ΤΡΙΚΑΛΑ
Νεανική αντιπολεμική πλημμυρίδα

Πάνω από 2.500 μαθητές διαδήλωσαν χτες στους δρόμους της θεσσαλικής πόλης ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό

Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2001

Εφημερίδα «Έρευνα»

Από τη μεγαλειώδη χτεσινή αντιπολεμική κινητοποίηση των μαθητών στα Τρίκαλα
Την «καρδιά» και τη «συνείδηση» της Ελλάδας κρατούσαν στις σφιγμένες γροθιές τους, οι χιλιάδες Τρικαλινοί μαθητές που διαδήλωσαν χτες στους δρόμους της θεσσαλικής πόλης, κατά του πολέμου και του ιμπεριαλισμού. Κι ήτανε «άπαντες παρόντες» - τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της πόλης έμειναν, χτες, κλειστά - αποδεικνύοντας ότι η μαθητιώσα νεολαία της πατρίδας μας έχει ευαίσθητες κεραίες και «πιάνουν» τα μηνύματα των καιρών και διαθέτει πολλούς θαρραλέους «πολεμιστές της ειρήνης».

Τεράστια σε όγκο - συμμετείχαν πάνω από 2.500 μαθητές - και εκπληκτική σε δυναμισμό και παλμό η χτεσινή μαθητική διαδήλωση. Ολοι οι μαθητές, φεύγοντας από τα σχολεία τους, έφτασαν στο αγωνιστικό ραντεβού της νεολαίας των Τρικάλων και κανείς δε «λοξοδρόμησε» γι' αλλού.

- Γιατί όλοι οργίζονται για το άδικο της τυφλής τρομοκρατίας κι αγανακτούν για το επικίνδυνο του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

- Γιατί όλοι συναισθάνονται την κρισιμότητα των καιρών.

- Γιατί όλοι νιώθουν χρέος τους να δηλώσουν «παρών» στο κάλεσμα της ιστορίας.

- Γιατί όλοι συνειδητοποιούν τη δύναμη της συμμετοχής τους στη διαμόρφωση ενός ειρηνικού μέλλοντος για την ανθρωπότητα.

Οι νέοι των Τρικάλων, που διαδήλωσαν χτες, τίμησαν τις αγωνιστικές παραδόσεις της Θεσσαλίας, υπογράμμισαν το αντιιμπεριαλιστικό φρόνημα του θεσσαλικού λαού. Του λαού που μάχεται για την Εθνική Ανεξαρτησία της χώρας μας, για την Ειρήνη.

Πολύβουο νεανικό ποτάμι

Τη χτεσινή μαζική, αντιπολεμική κινητοποίηση των μαθητών στα Τρίκαλα διοργάνωσε η «Μαθητική Πρωτοβουλία για συσπείρωση και κοινή δράση». Το αγωνιστικό ραντεβού είχε οριστεί στις 8.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης. Το χτύπημα του κουδουνιού στα σχολεία έδωσε το σήμα εκκίνησης. Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στα σχολεία τους και κρατώντας πανό και πικέτες ξεκίνησαν με πορείες, για να δώσουν το «παρών» τους στην κινητοποίηση. Στους δρόμους της πόλης είχαν σχηματιστεί μαθητικά «ρυάκια» που ενώθηκαν στο «διάβα» τους σε τρία διαφορετικά σημεία. Στο 4ο και 2ο Ενιαίο Λύκειο και στο 2ο ΤΕΕ Τρικάλων. Οι μαθητές των σχολείων που συναντήθηκαν στο 4ο Λύκειο πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών.

Τρεις μεγάλες πορείες βρισκόταν σε εξέλιξη στην πόλη των Τρικάλων, οι οποίες συνέκλιναν στην κεντρική πλατεία. Και τότε δόθηκε το σύνθημα. Οι μαθητές ξεκίνησαν τη μαζική και μαχητική πορεία τους κατά του πολέμου. Η φωνή της αγωνιζόμενης νιότης αντήχησε απ' άκρη σ' άκρη στην πόλη των Τρικάλων. Ηταν η φωνή της αντίστασης και της αντιιμπεριαλιστικής πάλης. Οι μαθητές βροντοφώναζαν ότι «Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός», καταδίκασαν τους φονιάδες των λαών, απαίτησαν «Να δοθούν λεφτά για την Παιδεία και όχι για τα ΝΑΤΟικά Στρατηγεία», να μη βγει κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα και να μη συμμετέχει η Ελλάδα στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Αγώνας ζωής

Η πορεία κατέληξε στη νομαρχία, όπου αντιπροσωπεία των μαθητών επέδωσε το ψήφισμα της κινητοποίησης, στο οποίο, μεταξύ των άλλων, επισημαίνεται: «Θέλουμε να πιστεύουμε πως το χτύπημα στις ΗΠΑ δε θα αποτελέσει αφορμή για το άνοιγμα ενός νέου κύκλου αίματος, τρόμου και εξαθλίωσης για τους λαούς του κόσμου. Θέλουμε να υπερασπιστούμε την ειρήνη, τα νιάτα μας, το δικαίωμά μας να ζούμε σε έναν κόσμο, που δε θα βρίσκεται διαρκώς κάτω από την απειλή ενός πυρηνικού, χημικού ή βιολογικού πολέμου». Και συνεχίζει: «Ο αγώνας μας, για μη εμπλοκή της Ελλάδας σε οποιοδήποτε πολεμοκάπηλο σχεδιασμό των ΗΠΑ, για την υπεράσπιση των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, για τη διάλυση του ΝΑΤΟ, που μόνο θάνατο και φρίκη έχει προσφέρει σ' αυτό τον κόσμο, είναι ΑΓΩΝΑΣ ΖΩΗΣ.

Γνωρίζουμε ότι η χώρα μας σε περίπτωση σύρραξης θ' αποτελέσει άμεσο στόχο, καθώς οι αμερικανικές βάσεις που υπάρχουν θα είναι βασικό σημείο προώθησης των ΝΑΤΟικών πολεμικών μηχανών.

Αλλα περιθώρια δεν υπάρχουν. Σήμερα προβάλλει επιτακτική, όσο ποτέ άλλοτε, η ανάγκη για πάλη, με στόχο την υπεράσπιση της ειρήνης, παγκόσμια. Θέλουμε να ζήσουμε σ' έναν κόσμο ελεύθερο, να μπορούμε να μοιραστούμε το γέλιο μας με όλα τα παιδιά του κόσμου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν τη χτεσινή πορεία, ορισμένοι διευθυντές σχολείων, επιχείρησαν να αποθαρρύνουν τους μαθητές για να μη συμμετάσχουν σ' αυτή, κάτι, βεβαίως, που δεν πέτυχαν.

Για τη μεγαλειώδη αντιπολεμική πορεία στα Τρίκαλα και για το μήνυμα που έστειλαν με τη μαζική συμμετοχή τους οι χιλιάδες νέοι και νέες, μιλούν στο «Ρ», μαθητές Λυκείων των Τρικάλων. Ο Βασίλης Σιδέρης, στέλεχος της «Μαθητικής Πρωτοβουλίας για Συσπείρωση και Κοινή Δράση», μαθητής της Α' τάξης στο 4ο Λύκειο Τρικάλων λέει: «Η αντιπολεμική κινητοποίηση που πραγματοποιήσαμε και τα συνθήματα κατά των ιμπεριαλιστών που φωνάξαμε δεν εκφράζουν μόνο τους μαθητές των Τρικάλων. Δεν εκφράζουν μόνο τους μαθητές όλης της χώρας. Εκφράζουν τα αντιπολεμικά αισθήματα του λαού μας που ανησυχεί και αγωνίζεται ενάντια στα σχέδια πολέμου σε βάρος χωρών και λαών που ετοιμάζονται. Γιατί ξέρουμε ποιοι είναι οι πραγματικοί ένοχοι για τα δεινά που τραβάει ο κόσμος. Είναι οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ. Και ο αγώνας μας πρέπει να ενταθεί».

Η Μαριλένα Χαχάμη, μαθήτρια της Α' τάξης στο 2ο Λύκειο Τρικάλων επισημαίνει: «Ολο αυτό το διάστημα που ετοιμάζονται τα σχέδια πολέμου, μιλούσαμε με τα παιδιά στο σχολείο για το πόσο επικίνδυνα είναι αυτά για τους λαούς. Αισθανθήκαμε την ανάγκη και αποφασίσαμε να διαδηλώσουμε κατά του πολέμου. Και η μεγάλη συμμετοχή όλων των μαθητών στην κινητοποίηση έστειλε το μήνυμα ότι θέλουμε και μπορούμε να συνεχίσουμε την πάλη μας».

Η Ηλέκτρα Πατσιά - Ζαλαβριά, μαθήτρια στο 4ο Λύκειο Τρικάλων τονίζει: «Οι μαθητές των Τρικάλων που συμμετείχαν μαζικά στην αντιπολεμική πορεία δηλώσαμε ξεκάθαρα ότι όχι μόνο είμαστε αντίθετοι στον πόλεμο που ετοιμάζουν κατά χωρών και λαών, αλλά και ότι είμαστε αποφασισμένοι να αντισταθούμε και να αγωνιστούμε για την ειρήνη και τη φιλία των λαών. Και αυτό θα κάνουμε».