικός, όσο Βρετανοί και Αμερικανοί βρίσκονται στα τελευταία στάδια της προετοιμασίας για τον πόλεμο και κάνει λόγο για ρωσικές ειδικές δυνάμεις που φέρονται ότι έχουν ήδη διεισδύσει από τις ρωσικές βάσεις στο Τατζικιστάν μέσα στο έδαφος του Αφγανιστάν για «περιορισμένες επιχειρήσεις».