ΝΕΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΗΠΑ ΚΑΤΑ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ
Εντονες αντιδράσεις από Κίνα και Ρωσία

Κατηγορούν την Ουάσιγκτον για συμπεριφορά που δεν συμβάλλει στη «συνεργασία»

Τρίτη 27 Φλεβάρη 2018

Από τη συνάντηση του Νοτιοκορεάτη Προέδρου, Μουν Τζε Ιν, με τη σύμβουλο του Αμερικανού Προέδρου
ΠΕΚΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ - ΣΕΟΥΛ.--

Την ετοιμότητα των ΗΠΑ για όλα τα ενδεχόμενα καταγράφουν οι δηλώσεις που έκανε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αμέσως μετά την ανακοίνωση των νέων κυρώσεων (την περασμένη Παρασκευή) κατά της Βόρειας Κορέας, τονίζοντας ότι «αν οι κυρώσεις δε λειτουργήσουν, θα πρέπει να περάσουμε στη φάση νούμερο 2, και αυτή μπορεί να είναι πολύ δύσκολη, πολύ ατυχής για τον κόσμο». Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις αφορούν εταιρείες και πλοία, μεταξύ άλλων και κινεζικών συμφερόντων, που θεωρείται ότι «σπάνε» τον αποκλεισμό.

Από τη μεριά της Κίνας, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Γκενγκ Σουάνγκ, εξέφρασε «σθεναρή αντίθεση» στις νέες «μονομερείς κυρώσεις», υποστηρίζοντας ότι η κινεζική κυβέρνηση εφαρμόζει αυστηρά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπληρώνοντας ότι η «αμερικανική πλευρά» πρέπει «να σταματήσει αμέσως τέτοιες εσφαλμένες ενέργειες για να μην πληγεί η διμερής συνεργασία (ΗΠΑ - Κίνας)».

Εντονες ήταν όμως οι αντιδράσεις και της Μόσχας, με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, να εκφράζει ανησυχία επειδή «οι προοπτικές διαλόγου που δημιούργησε η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ Πιονγιάνγκ και Σεούλ, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, κινδυνεύουν από τη νέα κίνηση των ΗΠΑ για αυξημένη πίεση στη Βόρεια Κορέα». Ακόμα, επέκρινε τη στάση των ΗΠΑ που, όπως είπε, ενισχύουν την πίεση «αμέσως ή λίγο μετά τις συμφωνίες των χωρών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ» συμπληρώνοντας πως «με βάση τη συμπεριφορά της Ουάσιγκτον, δεν μπορούμε να μιλάμε για εταιρική σχέση».

Τη δυσαρέσκειά της εξέφρασε και η Πιονγιάνγκ, όπου ανάλυση στο κρατικό πρακτορείο KCNA σημείωνε πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες έφεραν την απειλή του πολέμου στην Κορεατική Χερσόνησο με μεγάλης κλίμακας κυρώσεις» αλλά και πως «ένας αποκλεισμός από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να θεωρηθεί πράξη πολέμου».

Την ίδια στιγμή, πάντως, όπως μετέδωσαν και νοτιοκορεατικά ΜΜΕ, ο στρατηγός Κιμ Γιονγκ Τσολ, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας στην τελετή λήξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην Πιονγκτσάνγκ της Νότιας Κορέας, δήλωσε ότι οι πόρτες είναι πάντα ανοιχτές για ένα διάλογο με τις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, το ενδεχόμενο διαβουλεύσεων για το Κορεατικό ζήτημα απασχόλησε και η «κεκλεισμένων των θυρών» συνάντηση του Προέδρου της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε Ιν, και της συμβούλου (και κόρης) του Αμερικανού Προέδρου, Ιβάνκα Τραμπ, μετά την οποία δεν έγιναν δηλώσεις (η Ιβ. Τραμπ εκπροσώπησε την αμερικανική κυβέρνηση επίσης στην τελετή λήξης των Αγώνων).

Αξιοσημείωτο είναι ωστόσο, ότι σε χτεσινές του δηλώσεις ο Μουν κάλεσε τις ΗΠΑ «να μειώσουν τις απαιτήσεις τους για τη διεξαγωγή συζητήσεων» με τη Βόρεια Κορέα, αλλά και την Πιονγιάνγκ «να αποδείξει την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει προς την αποπυρηνικοποίηση». Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν μετά από συνάντησή του με την Λιου Γιαντόνγκ, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Κίνας, όπου χαρακτήρισε «σημαντικό» το «να καθίσουν μαζί οι ΗΠΑ και η Βόρεια Κορέα (...) το συντομότερο δυνατό».