ΣΥΡΙΑ
Αντιπαραθέσεις για Ανατ. Γκούτα και Αφρίν
Πέμπτη 1 Μάρτη 2018

Ο τουρκικός στρατός συνεχίζει το σφυροκόπημα του Αφρίν
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

«Ανοιχτά» συντηρούν τα στρατιωτικά μέτωπα εντείνοντας τις διπλωματικές πιέσεις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που δρουν στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή, σε μία προσπάθεια να προωθήσουν τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα, ενώ η απόφαση του ΟΗΕ για εκεχειρία 30 ημερών παραμένει ανεφάρμοστη.

Χτες, αμερικανικά ΜΜΕ πρόβαλαν «έκθεση ειδικών του ΟΗΕ» που φέρεται πως διαπίστωσαν πως η Βόρεια Κορέα βοήθησε τη Συρία να αναπτύξει προγράμματα βαλλιστικών και χημικών όπλων. Οι «ειδικοί του ΟΗΕ», που φέρεται πως είναι αρμόδιοι για την παρακολούθηση των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας, αναφέρουν (κατά πληροφορίες αμερικανικών δικτύων) πως π.χ. η βορειοκορεατική εταιρεία «Corst» συνεργαζόταν με το συριακό κρατικό «Συμβούλιο Επιστημονικών Μελετών» στη Δαμασκό στέλνοντας «διάφορα αντικείμενα» που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε στρατιωτικά προγράμματα, παραβιάζοντας διεθνείς κυρώσεις. Θυμίζουμε άλλωστε ότι Β. Κορέα και Ιράν είναι οι δύο χώρες που στη λίστα των ιμπεριαλιστών χαρακτηρίζονται «ταραξίες».

Προτροπές προς Τουρκία

Παράλληλα, εντείνονται στην Αγκυρα οι προτροπές ΗΠΑ και Γαλλίας για «διακοπή» της χερσαίας στρατιωτικής επίθεσης που πραγματοποιεί από τις 20 Γενάρη ο τουρκικός στρατός στον κουρδικό θύλακα Αφρίν.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, «ενθάρρυνε» την Τουρκία «να ξαναδιαβάσει» το ομόφωνο ψήφισμα 2401 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία, τονίζοντας ότι αφορά όλες τις περιοχές συγκρούσεων και όχι μόνο την Ανατολική Γκούτα. «Εάν κοιτάξετε στο χάρτη θα δείτε ότι το Αφρίν συμπεριλαμβάνεται στη Συρία», είπε, προσθέτοντας πως ο ΟΗΕ είναι σαφής ποιες αντικαθεστωτικές οργανώσεις που δρουν στη Συρία είναι τρομοκρατικές...

Εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, πάντως, απέρριψε τις δηλώσεις της Χ. Νάουερτ ως «αβάσιμες» υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ δείχνουν είτε ότι έχασαν το «στόχο» είτε ότι προσπαθούν σκοπίμως να «διαστρεβλώσουν» τα πράγματα. Και η Γαλλία ζήτησε ανάσχεση της τουρκικής επέμβασης στο Αφρίν και «σεβασμό» του ψηφίσματος του ΟΗΕ για 30ήμερη εκεχειρία στη Συρία. Τούρκος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών διέψευσε κατηγορηματικά ότι ο Μακρόν άσκησε πιέσεις γι' αυτό το θέμα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, τη Δευτέρα, κατηγορώντας τις γαλλικές αρχές «για έλλειψη ειλικρίνειας και παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης». Ο ίδιος πρόσθεσε πως η συνδιάλεξη Μακρόν - Ερντογάν «έχει καταγραφεί».

Παράλληλα, η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, με επιστολή που έστειλε στους υπουργούς Εξωτερικών Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας ζήτησε να υποστηρίξουν την παύση πυρός στην Ανατολική Γκούτα και να επιτρέψουν τη διανομή βοήθειας. Η ρωσική πλευρά κατηγορεί τους ένοπλους τζιχαντιστές ότι δυσκολεύουν την έξοδο αμάχων, ενώ οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία ότι συνεχίζει μαζί με τον συριακό στρατό τους βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών και δεν επιτρέπει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Την ίδια ώρα, ισραηλινά ΜΜΕ δημοσιοποίησαν δορυφορικές φωτογραφίες που φέρεται να «αποδεικνύουν» την ύπαρξη νέας ιρανικής στρατιωτικής βάσης στην περιοχή Τζαμπάλ αλ Σάρκι, λίγα χλμ. έξω από την πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες επιθέσεις από το συνασπισμό των ΗΠΑ (2018-06-23 00:00:00.0)
Νέα στοιχεία όξυνσης του ανταγωνισμού ισχυρών δυνάμεων (2018-03-24 00:00:00.0)
Κλιμάκωση μαχών και συμφωνίες (2018-03-22 00:00:00.0)
Απειλές για άμεση σύγκρουση ΗΠΑ - Ρωσίας (2018-03-14 00:00:00.0)
Στο «κόκκινο» συγκρούσεις και παζάρια (2018-02-08 00:00:00.0)
Συγκρούσεις στο Αφρίν και παζάρια στο Σότσι (2018-01-30 00:00:00.0)