ΠΛΟΙΟ «MOBY LOVE»
Να ληφθούν τώρα μέτρα για την προστασία της ζωής των εργαζομένων

Οι συνέπειες που έχει ο αμίαντος στην υγεία των εργαζομένων αναδείχθηκαν χτες σε ημερίδα Συνδικάτων

Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2018

Από την χτεσινή ημερίδα
Η άμεση και επιτακτική ανάγκη για συστηματική για δωρεάν ιατρική παρακολούθηση όλων (ναυτεργατών και εργατοτεχνιτών) όσοι εργάστηκαν στο πλοίο «MOBY LOVE», ακόμα και των οικογενειών τους, δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη, με το κόστος να βαρύνει την εργοδοσία, είναι από τις κύριες προτεραιότητες που αναλαμβάνουν το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ. Η ανάγκη αυτή αναδείχθηκε μέσα από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν για τις επιπτώσεις που έχει ο αμίαντος στην ανθρώπινη υγεία, στη διάρκεια της χτεσινής ημερίδας που διοργάνωσαν τα Συνδικάτα στο κτίριο του ΟΛΠ. Αφορμή γι' αυτήν την πρωτοβουλία στάθηκε το ότι στο παραπάνω πλοίο εργαζόμενοι, κυρίως ναυτεργάτες, από τον Οκτώβρη μέχρι και το Γενάρη οπότε εντοπίστηκε το πρόβλημα, με ευθύνη της εργοδοσίας εκτελούσαν εντελώς εκτεθειμένοι εργασίες αποξήλωσης αμιάντου από τα εσωτερικά τοιχώματα.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες που φέρει το υπουργείο Εργασίας και συνολικά η κυβέρνηση: Οταν έγινε γνωστό το θέμα από τα σωματεία και ενώ πιστοποιούσε τον αμίαντο ο «Δημόκριτος», όχι μόνο δεν πήρε κανένα μέτρο, αλλά κάνοντας δεκτές μετρήσεις της εταιρείας που έδειχναν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, ακύρωσε την εντολή για παύση εργασιών που είχε δώσει η Μεικτή Επιτροπή Ελέγχου, δίνοντας το ελεύθερο στον εφοπλιστή και τους εργολάβους να ξαναβάλουν τους εργαζόμενους να δουλέψουν ακάλυπτοι με τον αμίαντο!

Οπως κατήγγειλε χτες στη διάρκεια της ημερίδας ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, η επίσημη καταγραφή δείχνει αποξήλωση 17 τόνων αμιάντου, όμως κανείς δεν γνωρίζει την ανεπίσημη ποσότητα! Κατήγγειλε ακόμα ότι στο διάστημα που γινόταν η αποξήλωση, από το πλοίο πέρασαν για άλλες επισκευαστικές εργασίες 17 συνεργεία, που σημαίνει ότι ο αριθμός των εργαζομένων οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με τον αμίαντο χωρίς βέβαια να το γνωρίζουν, ξεπερνάει κατά πολύ τους 200 που υπολογιζόταν αρχικά.

Οι τεράστιες διαστάσεις του θέματος αναδείχθηκαν όταν το λόγο πήραν στην ημερίδα ο Σπύρος Δρίβας, ειδικός γιατρός εργασίας, και ο Χρήστος Παπάζογλου, ειδικός γιατρός εργασίας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ο οποίος τοποθετήθηκε ως εκπρόσωπος της Επιτροπής Υγείας και Ασφάλειας του ΠΑΜΕ.

Από τους γιατρούς, με συγκεκριμένα στοιχεία παρουσιάστηκαν οι επιπτώσεις του αμίαντου, το γεγονός ότι αν και έχει καταργηθεί ως υλικό από το 2000, εξακολουθεί να εντοπίζεται ακόμα σε χώρους εργασίας όπως τα πλοία, όμως ο κίνδυνος εξαπλώνεται καθώς οι καρκινογόνες ίνες μπορούν να μεταφερθούν και στο περιβάλλον εκτός εργασίας. Οπως ανέφεραν, επειδή η λήψη μέτρων για την προστασία της ζωής των εργαζομένων είναι κόστος για το κεφάλαιο και εμπόδιο για την ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, οι εργοδότες παραβιάζουν ακόμα και αυτό το υποτυπώδες θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί όσον αφορά τον τρόπο αποξήλωσης και ταφής του αμίαντου, αλλά και συνολικά τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή εργατικών «ατυχημάτων».

Ανέδειξαν την ανάγκη για τη διαμόρφωση διεκδικητικού πλαισίου από το εργατικό κίνημα που να αφορά συνολικά την καταγραφή και προστασία των εργαζομένων από τους επαγγελματικούς κινδύνους και επαγγελματικές ασθένειες. Ενώ, όσον αφορά τον αμίαντο, όπως αναφέρθηκε, θα πρέπει ταυτόχρονα με την καταγραφή όσων εκτέθηκαν σε αυτό το υλικό και τη διαρκή δωρεάν παρακολούθησή τους, να δημιουργηθεί «μητρώο αναγνωρισμένων κρουσμάτων» που θα προβλέπει συνταξιοδότηση, δωρεάν νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των εργαζομένων κ.ά.

Χαιρετισμό απηύθυνε στην ημερίδα ο Α' Γραμματέας της ΠΕΜΕΝ, Θανάσης Ευαγγελάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στο πάγιο ναυτεργατικό αίτημα για την κατοχύρωση του ναυτικού επαγγέλματος ως βαριού και ανθυγιεινού.

Στην ημερίδα παραβρέθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου.