ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιλαϊκή επίθεση και η εποπτεία θα συνεχιστούν στο πλαίσιο της συμμετοχής στην ΕΕ
Σάββατο 10 Φλεβάρη 2018 - Κυριακή 11 Φλεβάρη 2018

Eurokinissi

Από τη συζήτηση της Παρασκευής στη Βουλή
Στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στην Αθήνα, ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, ενημέρωσε την Παρασκευή 9/2 τα μέλη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών, Εξωτερικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με την πορεία της εμβάθυνσης της ΟΝΕ.

Προδιαγράφοντας και από το βήμα του Κοινοβουλίου τις θυσίες χωρίς τέλος σε βάρος του λαού για την κερδοφορία του κεφαλαίου, έδωσε και αυτή τη φορά έμφαση στα «τελευταία μέτρα» πριν την «έξοδο από το τούνελ» των μνημονίων, διευκρινίζοντας βέβαια ότι και μετά το μνημόνιο η επιτήρηση θα συνεχιστεί. Παράλληλα, τόσο ο Π. Μοσκοβισί όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος, αλλά και οι εκπρόσωποι της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων, από κοινού επιδίωξαν να καλύψουν τον εχθρικό για τους λαούς χαρακτήρα της ιμπεριαλιστικής ένωσης, κάνοντας λόγο για τις προσπάθειες που θα πρέπει να γίνουν για την ΕΕ «της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της λογοδοσίας».

Οι δηλώσεις Μοσκοβισί ότι «φτάσαμε στο τέλος του δρόμου, διανύουμε την τελευταία ευθεία», αλλά και του Γ. Κατρούγκαλου ότι «μπαίνουμε σε μία νέα περίοδο», δεν αλλάζουν καθόλου την άσχημη κατάσταση που ζει ο λαός μας και οι εργαζόμενοι στη χώρα, επισήμανε μεταξύ άλλων ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση.

Τόνισε πως οι μνημονιακοί νόμοι, τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, που σηματοδοτούν την επίθεση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, θα συνεχίσουν στο διηνεκές, όπως και η αυξημένη εποπτεία των ευρωπαϊκών οργάνων, στο πλαίσιο της συμμετοχής της χώρας στην ΕΕ.

Δηλαδή, σημείωσε, θα συνεχίσουν να υπάρχουν «τα συστατικά στοιχεία και να αποτελούν την πηγή της επίθεσης του κεφαλαίου και της ΕΕ απέναντι στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα», ενώ οι θυσίες του λαού θα συνεχιστούν χωρίς ημερομηνία λήξης, και με νέο πρόσχημα αυτήν τη φορά ότι «δεν πρέπει να αμφισβητηθεί η καπιταλιστική ανάπτυξη».

Οσον αφορά τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τις αλλαγές στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, τόνισε ότι «βεβαίως θα αλλάξει, θα γίνει πιο αντιδραστική, πιο αντιδημοκρατική, πιο εχθρική και επιθετική απέναντι στους λαούς της ΕΕ και όχι μόνο. Γιατί η περαιτέρω ενοποίηση της ΕΕ θα σημάνει ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση των κέντρων λήψεων των αποφάσεων, άρα οι πολυεθνικές θα καθορίζουν ακόμα περισσότερο τις αποφάσεις της ΕΕ», όπως επίσης θα σημάνει «μεγαλύτερο έλεγχο από το διευθυντήριο και εποπτεία για την υλοποίηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων».

«Δεν πρόκειται να αλλάξει ο ιμπεριαλιστικός χαρακτήρας της ΕΕ και οι αρχές και οι αξίες που πηγάζουν από αυτόν», τόνισε. «Συμμετείχε στην αλλαγή των αγορών, στο ματοκύλισμα των λαών, στην αλλαγή των συνόρων, και σήμερα αποκτά και νέα εργαλεία που ισχυροποιούν τον ιμπεριαλιστικό της χαρακτήρα, όπως ο ευρωστρατός».

Η διέξοδος, κατέληξε ο Ν. Καραθανασόπουλος, βρίσκεται στο σοσιαλισμό, απαλλαγμένο από λάθη και αδυναμίες του παρελθόντος, το μόνο σύστημα που μπορεί να προσφέρει φιλολαϊκή διέξοδο και πλήρη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.