ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Βδομάδα δράσης για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά

Από 26 Φλεβάρη, με κορύφωση στις 2 Μάρτη

Σάββατο 17 Φλεβάρη 2018 - Κυριακή 18 Φλεβάρη 2018

Με κεντρικά αιτήματα «Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους! Αμεσος - μόνιμος διορισμός όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών. Εδώ και τώρα εξίσωση δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών!», μόνιμοι και ελαστικά εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί προχωρούν τη βδομάδα 26 Φλεβάρη - 2 Μάρτη σε πρωτοβουλίες αγωνιστικής διεκδίκησης. Ενάντια στα μέτρα που απομακρύνουν ακόμα περισσότερο από την ανάγκη να έχουν όλα τα παιδιά εκπαιδευτικούς στα σχολεία, σύμφωνα με τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες, και οδηγούν σε νέες απολύσεις αναπληρωτών.

Μπροστά σε αυτήν τη δράση, η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομισθίων και Ελαστικά Εργαζόμενων στην Εκπαίδευση καλεί σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση που διοργανώνεται στις 2 Μάρτη στο υπουργείο Παιδείας και στις κατά τόπους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, και σε συσκέψεις και κινητοποιήσεις αναπληρωτών με τα σωματεία, που θα γίνουν στο πλαίσιό της. Την επόμενη Δευτέρα, 26 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., διοργανώνει παναττική σύσκεψη αναπληρωτών στα γραφεία της ΔΟΕ.

Καλώντας σε μαζική συμμετοχή στις παραπάνω δράσεις, τονίζει μεταξύ άλλων πως η κυβέρνηση μαζί με τα υπόλοιπα αντιλαϊκά μέτρα ψήφισε μια σειρά από μέτρα που αφορούν το χώρο των εκπαιδευτικών: «Καθόρισε τα κριτήρια των συγχωνεύσεων, προσπαθεί να επιβάλει το υποχρεωτικό 30ωρο στην εκπαίδευση, ανοίγοντας το δρόμο για αύξηση του διδακτικού ωραρίου, για κατάργηση της ώρας σίτισης ως διδακτικής ώρας, για συνολικότερες αλλαγές στη δομή και το περιεχόμενο του σχολείου, όπως η "αξιολόγηση" - αποτίμηση, το πέρασμα σημαντικών εκπαιδευτικών διαδικασιών εκτός διδακτικού ωραρίου κ.ά. Ταυτόχρονα, ετοιμάζει το νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο (...) Ολες αυτές οι αναδιαρθρώσεις, πέρα από το χτύπημα των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών, στοχεύουν και στη μείωση των αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό», σημειώνει μεταξύ άλλων η «Πρωτοβουλία», που τονίζει επίσης: «Χιλιάδες συνάδελφοι τα τελευταία 3 - 4 χρόνια οδηγήθηκαν στην απόλυση, αφού υπάρχει και ανακατανομή ανάμεσα στις ειδικότητες και ανάμεσα στη Γενική και την Ειδική Αγωγή. Οι εξελίξεις που θα έρθουν θα μειώσουν ακόμα περισσότερο τον αριθμό των αναπληρωτών, πρακτικά χιλιάδες συνάδελφοι θα πεταχτούν στο δρόμο. Οι δηλώσεις του υπουργείου από την αρχή της χρονιάς είναι προκλητικές (δηλώσεις Γαβρόγλου "δε θα πάρουμε κανέναν αναπληρωτή αν δεν είμαστε 100% σίγουροι ότι χρειάζεται"), ενώ ακόμα υπάρχουν ακάλυπτα κενά. Οι εργασιακές σχέσεις γίνονται ακόμα χειρότερες, αφού για πρώτη φορά, στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στη δεύτερη φάση προσλήψεων προσλήφθηκαν συνάδελφοι μειωμένου ωραρίου ακόμα και της ίδιας ειδικότητας στο ίδιο ΠΥΣΔΕ, αλλά και γενικότερα αυξάνονται οι μειωμένου ωραρίου. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τους συναδέλφους που προσλαμβάνονται στις ΔΥΕΠ».


Οπως τονίζει η «Πρωτοβουλία», «το αίτημα "μαζικοί διορισμοί - όχι στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις" στις σημερινές συνθήκες δεν αρκεί. Δεν διασφαλίζει ότι όλοι οι συνάδελφοι που δουλεύουμε σήμερα στην εκπαίδευση θα αποκτήσουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά, αφού με τις αλλαγές που έρχονται, τα κενά θα είναι πολύ λιγότερα.

Το μόνο αίτημα που μπορεί να ενώσει όλους τους συναδέλφους, ανεξάρτητα από τη σύμβαση εργασίας, είναι "μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων που έχουν δουλέψει τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση - καμία απόλυση συμβασιούχου"».

Η αντιλαϊκή πολιτική εντείνει τα αδιέξοδα

Παρά τις συνταξιοδοτήσεις και παρότι δεν έχουν γίνει μόνιμοι διορισμοί τα τελευταία 8 χρόνια, ο αριθμός των αναπληρωτών που παίρνει το υπουργείο κάθε χρόνο για τα σχολεία παραμένει σχεδόν στάσιμος. Οπως σημειώνει μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» ο Ανδρέας Καργόπουλος, αναπληρωτής που συμμετέχει στην «Πρωτοβουλία», «η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι μέχρι το 2019 δεν πρόκειται να γίνουν διορισμοί, ενώ ταυτόχρονα δηλώνει πως πρόκειται να προχωρήσει σε σύστημα κριτηρίων για τους υποτιθέμενους μελλοντικούς διορισμούς. Την ίδια στιγμή υπάρχουν σχέδια για νέες συγχωνεύσεις, οι αλλαγές που έρχονται στο Λύκειο αλλάζουν το ωρολόγιο πρόγραμμα, ήδη προχωρούν η αύξηση του ωραρίου, οι τρίτες αναθέσεις, η κατάργηση των υπεύθυνων εργαστηρίων, το κλείσιμο ολιγομελών τμημάτων, η αναμοριοδότηση και ο αποχαρακτηρισμός δυσπρόσιτων σχολικών μονάδων και η ενοποίηση ειδικοτήτων. Ολα αυτά μειώνουν τεχνητά τις ανάγκες σε εκπαιδευτικούς. Επομένως, η συζήτηση για τα κριτήρια διορισμών σημαίνει στην πράξη κριτήρια απολύσεων χιλιάδων σημερινών αναπληρωτών. Ολα τα παραπάνω συντελούν ταυτόχρονα στο χτύπημα στο μορφωτικό δικαίωμα, η εκπαίδευση γυρνά χρόνια πίσω και αυτό εντάσσεται στη συνολική πολιτική», τονίζει.

Ζητώντας του να μας περιγράψει τις δυσκολίες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι αναπληρωτές, σημειώνει: «Σήμερα υπάρχουν αναπληρωτές που έχουν εργαστεί σε αυτό το καθεστώς μέχρι και 16 χρόνια, αλλάζοντας συνεχώς περιοχή, ζουν σε καθεστώς ανασφάλειας για το πού, πότε και αν θα προσληφθούν. Και όταν προσληφθούν, έρχονται αντιμέτωποι με προβλήματα που σχετίζονται με τα στοιχειώδη, όπως η στέγασή τους. Φέτος, στην αρχή της χρονιάς αναπληρωτές έφτασαν σε νησιά - τουριστικούς προορισμούς και έμεναν στις παραλίες, καθώς είτε δεν υπήρχαν διαθέσιμα δωμάτια, είτε τους ζητούσαν πανάκριβα ενοίκια. Ταυτόχρονα, ταξιδεύοντας ανά την Ελλάδα έρχονται αντιμέτωποι με το κόστος των μετακινήσεων, με τις μεταφορές να είναι πανάκριβες και την έκπτωση που κατακτήθηκε μετά από κινητοποιήσεις να μην ισχύει σε όλες τις περιοχές».

Ενα ζήτημα που ξεχωρίζει είναι η ανάγκη εξίσωσης των αδειών των αναπληρωτών με τους μόνιμους συναδέλφους τους. «Η άδεια λοχείας είναι 8 βδομάδες πριν τον τοκετό και 9 μετά, που σημαίνει πως είναι πρακτικά αδύνατο μια αναπληρώτρια να κάνει παιδί και να το πάρει στην περιοχή που υπηρετεί. Η άδεια ασθενείας είναι μόλις 15 μέρες, ακόμα και για βαριές περιπτώσεις, όπως π.χ. καρκινοπαθών. Ταυτόχρονα, πλέον έχουν μεγαλώσει οι ηλικίες των αναπληρωτών, με το μέσο όρο ηλικίας να ξεπερνά τα 40 στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, και αυξάνονται και οι ανάγκες», σημειώνει.

Η αδιοριστία, το γεγονός ότι μειώνεται το μόνιμο προσωπικό, συνδέεται άμεσα με την επίθεση στο μορφωτικό δικαίωμα. «Χάνονται χιλιάδες διδακτικές ώρες κάθε χρόνο στα σχολεία. Μόλις αυτήν τη βδομάδα προσελήφθησαν 600 περίπου αναπληρωτές στη Δευτεροβάθμια. Υπάρχουν σχολεία που δεν διαμορφώνουν πρόγραμμα μέχρι το Φλεβάρη, άλλα όπου ο μόνος μόνιμος εκπαιδευτικός είναι ο διευθυντής. Και ειδικά στην Ειδική Αγωγή είναι τραγικό να υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών που χρειάζονται μήνες ολόκληροι για να κερδίσει ο εκπαιδευτικός τον μαθητή, για να φύγει όταν τελειώσει η σύμβασή του και να έρθει άλλος».

Σε αυτό το πλαίσιο αναπτύσσεται και η βδομάδα δράσης. Η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών καλεί σε δράσεις σε όλη την Ελλάδα, με κινητοποιήσεις και συσκέψεις με τα σωματεία αλλά και με παρεμβάσεις για άμεσα ζητήματα, όπως η κινητοποίηση που διοργανώνεται στην Κεφαλονιά για τη διεκδίκηση ενός κτιρίου για τη διαμονή των αναπληρωτών.

Παράλληλα, προχωρά η συλλογή υπογραφών στο κείμενο της «Πρωτοβουλίας», στο οποίο τονίζεται μεταξύ άλλων: «Διεκδικούμε αταλάντευτα τα δικαιώματά μας, είμαστε αισιόδοξοι και πεπεισμένοι ότι το 2018, με τις τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν λόγω της επιστημονικής και τεχνολογικής ανάπτυξης, μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα εμείς, οι οικογένειές μας και οι μαθητές μας, και να εργαστούμε σε καλύτερες συνθήκες, ως πραγματικοί παιδαγωγοί και όχι ως γυρολόγοι!».


Μ. Κ.