ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ
Η σιγουριά της απεξάρτησης

Αποτελεσματικότητα που ξεπερνά το 75% στην απεξάρτηση παρουσιάζουν τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, ενώ περισσότεροι από 83% που μένουν για ένα χρόνο στα προγράμματα επανεντάσσονται κανονικά στην κοινωνία με εργασιακή απασχόληση

Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2001

Την παρουσίαση της έρευνας έκαναν οι Χ. Πουλόπουλος, Ν. Παρασκευόπουλος και Δ. Αγραφιώτης
Μια έρευνα με όλα τα επιστημονικά στάνταρ -που ίσως διεκδικεί παγκόσμια αποκλειστικότητα - παρουσίασε χτες το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ). Η έρευνα αυτή, πέρα από το ότι αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών κοινοτήτων στην αντιμετώπιση των ναρκωτικών, καταρρίπτει και τους μύθους ότι η τοξικοεξάρτηση είναι «ανίατη ασθένεια».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου, η αποτελεσματικότητα του ΚΕΘΕΑ σε 50 μονάδες που διαθέτει είναι 75%. Μάλιστα, αποδεικνύεται ότι τρεις στους τέσσερις εξαρτημένους που πήγαν έστω και για μια φορά στα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ και έφυγαν στη συνέχεια αναζήτησαν και πάλι να ενταχθούν σ' αυτά. Είναι ένα στοιχείο καταλυτικό για τη στρατηγική στην αντιμετώπιση των ναρκωτικών και πρέπει να αποτελέσει σοβαρό στοιχείο αναφοράς στην εθνική πολιτική κατά των ναρκωτικών που κάθε τόσο πιπιλίζει η κυβέρνηση.

Η έρευνα του ΚΕΘΕΑ είναι έρευνα για μια πενταετία εκείνων που παρακολούθησαν εν μέρει ή ολοκληρωτικά τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ. Την έρευνα έκανε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) και την παρουσίασαν χτες ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Ν. Παρασκευόπουλος, ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Χ. Πουλόπουλος και ο Δ. Αγραφιώτης, καθηγητής Κοινωνιολογίας της ΕΣΔΥ.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκε και ο Γιώργος Παπαντωνίου, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), ο οποίος, μεταξύ των άλλων, είπε: «Η δουλιά του ΚΕΘΕΑ μας γεμίζει κουράγιο. Υπάρχει ένα μείον όσον αφορά την πρόληψη. Η κοινωνία μας έχει 100 νέους, δυστυχώς οι 20 μπήκαν στο πρόβλημα. Οι 80 τι θα γίνουν, θα τους εγκαταλείψουμε;».