«BAMBAKOYPΓIA ΒΟΛΟΥ»
«Νίπτει τας χείρας της» η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση αρνείται να παρέμβει στις τράπεζες για να πάρουν οι πρώην εργαζόμενοι τα δεδουλευμένα τους

Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2001

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων
Συνεπής με την αντεργατική της πολιτική, η κυβέρνηση συνεχίζει να εμπαίζει τους 514 εργαζόμενους στην πρώην «Βαμβακουργία Βόλου», ισχυριζόμενη ότι μόνον οι Τράπεζες είναι υπεύθυνες για το γεγονός ότι εδώ και τεσσεράμισι χρόνια που έκλεισε η επιχείρηση δεν έχουν πάρει ούτε τις δεδουλευμένες αποδοχές ούτε τις αποζημιώσεις απόλυσης. Στο μεταξύ, οι πρώην εργαζόμενοι προχώρησαν χτες σε κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση όσων τους οφείλονται, τις οποίες συνεχίζουν και σήμερα.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και ο υφυπουργός Οικονομικών Α. Φωτιάδης υποστήριξε ότι μετά την τοποθέτηση ειδικού εκκαθαριστή στην επιχείρηση «υπήρχε από την πλευρά των τραπεζών προσβολή της προνομιακής κατάταξης των εργαζομένων» για την είσπραξη των αποζημιώσεων. Το δημόσιο, ισχυρίστηκε, δεν έχει καμία διένεξη με τους εργαζόμενους, αλλά και καμία δυνατότητα να παρέμβει στις τράπεζες, προκειμένου αυτές να παραιτηθούν από τις απαιτήσεις τους.

Ο Ν. Γκατζής τόνισε ότι οι αποζημιώσεις και τα δεδουλευμένα των εργαζομένων που βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις είναι 3,5 δισ. δρχ. και η επιχείρηση πουλήθηκε μετά την εκκαθάριση λίγο παραπάνω από 2,5 δισ. Αναρωτήθηκε γιατί δεν έχει παρέμβει το δημόσιο για την παρανομία που έκανε η εκκαθαρίστρια εταιρία, όταν έδωσε 720 εκατομμύρια στην Εθνική Τράπεζα και σε άλλες τράπεζες. Επρεπε, υπογράμμισε χαρακτηριστικά, να παρέμβει και να πει ότι «αυτά τα 720 εκατομμύρια ανήκουν στους εργαζόμενους».

Ο βουλευτής είπε ότι υπάρχει μεγάλη ευθύνη της κυβέρνησης, καθώς παρουσιάζονται οι τράπεζες «ως κράτος εν κράτει», κλέβουν από τους εργαζόμενους τα 720 εκατομμύρια και κάνουν παρεμβάσεις ανακοπής και ζητούν και τα υπόλοιπα, ενώ τώρα προστίθεται και το δημόσιο. Η μόνη παρέμβαση που μπορείτε να κάνετε, είπε, πρέπει να είναι πολιτική, γιατί πολιτικό είναι το πρόβλημα για να πάνε όλα τα λεφτά στους εργαζόμενους.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Οι πρώην εργαζόμενοι της «Βαμβακουργίας Βόλου» προχώρησαν χτες σε κατάληψη των υποκαταστημάτων της Εθνικής και Αγροτικής Τράπεζας, καθώς και της ALFA BANK, οι οποίες έχουν προχωρήσει σε ανακοπές των αποζημιώσεων (περίπου 2 δισ. δρχ.), με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να κινδυνεύουν να μην πάρουν ούτε δραχμή. Ζήτησαν την απόσυρση των ανακοπών από τις εν λόγω τράπεζες και δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους. Σήμερα θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό της Εθνικής Τράπεζας μεταξύ 7-9 το πρωί και στη συνέχεια θα μεταβούν με πούλμαν στην Περιφέρεια, στη Λάρισα, όπου θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση.

Η παράταξη της ΔΑΣ, στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, καταγγέλλει ως υπεύθυνη για την τραγική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι άνεργοι της «Βαμβακουργίας», την πολιτική που ακολούθησαν οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις, οι οποίες συνειδητά αδιαφόρησαν για την τύχη τους. Η ΔΑΣ προτείνει τον αγωνιστικό συντονισμό δράσης τους με τους πρώην εργαζόμενους της ΒΙΟΠΑΛ, αλλά και της ΡΟΚΑ, στη Λάρισα, με διάφορες μορφές, για να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση, όχι μόνο την καταβολή των αποζημιώσεων που οφείλει να τους δώσει, αλλά και τη λήψη μέτρων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ώστε να τους εξασφαλιστεί δουλιά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαμαρτύρονται οι πρώην εργαζόμενοι (2001-10-02 00:00:00.0)
Για τους άνεργους της ΡΟΚΑ (1998-11-20 00:00:00.0)
Καταλήψεις τραπεζών για την πληρωμή (1996-04-09 00:00:00.0)
Και άλλα δισ. δανεικά και αγύριστα... (1996-03-07 00:00:00.0)
Πρόταση ζωής από την ΕΣΑΚ (1996-03-02 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1996-01-25 00:00:00.0)