ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Απήργησαν για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα

Κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Λάρισα

Τρίτη 13 Φλεβάρη 2018

Από τη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση στην Αθήνα
«Τέρμα πια στην κοροϊδία, μόνιμη δουλειά για καθαρά σχολεία».

Με το σύνθημα αυτό συμμετείχαν στη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση οι εργαζόμενες στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων και τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά και Νήσων και η Επιτροπή Αγώνα Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων Αθήνας έφτασαν με πορεία από την Ομόνοια έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στα πανό και τα συνθήματά τους προέταξαν το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, 751 ευρώ βασικό μισθό, κλαδική Συλλογική Σύμβαση.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, που εξέφρασαν την υποστήριξή τους στα δίκαιά αιτήματά τους.

Στην κινητοποίηση στην Αθήνα, την οποία είχε προκηρύξει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, πήραν μέρος εργαζόμενες και σωματεία από μια σειρά περιοχές της χώρας.

Οι σχολικές καθαρίστριες αντιμετωπίζουν άθλιους όρους δουλειάς: Οι συμβάσεις έργου με δεκάμηνη διάρκεια αποτελούν το κυρίαρχο καθεστώς, κρατώντας τις εργαζόμενες σε μόνιμη ομηρεία και στερώντας τους μια σειρά από δικαιώματα (άδειες, ανθυγιεινό ένσημο, δώρα). Οι μισθοί με το ζόρι φτάνουν τα 400 ευρώ, σε πολλές περιπτώσεις καθηλώνονται ακόμα πιο χαμηλά. Η εντατικοποίηση τσακίζει τις εργαζόμενες.

«Τόσο στο πρόβλημα της επαρκούς καθαριότητας των σχολείων όσο και στο εργασιακό ζήτημα των εργαζομένων, η λύση βρίσκεται στην άμεση μονιμοποίηση των καθαριστριών σε όλα τα σχολεία, με 8ωρη απασχόληση, στην κάλυψη των μεγάλων κενών που υπάρχουν στα σχολεία με νέες προσλήψεις», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ.

Παζάρια για... αλλαγή στη μορφή της ομηρίας από την ΟΙΥΕ

Στο πλαίσιο της χτεσινής απεργιακής κινητοποίησης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον γγ του υπουργείου Εσωτερικών, Κ. Πουλάκη, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Οπως κατήγγειλε μάλιστα η πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου του Πειραιά, Χριστίνα Καραμαλίκη, αμέσως μετά τη συνάντηση, στελέχη της πλειοψηφίας της διοίκησης της Ομοσπονδίας έθεσαν στο τραπέζι της συζήτησης με το υπουργείο την πρόταση για συμβάσεις ορισμένου χρόνου, και συγκεκριμένα διετούς διάρκειας. Με το πρόσχημα της... προσωρινής λύσης, δηλαδή, εμφανίζονται έτοιμοι να «παζαρέψουν» το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αλλάζοντας μόνο τη μορφή της ομηρίας των εργαζομένων.

Απέναντι στα σχέδια αυτά, η Χρ. Καραμαλίκη κάλεσε τις καθαρίστριες να προετοιμάσουν σε κάθε σχολείο τα επόμενα βήματά τους, για να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στη δουλειά με δικαιώματα.

Παράλληλα, οι εργαζόμενες και τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη κόντρα στην πολυδιάσπαση, τον κατακερματισμό του κλάδου, με διαφορετικές συμβάσεις, μισθούς και εργασιακές σχέσεις, τονίζοντας την ανάγκη να ξεπεραστούν οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στους εργαζόμενους στην καθαριότητα και να συζητηθεί πλατιά στους χώρους δουλειάς η πρόταση για ενιαία Συλλογική Σύμβαση στον κλάδο.

Πανθεσσαλική κινητοποίηση στη Λάρισα

Επίσης χτες, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας, πραγματοποιήθηκε πανθεσσαλική κινητοποίηση στη Λάρισα, μετά από κάλεσμα των Συλλόγων Καθαριστριών - Καθαριστών των νομών Λάρισας και Μαγνησίας.

Μετά τη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, ακολούθησε μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Η πορεία σταμάτησε στο δημαρχείο, με τις καθαρίστριες να φωνάζουν συνθήματα όπως «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, των εργατών η πάλη θα τη σπάσει», δίνοντας με αυτόν τον τρόπο απάντηση στη δημοτική αρχή, η οποία εξαπέλυσε επιθέσεις σε βάρος του σωματείου και των εργαζομένων του κλάδου με στόχο να τους τρομοκρατήσει.

Αντιπροσωπεία των δύο σωματείων επέδωσε αναλυτικό υπόμνημα, ζητώντας από τον δήμαρχο να απαντήσει πότε θα καταβληθούν τα μέσα ατομικής προστασίας στους συμβασιούχους, που σύμφωνα με το σχετικό νόμο θα έπρεπε να έχουν καταβληθεί από τις 1/9/2017. Επίσης, έθεσε το ζήτημα της καταβολής των δεδουλευμένων κάθε μήνα, όπως γίνεται στο νομό Μαγνησίας, όπου εδώ και πολλά χρόνια οι εργαζόμενοι πληρώνονται κάθε μήνα και όχι κάθε 5 μήνες.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία στο γραφείο του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Θεσσαλίας - Στερεάς, με τους εργαζομένους να φωνάζουν συνθήματα όπως «Θέλουμε συμβάσεις συλλογικές και όχι συμφωνίες ατομικές».

Στο πλευρό των εργαζομένων η δημοτική αρχή Πάτρας

Στο πλευρό των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων βρίσκεται η δημοτική αρχή Πάτρας.

Σε δήλωσή του ο Ανδρέας Αθανασόπουλος, αντιδήμαρχος Πάτρας, αρμόδιος για θέματα Παιδείας, με αφορμή την απεργιακή κινητοποίηση, σημείωσε τα εξής: «Η δημοτική αρχή Πάτρας εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της. (...) Οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες που αγωνίζονται καθημερινά - εν μέσω ανθυγιεινών συνθηκών - να διατηρήσουν σε υψηλό επίπεδο την καθαριότητα και την υγιεινή 257 δημόσιων σχολείων όπου φοιτούν 30.000 μαθητές και μαθήτριες και διδάσκουν 5.000 εκπαιδευτικοί, εργάζονται με πιο άθλιο καθεστώς εργασίας για 10 μήνες το χρόνο, αμείβονται με 300 ευρώ μέσο όρο, με συμβάσεις ανά αίθουσα, χωρίς να υπολογίζονται στην αμοιβή τους οι υπόλοιποι τεράστιοι βοηθητικοί χώροι των σχολείων, χωρίς να εντάσσονται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα».

Υπενθυμίζει ότι η δημοτική αρχή στέκεται από την πρώτη στιγμή στο πλάι των εργαζομένων, εξασφαλίζοντας να καταβάλλεται κανονικά η μισθοδοσία τους, «παρότι η κρατική χρηματοδότηση αποστέλλεται στους δήμους με πολύμηνη καθυστέρηση», να υπογράφονται έγκαιρα οι Συμβάσεις τους, να τους αποδίδονται τα Μέτρα Ατομικής Προστασίας και το γάλα που δικαιούνται. Κυρίως όμως διεκδικώντας κάλυψη όλων των αναγκών του δήμου και της πόλης για προσλήψεις με καθεστώς μόνιμης και σταθερής εργασίας, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. «Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη και την υποχρέωση να προχωρήσει άμεσα στην πρόσληψή τους με καθεστώς μόνιμης και σταθερής εργασίας και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα», υπογραμμίζει.