ΥΠΟΘΕΣΗ «ΝΟVARTIS»
Ξεκινούν οι διαδικασίες για τη συγκρότηση Προανακριτικής
Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2018

Eurokinissi

Δέκα κάλπες και μία συνεδρίαση της Ολομέλειας είναι το σενάριο που φαίνεται να προκρίνεται για τη διαδικασία στη Βουλή για τη συγκρότηση Προανακριτικής για τη «Novartis», αν και η οριστικοποίηση των λεπτομερειών θα γίνει σήμερα από τη Διάσκεψη των Προέδρων. Για τη διεξαγωγή της μυστικής ψηφοφορίας προκρίνονται οι 10 κάλπες, μία για κάθε πολιτικό πρόσωπο κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, με το ερώτημα της παραπομπής ή μη σε Προανακριτική χωρίς αναφορά σε πιθανά αδικήματα, προς την εθνική αντιπροσωπεία, τα μέλη της οποίας θα απαντήσουν «Ναι», «Οχι» ή «Παρών».

Η Διάσκεψη των Προέδρων θα αποφασίσει και για το αν η διαδικασία θα απαιτήσει μία ή περισσότερες συνεδριάσεις της Ολομέλειας (Τρίτη 20 και Τετάρτη 21/2 είναι οι επικρατέστερες ημερομηνίες). Πέραν των πολιτικών αρχηγών, θα μιλήσουν και όσοι εκ των 10 πολιτικών προσώπων που αναφέρονται στη δικογραφία το επιθυμούν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, μιλώντας χτες στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, υπερασπίστηκε την επιλογή της Προανακριτικής και απαντώντας σε σχόλιο για την περίπτωση να υπάρξει σκάνδαλο χωρίς ενόχους, ανέφερε: «Εχουν γίνει όλα τα απαραίτητα βήματα για να υπάρξει ακριβώς η διαλεύκανση του σκανδάλου. Τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή; Δηλαδή, λαϊκά δικαστήρια ή προγραφές, χωρίς να ακολουθούμε τις θεσμικά προβλεπόμενες διαδικασίες;».

Μέσα στην επόμενη βδομάδα, όπως είπε, θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες στη Βουλή.

Συντηρώντας τον κουρνιαχτό της αποπροσανατολιστικής αντιπαράθεσης με τη ΝΔ, υποστήριξε ότι «οποτεδήποτε πολιτικά πρόσωπα φέρονταν να εμπλέκονται σε υποθέσεις που αποτελούν σκάνδαλο, έφερναν στην επιφάνεια τη θεωρία περί σκευωρίας και πολιτικής δίωξης». Κάλεσε τη ΝΔ να απαντήσει «ποιος έστησε τη σκευωρία, με ποιο τρόπο την έστησε» και της πρότεινε να συμβάλει στη διαλεύκανση της αλήθειας και να μην προσβάλλει τη Δικαιοσύνη. Κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «και σκάνδαλο υπάρχει και πολιτική εμπλοκή υπάρχει. Το ζήτημα είναι αυτή να προσωποποιηθεί. Και από τη δική μας μεριά, θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας και ό,τι προβλέπεται θεσμικά για να μπορέσουμε να συμβάλουμε στη διαλεύκανση της υπόθεσης».

Απέρριψε πάντως ενδεχόμενο εμπλοκής του Π. Κουρουμπλή αποδίδοντας την τοποθέτησή του στο «κάδρο» στην προσπάθεια της ΝΔ «να αποδείξει ότι όλοι ίδιοι είναι».

Σε ραδιοφωνική της συνέντευξη και η επικεφαλής προϊσταμένη του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Βασιλική Θάνου, υποστήριξε πως το σκάνδαλο της «Novartis» είναι ένα από τα μεγαλύτερα στη χώρα τόσο σε επίπεδο μεθοδεύσεων όσο και σε επίπεδο εύρους των εμπλεκόμενων προσώπων.

Η τακτική εξαγοράς των γιατρών

Πάντως, όσο περνούν οι μέρες έρχονται στην επιφάνεια όλο και περισσότερα νέα στοιχεία για την υπόθεση. Στοιχεία που δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο πολυεθνικές, όπως η «Novartis», επιχειρούσαν να επηρεάσουν γιατρούς για να συνταγογραφούν φάρμακα της εταιρείας. Τακτική που βέβαια ακολουθούν και άλλες μεγάλες εταιρείες στον κλάδο του Φαρμάκου. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται: «Η θυγατρική "Sandoz" ήταν η εταιρεία η οποία είχε αναλάβει την κάλυψη των εξόδων των γιατρών, την εγγραφή τους σε συνέδρια που πραγματοποιούνταν στο εξωτερικό, τη διαμονή και ψυχαγωγία τους, με την προϋπόθεση αυτοί να συνταγογραφούν περισσότερα σκευάσματα της "Novartis" και να τα προωθούν στο κοινό».

Σε άλλο σημείο γίνεται αναφορά σε μια αποστολή γιατρών στη Νέα Υόρκη. «Το 2010 ή το 2011 πραγματοποιήθηκε αποστολή 50 - 60 Ελλήνων γιατρών που συνταγογραφούσαν το "Onbrez" σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη. Ολα τα έξοδα των γιατρών καλύπτονταν από πιστωτική κάρτα της εταιρείας "American Express"». Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ο μάρτυρας, «υπήρχε περίπτωση οι γιατροί να προκαταβάλουν χρήματα για το συνέδριο, αλλά να αποζημιωθούν από την εταιρεία "Sandoz" μέσω εικονικών τιμολογίων».

Σε άλλο σημείο γίνεται λόγος για ένα συνέδριο στην Ιαπωνία: «Το 2012 έγινε αποστολή γιατρών στο Κιότο της Ιαπωνίας, και το οποίο έγινε καθαρά για λόγους αναψυχής, καθώς οι γιατροί δεν παρακολούθησαν καν το συνέδριο. Οι 120 γιατροί που ταξίδεψαν στην Ιαπωνία επισκέφτηκαν το συνέδριο την πρώτη μέρα για να λάβουν το πρόγραμμα και την τελευταία για να πάρουν το πιστοποιητικό παρακολούθησης. Το κόστος για κάθε συμμετέχοντα έφτασε τα 5.000 ευρώ, με τα 2.000 ευρώ να αφορούν στην ψυχαγωγία του. Ο κάθε γιατρός φέρεται να είχε συνταγογραφήσει περισσότερες από 100 φορές για τη "Novartis"».

Εχει μια σημασία πάντως να αναφέρουμε ότι η συμμετοχή των γιατρών σε τέτοια συνέδρια μοριοδοτείται με νόμους των κυβερνήσεων και αποτελεί προϋπόθεση για την επαγγελματική εξέλιξή τους. Ομως, επειδή το κόστος είναι απαγορευτικό - και αυτό το ξέρουν οι κυβερνήσεις - παρεμβαίνουν οι πολυεθνικές και το καλύπτουν, με τα απαραίτητα ανταλλάγματα... Στην ουσία οι ίδιες οι κυβερνήσεις - και με το νόμο - δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να εκδηλώνονται φαινόμενα διαφθοράς.